Dodaj do ulubionych

Pasteryzacja (grzybki)-jak to się robi???

IP: *.Astral.Lodz.PL 19.09.03, 09:59
Słuchajcie mam duży problem. Chciałam zrobić marynowane grzybki, wszystko
mam, przepis podobno rewelacja, tylko podobno, żeby grzybki lepiej się
trzymały w słoiku i mniej psuły, trzeba je pasteryzować. Czy jakaś dobra
dusza może mi opisać krok po kroku jak to się robi - ze wszystkimi
szczegółami. Nie chcę, żeby zmarnowały się moje zbiory... Z góry serdecznie
dziękuję. Tylko się pośpieszcie, grzybki na mnie czekają ;)))))
Edytor zaawansowany
  • Gość: lola IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.03, 10:21
    Bierzesz duzy gar, wysciełasz go sciereczka do naczyn czy jakąs po prostu
    tkanina, wlewasz wody- tyle aby po wstawieniu słoików siegała do 3/4 ich
    wysokosci (trudno to wyliczyc, wiec najpierw wlej nie za duzo, podgrzewaj a po
    wstawieniu słoików dolej wrzątku).Słoiki wstawia sie w takiej ilosci aby sie
    ze sobą nie stykały, bo to grozi peknieciem.Nie moga tez dotykac scianek
    garnka ani przykrywki garnka. Pasteryzujesz te grzyby na malutkim ogniu ,w
    zaleznosci od wielkosci słoików- im wiekszy tym dłuzej, 1/2 l około 40 min.Po
    tym czasie wyjmujesz, odwracasz je do góry dnem, przykrywasz kocem i tak
    stygna. trzeba sprawdzac czy chwyciły- czy nic sie nie wylewa.
  • Gość: kara IP: *.Astral.Lodz.PL 19.09.03, 10:47
    Dzięki serdeczne, bardzo mi pomogłaś. Mam jeszcze pytanie, czy słoiki po
    zetknięciu z samym wrzątkiem nie pękną? Może muszą być jakieś specjalne, albo
    wcześniej wygotowane? Pomóż lolu :))))))
  • Gość: kara IP: *.Astral.Lodz.PL 19.09.03, 10:49
    Aha i jeszcze jedno, czy przed włożeniem słoików do wrzątku muszą być one
    dokładnie zakręcone, bo gdzieś czytałam, że podczas gotowania należy je tylko
    przykryć zakrętką a po wyjęciu z wrzątku zakręcić? Jak to w końcu jest???
    Pozdrawiam
  • Gość: lola IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.03, 11:15
    Tez tak czytałam ale szczerze powiedziawszy zawsze pasteryzuje dokładnie
    zakrecone, po wyjeciu jeszcze przez scierke dokrecam na amen. I udaja sie.
    Wiekszy problem to dobranie własciwych nakretek. Moze wiesz ale napisze- mamy
    2 rodzaje słoi i zakretek- jedne maja 4 rowki inne 6- zakretke trzeba
    dopasowac do słoika. Poza tym zauwazyłam ze lepsze sa takie kolorowe- białe
    czy czerwowe, najgorsze w sprzedazy to takie złote- w tamtym roku połowa nie
    chciała zakrecic słoika.Najpopularniejsze sa słoiki na 4, do tego dobre
    zakretki i juz.
  • Gość: lola IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.03, 11:10
    Ja zalewam grzybki wrzaca zalewa, dlatego słoiki sa gorace i nie pekaja. Takie
    o temp. pokojowej powoli wkładane do goracej wody tez nie- grunt zeby nie
    stykały sie z resztą. Pekanie grozi takim z lodówki, no ale tu chyba nikt
    takich by nie wkładał.
  • Gość: kropka8 IP: 195.205.242.* 19.09.03, 10:49
    a moze udostepnisz na forum ten rewelacyjny przepis na marynowanie grzybkow
  • Gość: kara IP: *.Astral.Lodz.PL 19.09.03, 10:52
    Dobra udostępnię, ale wieczorkiem. Wiesz czy on jest taki super to się dopiero
    przekonam, dla mojej znajomej podono rewelacja, choć wydaje mi się, ze to
    zależy od indywidualnych upodobań. Pozdrawiam

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.