Re: ciasto "Marlenka" z Czech Dodaj do ulubionych


Ciasto:100 g mas豉, 2造磬i miodu, 250 g cukru, 1 造瞠czka octu, 1
造磬a sody oczyszczonej, 2 jajka i 700 g maki tortowej.
Krem:250g mas豉, 1 s這dkie kondensowane mleko w puszce, mielone
orzechy w這skie, kawa, koniak lub rum (niekoniecznie).


W wiekszym rondlu rozpu軼i mas這, mi鏚, cukier, potem doda ocet
po陰czony z sod oczyszczon, uwaga mieszanka wybuchowa ;) zacznie
si pieni, doda jajka, w chwili kiedy powstanie br您owa masa
軼iagn望 i dodac m彗 - ugniataj帷 ciasto najlepiej z pomoc
r璚znego miksera - zazwyczaj to trudna robota, ciasto jest ci瞛kie
ale kdo wytrwa - wygra :) Ciasto pozostawi na godzin w garnku.
Z ciasta wa趾owa 6-7 placuszk闚, kt鏎e nale篡 wykroi tortownic i
prze這篡 na blach. Ka盥y placek piecze si ok 2-3 min. w temp.
175 C w przeciwnym przypadku b璠zie twardy. (ciasto mozna wa趾owa
na folii albo pomi璠zy papierem do pieczenia.)

Krem: mleko w puszce gotowa 3 godz, po wystudzeniu ubi z mas貫m i
rumem. jezeli wydaje Wam si, 瞠 kremu jest zbyt ma這, mo積a
przygotowa dodatkowo budy karmelowy (w 250 ml mleka - jeden budy)
i doda do kremu z mleka.

Placuszki dobrze skropi kaw z rumem, nastepnie na這篡 krem.
Ostatni placek rozkruszy i zmiesza z mielonymi orzeszkami i ta
mieszank posypac ostatni posmarowany kremem placek.

Ciasto pozostawi "odpocz望" jeden dzie,瞠by zwilgotnia這.
--
Stellamara
byle do czerwca
GOSPEL:)
Przeczytaj ca陰 dyskusj
  • drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
  • drzewko odwrotne

Wysy豉j powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby upro軼i zarz康zanie powiadomieniami zaloguj si lub zarejestruj si.

lub anuluj

Zaloguj si

Nie pami皻asz has豉 lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj si

Bestsellery

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialno軼i za tre嗆 wypowiedzi zamieszczanych przez u篡tkownik闚 Forum. Osoby zamieszczaj帷e wypowiedzi naruszaj帷e prawo lub prawem chronione dobra os鏏 trzecich mog ponie嗆 z tego tytu逝 odpowiedzialno嗆 karn lub cywiln. Regulamin.