Dodaj do ulubionych

Beza Pavlova ze smietana czy kremem z mascarpone ?

IP: 217.11.141.* 30.05.08, 17:02
robilam kiedys beze pavlova z sama bita smietana + na to owoce ale
znalazlam przepis z taka masa
Krem:
4 żółtka
2 łyżki cukru kryształu
150 ml śmietany kremówki
15 ml sherry
25 dag serka mascarpone

myslicie ze bedzie lepszy taki krem? moze mniej mdly niz smietana? i
czym mozna zastapic sherry bo nie mam i niestety nie kupie
Edytor zaawansowany
  • wiedzma30 30.05.08, 17:28
    Sprobuj. Kazdy ma inny smak - to co smakuje Tobie innym nie musi...
    Zrobisz i bedziesz wiedziala na nastepny raz :)
  • bene_gesserit 30.05.08, 21:23
    Ja, od kiedy ojciec przyjaciolki o malo co nie zmarl w wyniku
    zatrucia sie salmonella z ukreconych na kogiel-mogiel zoltek, boje
    sie surowych jajek. Tym bardziej w upal. Noi do ukrecania lepszy
    jest cukier puder, nie krysztal.

    Mascarpone, nawet ubite, ma ciezsza strukture niz bita smietana i
    wg mnie takie polaczenie, jako bardzo konkretny deser, nadaje sie
    raczej na chlodne wieczory, a nie czekajace nas upaly. Postawilabym
    na smietane jednak, i bez zoltek. A zamiast sherry mozesz dodac
    dowolnego ulubionego likieru, ale nie za duzo, bo sie zetnie bialko
    i krem sie rozwarstwi.


    --
    Fuck you, batteries!
  • fiorentinka 31.05.08, 08:21
    Orginalna Pavlova to spod z bezy,bita smietana i owoce.Podam Ci
    przepis na krem Chantilly,ktory tu we Wloszech ma szerokie
    zastosowanie w cukiernictwie.
    W malym rondelku o grubym dnie podgrzac 250ml mleka z wanilia(jezeli
    ktos nie lubi,to ze skorka cytrynowa).W miedzyczasie osobno ubic 2
    zoltka z 50g zwyklego cukru.Kiedy zoltka z cukrem zmienia kolor
    tzn.stana sie jasne i zwieksza objetosc dodac 50g maki(przesianej) i
    delikatnie polaczyc z masa(ja do tego uzywam miksera).Kiedy mleko
    bedzie gorace,ale nie gotujace,wlewac je malym strumieniem do masy
    caly czas mieszajac,aby nie powstaly grudki.Przelozyc z powrotem na
    bardzo maly ogien.Krem jest gotowy jak zgestnieje i zaczna pojawiac
    sie pecherzyki powietrza(oczywiscie nalezy mieszac,abu nie przywarl
    do spodu).Przelozyc goracy krem do miski i przykryc folia
    spozywcza,tak aby przywarla calkowicie do kremu(w te sposob nie
    powstanie nam gruba powloka)Gdy calkowicie wystygnie,zdjac
    folie.Ubic smietanke kremowke(ok.150ml) i delikatnie polaczyc z
    kremem.Ilosc bitej smietany wg uznania,ja zawsze daje na oko
    probujac.Wyprobuj,bo warto!
  • bene_gesserit 31.05.08, 11:01
    A to creme chantilly to nie jest zwykla bita smietana z wanilia?

    --
    W szczególności np. Skłodowska Curii też siedziałaby w jaskini
    gdyby nie jej mąż.
  • bene_gesserit 31.05.08, 11:59
    A, dzieki - nie wiedzialam.

    'krem Chantilly' po polsku kojarzy mi sie tylko i wylacznie ze
    snobistyczna nazwa bitej smietany, a nie kremem na bazie gotowanych
    zoltek.

    --
    stereotypes are a real time-saver
  • linn_linn 31.05.08, 12:13
    Ja niggdy nie robilam, wiec nie pamietalam dokladnie. A o roznicy miedzy
    chantilly i ta all'italiana tez dowiedzialam sie niedawno. W necie jest mnostwo
    pomieszanych pojec poczynajac od biszkoptu i kruchego ciasta. :))
  • linn_linn 31.05.08, 12:14
    Krem zoltkowy to pasticcera.
  • Gość: marta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.08, 11:22
    Trochę sprostuję
    CREME CHANTILLY to bita śmietana z cukrem w odpowiednich proporcjach
    przepis jest wszędzie np.
    www.kuchnia.tv/html/kuchnioteka/przepisy.php?0,0,1246
    natomiast podany przepis to crema pasticcera - krem cukierniczy bardzo dobry do
    tarty z owocami i deserów.

    Nie polecam jednak tego kremu do Pawłowej, moim zdaniem jest za ciężka. Urok
    Pawłowej to słodka, krusząca się beza z leciutką bitą śmietaną i kwaskowatymi
    owocami. A że i tak to bomba kaloryczna - no cóż..
  • linn_linn 31.05.08, 08:32
    W tym watku znajdzesz krem z mascarpone i mleka skondensowanego slodzonego: w
    wersji bialej, kawowej i kakaowej. Prosty i niezawodny. Nie wiem, czy bedzie
    akurat dobry do tego deseru, ale jest bardzo dobry.
    fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,79072507.html
  • quba 31.05.08, 12:20
    Tort Pawlovej
    --
    Wszyscy mamy jakieś swoje przywary i niekoniecznie to znaczy, że
    trzeba
    pielęgnować w sercu dawne urazy i odświeżać je bez końca.
  • bene_gesserit 31.05.08, 13:45
    A, wlasnie.
    Bo wielu sie jakos kojarzy z Iwanem Pawlowem, tym od odruchow i
    warunkowania, a przeciez chodzilo o baletnice.

    Niniejszym postuluje, zeby deser nazywac beza/tortem/deserem
    Pawlowej, bo taka jest polska transkrypcja nazwiska Anny Pawlowej.

    --
    W szczególności np. Skłodowska Curii też siedziałaby w jaskini
    gdyby nie jej mąż.
  • linn_linn 31.05.08, 13:52
    W innych jezykach jest to po prostu Pavlowa. Moze stad tytul watku.
  • quba 31.05.08, 13:57
    no właśnie
    a potem się utrwala
    ba Górnym Śląsku wybitny działacz górnośląski, ksiądz, poeta, w
    wielu miastach ma swoją ulicę, jeśli na tabliczce jest tylko
    nazwisko "ul.Damrota" to wielu ludzi mieszka na "Damrocie"
    idzie "Damrotą" albo przechodzi koło "Damroty".
    Nawet jeśli powieszone zostaną nowe tabliczki ulic - ul.
    ks.Konstntego Damrota - to wcześniej utrwalona błedna nazwa zostaje.
    Tak widać też stało się z Tortem Pawłowej - skoro jest to beza ze
    śmietaną i owocami to jest to Beza Pawłowa...
    Pozdrawiam

    Ps Niektórzy ludzie przechodzący ulicą Gen. de Gaulle'a mówia nawet
    ze przechodzili Degolą
    Pozdrawiam powtórnie
    --
    Wszyscy mamy jakieś swoje przywary i niekoniecznie to znaczy, że
    trzeba
    pielęgnować w sercu dawne urazy i odświeżać je bez końca.
  • Gość: marta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.08, 15:04
    kajam się i utrwalam: Pavlova Pavlova Pavlova Pavlova
    ale jednak z bitą śmietaną:)
  • Gość: monis IP: 217.11.141.* 02.06.08, 15:42
    wiem ze to jest beza Pavlovej, Pawlovej czy tez Pavlowej
    ale nie o nazwe mi chodzilo, bo nie podpisuje swoich wyrobow podajac
    im ciasto do stolu ani nie chwale sie historia pochodzenia tego
    deseru
    wracajac do tematu zrobilam krem z bitej smietany i odrobiny
    mascarpone, bo akurat robilam rowniez tiramisu
    to polaczenie dalo dosc gesty i ciezki krem
    z jajkami pewnie bylby tez dobry, ale rownie ciezki bo bez bialek
    moze kiedys sprobuje
  • quba 03.06.08, 16:39
    Gość portalu: marta napisał(a):

    > kajam się i utrwalam: Pavlova Pavlova Pavlova Pavlova
    > ale jednak z bitą śmietaną:)
    --



    toż mówię : PAWŁOWEJ PAWŁOWEJ PAWŁOWEJ PAWŁOWEJ



    OCZYWIŚCIE ŻE Z bitą śmietaną

    Wszyscy mamy jakieś swoje przywary i niekoniecznie to znaczy, że
    trzeba
    pielęgnować w sercu dawne urazy i odświeżać je bez końca.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka