Dodaj do ulubionych

Książki okołokuchenne

IP: *.spray.net.pl 03.08.08, 23:07
Nie wiem, czy wiecie, ale wydali po polsku "Kitchen Confidential" Anthony'ego
Bourdaina. Nazywa się teraz "Kill Grill" (imho całkiem fajny tytuł.)
www.empik.com/kill-grill-restauracja-od-kuchni-ksiazka,prod1950134,p
Nie wiem, jak wyszedł przekład, ale samą książkę gorąco polecam - kuchnia od
kuchni, ciekawe, dowcipne. To zresztą nie pierwsza książka Bourdaina. On
naprawę umie pisać.

I książka druga, prawdziwa perełka:
"Barokowa melokuchnianie nie tuczy" Philippe'a Beaussanta. O muzyce i kuchni,
dla wielbicieli obydwu lub jednej :) Oprócz gawęd, przepisy, stare i nowe -
np. współczesnych sławnych wykonawców muzyki dawnej,
jak muzycy z Il Giardino Armonico, Fabio Biondi czy Jordie Savalla. (Mrau!)
Niestety, książkę wydało wydawnictwo tajemne i w normalnej dystrybucji jest
nie do kupienia, ale można zamówić na stronie:
okle.pl/work/show/1
Na wypadek podejrzeń - nie mam procentu od zysków. I znalazłam już w
tłumaczeniu błąd: "krewetki szare lub tygrysie". Wszystkie surowe krewetki są
szare. Jak koty w nocy :)




--
Mogliśmy, czego nie wolno,
co wolno — nie chcemy móc.
Edytor zaawansowany
  • Gość: Monika IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.08, 12:47
    Nawet gdybym chciała to zamówić to nie mogę, bo strona empik.com/ nie
    odpowiada:/
  • Gość: Slon IP: *.ssp.dialog.net.pl 11.08.08, 12:55
    Chyba złe moce przejęły stronę.
  • lunatica 11.08.08, 13:05
    może wystarczy wpisać www.empik.pl/ :-)

    --
    Czy jeżeli ludożerca je nożem i widelcem – to postęp? /S.J. Lec/
  • Gość: Nobullshit IP: *.spray.net.pl 11.08.08, 14:14
    W Empiku tego nie ma. O ile wiem, można kupić tylko na stronie wydawnictwa. W
    każdym razie niedawno tak było.
  • lunatica 11.08.08, 13:12
    Gość portalu: Nobullshit napisał(a):


    > Na wypadek podejrzeń - nie mam procentu od zysków. I znalazłam już > w
    tłumaczeniu błąd: "krewetki szare lub tygrysie". Wszystkie surowe > krewetki są
    szare. Jak koty w nocy :)

    A to chyba jednak nie o kolor chodzi :-)

    --
    Czy jeżeli ludożerca je nożem i widelcem – to postęp? /S.J. Lec/
  • Gość: Nobullshit IP: *.spray.net.pl 11.08.08, 14:13
    lunatica napisała:
    > A to chyba jednak nie o kolor chodzi :-)

    Zgadzam się, ale kto na te małe mówi "szare"? Nawet w handlu nazywają się
    "koktajlowe".
  • lunatica 11.08.08, 14:42
    Gość portalu: Nobullshit napisał(a):

    > lunatica napisała:
    > > A to chyba jednak nie o kolor chodzi :-)
    >
    > Zgadzam się, ale kto na te małe mówi "szare"? Nawet w handlu nazywają się
    > "koktajlowe".

    Nie wiem, kto mówi. Ja nie mówię, bo ja niekrewetkowa. Ale widzę, że ktoś pisze
    i to w magazynie Kuchnia "Na rynku występuje mnogość krewetek: najmniejsze,
    koktajlowe, wykorzystywane głównie do sałatek lub, jak ich nazwa wskazuje, do
    koktajli (robimy sos, mieszając pół na pół majonez z keczupem, mieszamy z
    krewetkami i wypełniamy tym połówkę awokado). Są też niewielkie krewetki szare
    (wchodzi 30-40 na 1 kg), królewskie (24-30 na kg) oraz najlepsze gambasy,
    nazywane też black tiger (16-20 na 1 kg)." za:
    ugotuj.to/przepisy_kulinarne/1,88530,5499228,Krewetki_maja_to_cos.html
    Z powyższego wynika, że szare są większe od koktajlowych... Ale może się jakiś
    spec krewetkowy wypowie :-)

    --
    Choć dasz krowie kakao, nie wydoisz czekolady. /S.J. Lec/
  • marghe_72 11.08.08, 22:58
    Gość portalu: Nobullshit napisał(a):

    > Nie wiem, czy wiecie, ale wydali po polsku "Kitchen Confidential"
    Anthony'ego
    > Bourdaina. Nazywa się teraz "Kill Grill" (imho całkiem fajny
    tytuł.)
    > www.empik.com/kill-grill-restauracja-od-kuchni-ksiazka,prod1950134,p
    > Nie wiem, jak wyszedł przekład, ale samą książkę gorąco polecam -
    kuchnia od
    > kuchni, ciekawe, dowcipne. To zresztą nie pierwsza książka
    Bourdaina. On
    > naprawę umie pisać.

    Prawda :)
    Przynajmniej sobie poczytałam, bo mi Travel and Living zlikwidowali,
    wrr

    --
    Homo sapiens non urinat in ventum

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka