Dodaj do ulubionych

Co sie nazywa ciastem ucieranym?

14.07.08, 12:47
ciagle slysze o takowym, a co zacz?
czy to jest moze to ucierane z zoltkami i cukrem i do ktorego dodaje
sie min olej? czy tak? oswieccie biedna bagatelle, dziekuje
--
Polityka to nie wibrator i nie przynosi efektow natychmiast:)
by Palonykot do Fatygi
Edytor zaawansowany
  • momas 14.07.08, 14:54
    o co chodzi?????
    Banita podał (już dwa?razy) link, do pychotki, gdzie lopatologicznie
    wytłumaczona róznica....
    czy dlatego, ze jest to link do pychotki (no - jakby konkurencji,
    coby nie było), czy powód usuwania postw B jest inny?

    --
    Liczba literówek jest wprost proporcjonalna do poziomu irytacji.
  • momas 14.07.08, 15:08
    CZY TEN POST też będzie usunięty???? Poeksperymentujmy.....
    ze strony do której link podawał Banita. Jaka to strona - patrz mój
    post wyżej, bo nie chce uzywac tutaj nazwy
    Ciasta ucierane należy zaliczyć do ciast półkruchych, chociaż po
    upieczeniu ma ono cechy zbliżone do ciasta biszkoptowego i kruchego.
    Wpływa na to technika wykonania ciasta , która jest podobna do
    ciasta biszkoptowego. Skład i surowce podobne są do ciasta
    półkruchego.
    Asortyment ciast ucieranych jest bardzo bogaty, wypieka się różnego
    rodzaju baby, placki z różnymi dodatkami, keksy, spody do ciast itp.

    Składnikami ciast ucieranych są: mąka, tłuszcz, jaja, cukier,
    czasami mleko, śmietana lub woda, środek spulchniający np. proszek
    do pieczenia lub soda, substancje zapachowe i dodatki smakowe.
    Odmianą ciast ucieranych są ciasta piaskowe, w których część mąki
    pszennej można zastąpić mąką ziemniaczaną w dowolnej proporcji.
    Można je wykonywać ręcznie lub za pomocą robota.

    Technika sporządzania ciasta ucieranego – wykonanie tradycyjne
    ręcznie:

    1) Przygotowanie formy do pieczenia
    2) Przesianie mąki wraz z proszkiem do pieczenia lub sodą,
    3) Dokładne roztarcie tłuszczu, aż do uzyskania jednolitej, pulchnej
    masy,
    4) Dodawanie ( podczas ucierania tłuszczu ) po jednym żółtku na
    przemian z cukrem,
    5) Stopniowe dodawanie do pulchnej masy mąki wymieszanej z proszkiem
    do pieczenia,
    6) Dokładne ucieranie ciasta i wymieszanie z bakaliami sparzonymi i
    oprószonymi mąką,
    7) Ubicie piany z białek i delikatne połączenie z ciastem,
    8) Umieszczenie ciasta w formie
    9) Wstawiane formy do lekko nagrzanego piekarnika a następnie
    stopniowe podwyższanie temperatury do 160-180°C ( czas pieczenia
    taki, jak podano w przepisie),
    10) Posypanie cukrem pudrem lub polukrowanie ( można również
    przeciąć i przełożyć dowolną masą )

    Przy przyrządzaniu ciasta robotem tłuszcz uciera się z cukrem i
    całymi jajami.

    Temperatury pieczenia podawane są dla piekarnika gazowego.
    Obieg gorącego powietrza – temperatury ok. 25°C niższe

    --
    Liczba literówek jest wprost proporcjonalna do poziomu irytacji.
  • bene_gesserit 14.07.08, 16:25

    Nie mam pojecia, dlaczego niektore posty w tym linku sa wycinane,
    ale ten tekst z linku banity jest jakis, imo, glupawy. Ciasto
    ucierane to w fachowej terminologii, ciasto biszkoptowo-tluszczowe.
    Czyli takie, w ktorym napowietrzone jajka miesza sie z maka i
    tluszczem.

    Okreslic ciasto ucierane jako cos pomiedzy biszkoptem a polkruchym
    to jakis wyjatkowo zenujacy idiotyzm.

    Biedny banita wierzy we wszystko, co goraczkowo wygrzebie w sieci :(

    --
    śpiewali kiepsko, ale bronili swego prawa do fałszowania
  • momas 14.07.08, 15:20
    nie nie normalne!!!!!
    (własnie byłam na oślej ławce) co im ta dzioucha zawiniła.

    Znów Cie wycieli.
    Czekam na swoją kolej :)

    --
    Liczba literówek jest wprost proporcjonalna do poziomu irytacji.
  • momas 14.07.08, 15:22
    na marginesie - palcówka od razu mi na myśl przyszla

    (no proszę mnie wyciąć, uzyłam takiego paskudnego słowa!!!!)
    --
    Liczba literówek jest wprost proporcjonalna do poziomu irytacji.
  • momas 14.07.08, 15:40
    żeby nie było - posty banit są wycinane. Między innym ten, w którym
    mnie informował o oslej ławce dla dziouchy, oraz zwracał uwagę, ze
    użyłam słowa palcówka.
    zeby nie było, ze gadam ze sobą
    :)
    --
    Liczba literówek jest wprost proporcjonalna do poziomu irytacji.
  • bagatella 14.07.08, 17:28
    posadza o spam i wytna:)
    dziekuje wszystkim widocznym i znikajacym:)
    ale to i tak dziwne, o co kaman z tymi wycinanymi postami, why?
    --
    Polityka to nie wibrator i nie przynosi efektow natychmiast:)
    by Palonykot do Fatygi
  • fettinia 14.07.08, 18:10
    Szczerze mowiac nie wiem co sie dzisiaj dzieje:PPP
    Kiedys jak podawalam komus przepis na ciasto,ktore zawsze sie udaje oswiecono
    mnie ze to ucierane wlasnie:)To podaje-udaje sie nawet mnie zawsze:PPP
    4cale jajka
    2szklanki maki
    2lyzeczki proszku do pieczenia
    szklanka cukru
    1/4margaryny+1/4 szklanki mleka slodkiego
    Do garnka wrzucic cukier,wbic jajka,zamieszac.Wsypac make z proszkiem i wlac
    wrzacy tluszcz z mlekiem.Wylac do formy i piec ca 20-25 minut.
    Mozna poukladac jablka w plasterkach lub inne owoce:)
    --
    la donna e mobile :)
    no i jeszcze Pinezka
    Kuchenne Pogaduszki
  • momas 14.07.08, 15:29
    w którym to momencie został złamany regulamin? link do innej strony
    był, gdzie wyjaśnienia można było znaleźć, jakby co....
    --
    Liczba literówek jest wprost proporcjonalna do poziomu irytacji.
  • momas 14.07.08, 15:32
    no i znikł post, o który pytałam wyżej. (tzn wiadomość od Banity z
    wyjaśnieniem, ze został złamany regulamin...


    cuda, czy co ?
    --
    Liczba literówek jest wprost proporcjonalna do poziomu irytacji.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka