• drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego

Jaka powinna być temperatura w lodówce? Dodaj do ulubionych

  • 23.05.08, 13:20
    Witam,
    Mam 6-letnią Amicę i nic w instrukcji nie ma nt. właściwej
    temperatury. Pokrętło oczywiście do regulacji jest i działa
    (ale skala 0-7 i nie wiem, jak to się ma do temperatury w środku),
    ale mam podejrzenia, że coś chyba za mało chłodzę.

    Czy warzywa np. powinny w tych dolnych koszach wytrzymac tydzień? U
    mnie raczej nie wytrzymują :-( Ile tam powinno być stopni?

    A wędlina? Kładę raczej na górnych półkach, kupuję taką lepszą dla
    dzieci i wytrzymuje maksymalnie kilka dni.

    Postawiłam termometr tak gdzies na środkowej półce i wyszło mi, że
    dotąd miałam tam ok 6 stopni. Ustawiłam większe chłodzenie i teraz
    mam ok 4 stopnie.

    Wiecie coś na temat właściwej temperatury w lodówce?

    Z góry dziękuje i pozdrawiam
    Zaawansowany formularz
    • 23.05.08, 13:32
      • 23.05.08, 13:47
        Dzięki !
    • Gość: R IP: *.tpnet.pl 23.05.08, 13:36
      W lodowce nie powinnas miec mniej niz 0 stopni, zeby nie zamarzala
      woda w jedzeniu. Temperatura bedzie sie roznic w zaleznosci od tego
      na ktorej polce bedziesz ja mierzyc. W starych lodowkach z
      zamrazalnikiem zintegrowanym z reszta lodowki najzimniej bylo na
      samej gorze. W nowszych lodowkach najzimniej jest na dole. Znajdz
      najzimniejsza polke i tam wyreguluj temp. na np. 1 stopien. Na
      zimniejszych polkach trzymaj mieso, wedliny i inne szybciej psujace
      sie rzeczy.
      No i nie trzymaj zywnosci pozawijanej w foliowe torebki. Warzywa
      mozna przechowywac luzem, wedliny/sery pozawijac w papier.
      Takie jest moje zdanie na ten temat, ale ekspertem nie jestem i moge
      sie mylic:)
      • 23.05.08, 13:47
        Dzięki!
    • Gość: kim IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.08, 15:26
      Przeczytała podlinkowany wyżej artykuł
      www.eufic.org/article/pl/1/1/artid/food-storage-refrigerator/
      i znalazłam ciekawe zdanie:

      niektóre produkty nie wymagają przechowywania w lodówce, a nawet w
      takich warunkach tracą swą jakość. Są to np. egzotyczne owoce,
      pomidory, rośliny strączkowe, ogórki i cukinia. Chleb
      przetrzymywany w lodówce szybciej czerstwieje.

      Musze powiedzieć że to dla mnie zaskoczenie. POmidowy, cukinie i
      strączkowe przechowuję zawsze w lodówce, pieczywo czasem także, ale
      może to błąd?
  • Powiadamiaj o nowych wpisach

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.