Dodaj do ulubionych

Jaka powinna być temperatura w lodówce?

23.05.08, 13:20
Witam,
Mam 6-letnią Amicę i nic w instrukcji nie ma nt. właściwej
temperatury. Pokrętło oczywiście do regulacji jest i działa
(ale skala 0-7 i nie wiem, jak to się ma do temperatury w środku),
ale mam podejrzenia, że coś chyba za mało chłodzę.

Czy warzywa np. powinny w tych dolnych koszach wytrzymac tydzień? U
mnie raczej nie wytrzymują :-( Ile tam powinno być stopni?

A wędlina? Kładę raczej na górnych półkach, kupuję taką lepszą dla
dzieci i wytrzymuje maksymalnie kilka dni.

Postawiłam termometr tak gdzies na środkowej półce i wyszło mi, że
dotąd miałam tam ok 6 stopni. Ustawiłam większe chłodzenie i teraz
mam ok 4 stopnie.

Wiecie coś na temat właściwej temperatury w lodówce?

Z góry dziękuje i pozdrawiam
Edytor zaawansowany
  • 23.05.08, 13:47
    Dzięki !
  • Gość: R IP: *.tpnet.pl 23.05.08, 13:36
    W lodowce nie powinnas miec mniej niz 0 stopni, zeby nie zamarzala
    woda w jedzeniu. Temperatura bedzie sie roznic w zaleznosci od tego
    na ktorej polce bedziesz ja mierzyc. W starych lodowkach z
    zamrazalnikiem zintegrowanym z reszta lodowki najzimniej bylo na
    samej gorze. W nowszych lodowkach najzimniej jest na dole. Znajdz
    najzimniejsza polke i tam wyreguluj temp. na np. 1 stopien. Na
    zimniejszych polkach trzymaj mieso, wedliny i inne szybciej psujace
    sie rzeczy.
    No i nie trzymaj zywnosci pozawijanej w foliowe torebki. Warzywa
    mozna przechowywac luzem, wedliny/sery pozawijac w papier.
    Takie jest moje zdanie na ten temat, ale ekspertem nie jestem i moge
    sie mylic:)
  • 23.05.08, 13:47
    Dzięki!
  • Gość: kim IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.08, 15:26
    Przeczytała podlinkowany wyżej artykuł
    www.eufic.org/article/pl/1/1/artid/food-storage-refrigerator/
    i znalazłam ciekawe zdanie:

    niektóre produkty nie wymagają przechowywania w lodówce, a nawet w
    takich warunkach tracą swą jakość. Są to np. egzotyczne owoce,
    pomidory, rośliny strączkowe, ogórki i cukinia. Chleb
    przetrzymywany w lodówce szybciej czerstwieje.

    Musze powiedzieć że to dla mnie zaskoczenie. POmidowy, cukinie i
    strączkowe przechowuję zawsze w lodówce, pieczywo czasem także, ale
    może to błąd?

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.