Dodaj do ulubionych

zupa kalafiorowa

08.06.08, 10:54
proszę o podpowiedź:
najpierw gotuję mięso, jak sie zagotuję wrzucam kostkę, a kiedy
kalafior(pokrojony)
Jak w ogóle powinno sie gotowac zupy: czy od razu wrzucic mięso i
ziemniaki, a pozniej inne warzywa?czy najpierw mięso , a ziemniaki
pózniej?
Poproszę o wskazówki do zupki kalafiorowej.

--
Pani Magister, Pani Żona i PAni Nauczycielka-sporo tego jak na jeden
miesiąc!
Edytor zaawansowany
  • ba_nita 08.06.08, 11:40
    warzywne. Wywar z włoszczyzny, część warzyw wraca do wywaru (marchew, pietruszka
    i ewentualnie seler), ziemniaki na końcu kalafior (dla mnie musi być sprężysty)
    doprawić solą i białym pieprzem, zabielić śmietaną ( wywar z samych warzyw jest
    wystarczająco chudy aby mogły sobie na to pozwolić nawet osoby odchudzające
    się)posypać na talerzu koperkiem lub natką pietruszki i to wszystko. Czas
    wykonania do 30 minut.
    Nie wiem po kiego grzyba zupy warzywne usiłuje się gotować na wywarach mięsnych
    czy z kości?
    --
    Niech sobie ten przypis przeczyta elita, że każda śmietanka na deser jest bita.
    S.J.Lec
  • coralin 08.06.08, 11:44
    ba_nita napisał:

    > Nie wiem po kiego grzyba zupy warzywne usiłuje się gotować na
    wywarach mięsnych
    > czy z kości?

    Co do zup wiosennych zgadzam się. Wywar miesny jest za ciężki
    i "zabija" smak świeżosci, delikatność. Dla mnie również profanacją
    młodej kapusty jest dodawanie do niej mięsa, kiełbasy. Ale wszystko
    kwestią gustu.
  • wadera3 08.06.08, 11:49
    coralin napisała:

    > Co do zup wiosennych zgadzam się. Wywar miesny jest za ciężki
    > i "zabija" smak świeżosci, delikatność.


    Jeśli tłusty, wołowy(np.) to może być za ciężki, ale wywar na chudych kościach
    nie da rady być "ciężki".
    (szczególnie jeśli jest to np. jedna kostka od schabu)
    Znacznie gorzej smakuje(znaczy nie smakuje) zupa na "kostce" znaczy na wywarze z
    chemii.


    --
    Człowiek, który sam sobie wystarcza, nikomu nie jest potrzebny
  • coralin 08.06.08, 12:11
    Ale ja nie używam kostek. Zupy wiosenne robię na wywarze warzywnym i
    z odrobiną masła. Wiosenne zupy jak dla mnie to ma być delikatnosc
    do kwadratu:) Każdy miesny wywar zdaje mi sie za ciężki. Ale jak
    pisałam to kwestia gustu. W ubiegłym tygodniu gotowałam udko z
    kurczaka do sałatki i wywar jednak nie pasował mi do wiosennych
    warzyw, zużyłam go do pomidorówki.
  • kasiunia62 08.06.08, 12:19
    czyli nie dodawać kostki rosołowej czy warzywnej czy cielęcej do
    zup? czy tylko chodzi o kalafiorową? ja dotychczas wrzucałam do
    każdej zupki...
    --
    Pani Magister, Pani Żona i PAni Nauczycielka-sporo tego jak na jeden
    miesiąc!
  • ba_nita 08.06.08, 13:24
    Jeśli jesteś fanka chemii na bazie sztucznych smaków i glutaminianu sodu - to
    wrzucaj dalej. Zupa i jej smak to wywary z warzyw, kości + dodatki. Wysyłam Ci
    encyklopedię "zupną" na gazetową pocztę.
    --
    Niech sobie ten przypis przeczyta elita, że każda śmietanka na deser jest bita.
    S.J.Lec
  • coralin 08.06.08, 13:43
    Jeśli dotychczas wrzucałaś do każdej zupy kostkę, używasz vegety lub
    tym podobnych poprawiaczy smaku to zupa na naturalnym wywarze i bez
    poprawiaczy wydawać Ci się może bez smaku.
  • zemfiroczka 08.06.08, 19:08
    coralin napisała:
    > Jeśli dotychczas wrzucałaś do każdej zupy kostkę, używasz vegety >lub tym podobnych poprawiaczy smaku to zupa na naturalnym wywarze i >bez poprawiaczy wydawać Ci się może bez smaku.

    Chyba, że....wrzuci do niej lubczyk świeży, względnie suszony :)
    --
    takie tam pierdy w kuchni by zemfiroczka ;)
  • ba_nita 08.06.08, 13:22
    smaku kalafiora, szczawiowa - szczawiu, szparagowa - szparagów itp.. Po prostu.
    --
    Niech sobie ten przypis przeczyta elita, że każda śmietanka na deser jest bita.
    S.J.Lec

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka