• drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego

ciasto "Marlenka" z Czech Dodaj do ulubionych

  • 02.06.08, 17:53
    Witam,wczoraj w Czechach jadłam pyszne ciasto miodowe, nazywa
    się "Marlenka" i podobno jest tam b.popularne, oto zdjęcie:
    fotoforum.gazeta.pl/3,0,1236371,2,2.html
    zna ktoś przepis???
    --
    moje zdjęcia
    fotoforum.gazeta.pl/u/sigyn.html
    Zaawansowany formularz
    • 02.06.08, 17:54
      Czyzby slynny placek czeski? Jednak istnieje?
    • Gość: tazz IP: *.chello.pl 02.06.08, 20:52
      Ciasto
      60 dag mąki, 3/4 szklanki cukru, 2 jaja, 2 żółtka, 20 dag margaryny, 3 łyzki
      mleka, 3 łyzki miodu, 2 łyżeczki sody oczyszczonej, 1 opakowanie cukru waniliowego

      Polewa orzechowa
      1/2 kostki margaryny, 4 łyżki cukru, 2 łyżki miodu, 20 dag posiekanych orzechów
      włoskich

      Krem I
      2 opakowania budyniu smietankowego

      Krem II
      puszka skondesowanego mleka słodzonego

      1. Mąkę wymieszaną z sodą oczyszczona i przesianą przez sito na stolnicę
      posiekać z margaryną. dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. podzielić na
      trzy części.
      2. trzy identyczne prostokątne formy (20x30cm) wyłożone papierem wylepic cienko
      ciastem. Na jedną cześć ciasta wylac goraca polewę orzechowa. Upiec wszystkie
      placki.
      3.Ugotowac budyń smietankowy wg przepisu zużywając o jedna trzecią mleka mniej
      niż podano w przepisie.
      4.puszkę z mlekiem gotowac ok. 3 godzin.

      Na jeden upieczony placek wykładamy budyn, przykrywamy drugim na to karmel z
      puszki i przykrywamy ostatnim plackiem z orzechami.
      • Gość: pablo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.05.14, 16:16
        Przepraszam ale co ten przepis ma do MARLENKI? Chyba tylko nazwę...
        Marlenka składa się wyłącznie z mleka skondensowanego(mleko, syrop glukozowy, cukier), tłuszcz i olej roślinny, mąka, sukier, jaja, miód, orzechy
        • 27.05.14, 16:30

          --
          "Przedkładaj wiele małych przyjemności nad niewiele wielkich"
    • 02.06.08, 21:15
      Hmmm...znam identyczny przepis, tylko ze na snickersa :)
      --
      www.youtube.com/watch?v=yYfWa4N0yy8
    • Gość: ania IP: *.pp.htv.fi 02.06.08, 22:05
      A to chyba to ciacho, ktore mozna kupic na drodze z Czech do Wiednia, w
      przygranicznej restauracji w Mikulovie. Ponoc lokalny przysmak i rzeczywiscie
      pyszny.
      • Gość: kasia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.06.08, 22:23
    • 03.06.08, 00:47
      'Marlenki' sa reklamowane w wielu cukierniach w Wawie, chociaz
      miodu tam nie wyczulam. Ostatnio wpadlo mi w oczy w Cafe Gazeta w
      Wawie, dwie wersje kolorystyczne, jedna bardzo podobna do
      zlinkowanej.


      --
      What? I'm just tying me laces, man.
      • 03.06.08, 08:56
        Ciasto:100 g masła, 2łyżki miodu, 250 g cukru, 1 łyżeczka octu, 1
        łyżka sody oczyszczonej, 2 jajka i 700 g maki tortowej.
        Krem:250g masła, 1 słodkie kondensowane mleko w puszce, mielone
        orzechy włoskie, kawa, koniak lub rum (niekoniecznie).


        W wiekszym rondlu rozpuścić masło, miód, cukier, potem dodać ocet
        połączony z sodą oczyszczoną, uwaga mieszanka wybuchowa ;) zacznie
        się pienić, dodać jajka, w chwili kiedy powstanie brązowa masa
        ściagnąć i dodac mąką - ugniatając ciasto najlepiej z pomocą
        ręcznego miksera - zazwyczaj to trudna robota, ciasto jest cięzkie
        ale kdo wytrwa - wygra :) Ciasto pozostawić na godzinę w garnku.
        Z ciasta wałkować 6-7 placuszków, które należy wykroić tortownicą i
        przełożyć na blachę. Każdy placek piecze się ok 2-3 min. w temp.
        175 C w przeciwnym przypadku będzie twardy. (ciasto mozna wałkować
        na folii albo pomiędzy papierem do pieczenia.)

        Krem: mleko w puszce gotować 3 godz, po wystudzeniu ubić z masłem i
        rumem. jezeli wydaje Wam się, że kremu jest zbyt mało, można
        przygotować dodatkowo budyń karmelowy (w 250 ml mleka - jeden budyń)
        i dodać do kremu z mleka.

        Placuszki dobrze skropić kawą z rumem, nastepnie nałożyć krem.
        Ostatni placek rozkruszyć i zmieszać z mielonymi orzeszkami i ta
        mieszanką posypac ostatni posmarowany kremem placek.

        Ciasto pozostawić "odpocząć" jeden dzień,żeby zwilgotniało.
        --
        Stellamara
        byle do czerwca
        GOSPEL:)
        • 03.06.08, 09:49
          • 03.06.08, 16:01
            bardzo dziękuję!! Na pewno spróbuję zrobić:)
            --
            moje zdjęcia
            fotoforum.gazeta.pl/u/sigyn.html
        • Gość: anew IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.06.08, 23:39
          chciałabym upiec,czy możesz podać wymiar tortownicy?I piszesz krem
          ubić,mam rozumieć że ubić jak śmietanę bitą czy ucierać?Proszę
          rozwiej moje wątpliwości.Dziękuję:)
          • 21.06.08, 23:44
            znam go pod nazwa placek czeski lub miodownik - smak ten sam :)
            • Gość: heidi IP: *.dclient.hispeed.ch 15.07.08, 21:40
              z czech jaj?
          • 16.07.08, 16:06
            Pzrepraszam, przegapiłam Twój post, tortownica ma średnicę 22cm
            krem należy oczywiście ucierać :)

            --
            Chci zas v Tobě spát
            Stellamara
            GOSPEL:)
        • Gość: directo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.02.09, 12:12
          sprobowalam wczoraj zrobic ten torcik - wyszla mi tragedia. ostateczny wynik:
          placki z kolejnych warstw sa zupelnie plaskie, nie maja w sobie nic z tego
          kruchego ciasta, ktore widac na zdjeciach. kiedy wyjmowalam je z pieca przez
          chwile byly wyrosniete i miekkie, po czym po chwili oklapywaly prawie na plasko
          i lekko twardnialy. nie wiem w ktorym momencie sie zgubilam. jak myslicie?
    • Gość: anew IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.07.08, 22:23
      właśnie upiekłam,jutro degustacja:)
      • 16.07.08, 16:06
        Za późno moje wskazówki ale jestem ciekawa czy będziesz zadowolona :)
        --
        Chci zas v Tobě spát
        Stellamara
        GOSPEL:)
        • Gość: anew IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.07.08, 22:03
          Degustacja wypadła pomyślnie:-}Upiekłam7placków,kremu starczyło i
          dałam tylko połowę masła.Zdjęcia zrobiłam i jak będę mieć więcej
          czasu to wrzucę.Muszę dodać,że kłopot sprawiało mi wałkowanie
          ciasta,ooo zmęczyłam się:-}
          • 20.07.08, 21:30
            to jest to ciasto "marlenka", ktore w krakowskich knajpach reklamuja
            ulotki, ze wykonane wg "staroarmenskiego przepisu", wiec nie
            zdziewie sie jesli to bedzie tort tzw. ormianski.
            --
            heute die welt, morgen das sonnensystem!
            • 20.07.08, 21:32
              www.marlenka.cz/cz/
              o tu jest link
              --
              heute die welt, morgen das sonnensystem!
              • 17.11.08, 22:43
                Aaa, no wlasnie. Bylismy na wakacjach na Slowacji i tam w wielu
                kawiarniach/cukierniach mieli identyczne karteczki ze zdjeciami marlenek. Tak
                sobie myslalam, ze ktos je chyba produkuje i dostarcza.
              • Gość: marlenka.pl IP: *.domainunused.net 15.12.08, 21:12
                www.marlenka.pl
    • Gość: eweleena IP: *.cust.tele2.pl 13.09.08, 09:16
      mam pytanie, czy ktos moze wie jaki jest przepis na czekoladowa
      marlenke??;)
      • Gość: . IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.08, 19:05
        do ciasta/kremu dodać kakao/stopioną czekoladę? ;P
    • Gość: at IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.08, 08:27
      "marlenka" w dwóch smakach do kupienia w Makro(czeska),
      w chorej cenie ok.30 zł za nieduże pudełko, na gramaturę nie
      spojrzałam
      • 17.11.08, 22:48
        Zgadza się, też widziałam, trafiłam nawet na degustację jasnej i ciemnej wersji,
        jasna smaczniejsza:) Ale nie kupię za takie pieniądze, wolę sobie upiec
        --
        Uwielbiam:)
      • Gość: magdalenka IP: 91.123.217.* 01.07.09, 15:00
        W Czechach kosztuje ok. 200 koron, czyli po przeliczeniu bedzie
        jakies 30 zlotych. Cena za pudelko 800g.
    • Gość: sylwia IP: *.ds3.agh.edu.pl 17.11.08, 13:18
      marlenkę jadłam w krakowie w restauracji "gruzińskie chaczapuri",gdzie,jak ktoś
      wyżej zauważył,jest reklamowana jako ciasto ormiańskie.
      można ją także kupić w cukierni,bodajże na ul.sławkowskiej.
      pzdr
      • Gość: marek IP: *.gprs.plus.pl 05.12.08, 22:22
        w Piotr i Paweł od przyszłego roku w całej Polsce
        • Gość: poznanianka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.08, 18:12
          Już dziś można było degustować w "Piotrze i Pawle" na Promienistej.
          Nie sprawdzałam w jakiej cenie i gramaturze - wersja jasna i ciemna,
          podobno prosto z Czech. Nawet nie wiem jaki ma termin ważności,jeśli
          w miarę długi (świąteczny), kupię. A ponieważ skojarzylo mi się z
          wpisem tu na FK, a wcześniej nigdy nie miałam okazji spróbować,
          skusiłam się dziś - b. słodkie ale rzeczywiście pyszne. I przypomina
          mi Snikersa w smaku.
          • Gość: www.marlenka.pl IP: *.domainunused.net 15.12.08, 21:13
            • Gość: marlenka.krakow IP: *.chello.pl 26.03.09, 19:13
              marlenka.krakow@interia.pl
    • 01.07.09, 15:06
      • 01.07.09, 15:46
        ja skozystalam z tego przepisu na stronie
        ciasta-i-ciasteczka.blog.onet.pl/Tort-miodowy-Marlenka,2,ID379591968,n

        byl wspanialy,
        • 11.08.14, 16:52
          Na terenie Polski te przepyszne torty i ciasta Marlenka dystrybuuje jedna z firm - www.tortmarlenka.pl.
          Można je też kupić w sklepie z Marlenką: www.sklepmarlenka.pl
          • 11.08.14, 16:53
            Na terenie Polski te przepyszne torty i ciasta Marlenka dystrybuuje jedna z firm - www.tortmarlenka.pl.
            Można je też kupić w sklepie z Marlenką: www.sklepmarlenka.pl
  • Powiadamiaj o nowych wpisach

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.