Dodaj do ulubionych

czy malakserem można zrobić ciasto na makaron?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.08, 10:05
jeżeli tak to jaką końcówke założyć?
Edytor zaawansowany
  • Gość: mamaleone IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.08, 10:24
    nie zrobisz,chyba,że na lane kluseczki. Noże malaksera obracaja się ze zbyt
    dużą predkością, a samo urządzenie jest za słabe.Prędzej je spalisz.Od biedy
    wychodzą ciasta drożdżowe z gatunku tych lżejszych
  • linn_linn 18.08.08, 10:35
    No nie wiem... Chyba do polaczenia sie skladnikow mozna. Potem dopracowac recznie.
  • mhr-cs 18.08.08, 13:07
    robienie ciasta na makaron
    nie jest tak straszne,
    (jedyny dobry przyzad to ten do pieczenia chleba)
    nie wiem jak masz uzadzona kuchnie,
    500g maki
    palozys(posypac)na jego miejscu robienia
    w srodku zrobic dolek i tam dodac 5 jajek,
    1/2lyzeczke soli
    pomalu mieszac wiedelcem zaczynajac od srodka,
    od czasu do czasu dodajac make z bokow,
    jak juz prawie to wszystko razem wymieszalas
    wez rece i wygniataj to ciasto,
    jak bedzie jednolite wloz do folie
    i do lodowki ok.1/2gdz.moze lezec dluzej,
    wyjac i walkowac
    albo masz do tego meska reke albo maszynke,
    warto sprobowac,





  • dziuunia 18.08.08, 15:39
    Bez problemu można, tyle że nie wiem czy w każdym malakserze, w
    instrukcji powinno być napisane czego nie należy miksować. Ale jeśli
    masz końcówkę do wyrabiania ciasta to właśnie jej użyj, nóż nie
    wyrobi ciasta tak dobrze jak ta końcówka. I nie dodawaj od razu
    całej mąki ale raczej dosypuj w miarę miksowania, żeby ciasto zbyt
    gęste nie wyszło, proporcje to oczywiście na każde 100 g mąki 1
    jajko.

    --
    pif paf bingo bang
    jednorękim bandytą
    rozbijam bank
  • Gość: mamaleone IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.08, 07:02
    mylisz pojęcia.Co innego jest malakserem,a co innego robotem z końcówkami
    wyrabiającymi ciasto.Malakser ma szybko obracający sie nóż,duży lub mały,
    wprawiany przez silnik w bardzo szybkie obroty.Ukształtowanie noża pozwala na
    siekanie bez wprawianie w dodatkowy ruch obrotowy malaksowanej potrawy,albo
    dzieki podgiętym skrzydełkom noża siekanie z wymuszonym obrotem potrawy.
    Roboty do wyrabiania ciasta mają specjalne wolno obracające sie mieszadła(nie
    noze)Ich ukształtowanie zapewnia dodatkowo zagniatanie ciasta pod siebie.
  • dziuunia 19.08.08, 07:57
    Gość portalu: mamaleone napisał(a):

    > mylisz pojęcia.Co innego jest malakserem,a co innego robotem z
    końcówkami
    > wyrabiającymi ciasto.Malakser ma szybko obracający sie nóż,duży
    lub mały,
    > wprawiany przez silnik w bardzo szybkie obroty.Ukształtowanie noża
    pozwala na
    > siekanie bez wprawianie w dodatkowy ruch obrotowy malaksowanej
    potrawy,albo
    > dzieki podgiętym skrzydełkom noża siekanie z wymuszonym obrotem
    potrawy.
    > Roboty do wyrabiania ciasta mają specjalne wolno obracające sie
    mieszadła(nie
    > noze)Ich ukształtowanie zapewnia dodatkowo zagniatanie ciasta pod
    siebie.


    Dzięki za wykład ;P Wyobraź sobie, że są malaksery które mają
    zarówno nóż, jak i końcówkę do wyrabiania ciasta, więc nadal
    twierdzę, że nie ma problemu żeby użyć odpowiedniej końcówki i
    wyrobić ciasto na makaron, sama tak robię swoim malakserem.


    --
    pif paf bingo bang
    jednorękim bandytą
    rozbijam bank
  • Gość: mamaleone IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.08, 08:06
  • Gość: mamaleone IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.08, 08:19
    masz w domu robota kuchennego z malakserem. Sam malakser to to ustrojstwo w
    którym mieszasz płyny z owocami,rozbijasz na krem zupy czy robisz papkę z
    jakichś owoców. Robot ma rózne końcówki robocze i nie przeczę,że mogą one byc
    pomocne przy mieszaniu ciast.W moim malakserze mogłam robic ciasto ale z gatunku
    lejących sie lekkich ciast drozdżowych.Mimo to i tak go spaliłam jak o minutę
    przekroczyłam czas pracy Pytanie natomiast brzmiało- czy mogę malakserem robic
    ciasto na makaron.No więc zrob próbę- do dzbanka
    malaksera(podkreslam-malaksera) wrzuc składniki na ciasto makaronowe i baw
    sie.Poczytaj instrukcję jak długo (maksymalnie powinien pracować malakser).Jest
    to raptem kilka minut. W tym czasie nic nie zrobiśz poza papką czy
    koktajlem.Malakser ma za delikatny i za ostry nóż i ciasta makaronowego nie
    wyrobi.
  • dziuunia 19.08.08, 08:32
    Cóż, pozwolisz że pozostanę przy swojej opinii, tym bardziej że
    zdarzyło mi się zapomnieć żeby zmienić w moim malakserze nóż na
    końcówkę do ciasta i niczego nie spaliłam, ciasto wyrabiało się
    dłużej ale się w końcu wyrobiło.

    --
    Are you ready to jump? Get ready ...
  • Gość: mamaleone IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.08, 08:50
    Tu masz przykład.
    :www.agdexpert.pl/roboty-kuchenne/zelmer-fenomen-880-0sl
    Urzadzenie nazywa sie robot kuchenny. Jak otworzysz zdjęcie i je powiekszysz z
    prawej strony wśród przystawek są haki wyrabiające ciasto. Te, jak sądzę,
    zagniotą ciasto na makaron.Z przodu stoi nóż malaksera .Takie dwa sierpy i nimi
    wyrobiśz tylko ciasto lejące sie.No więc podumowuję- robot zrobi ciasto na
    makaron,malakser,który ma tylko takie noze płaskie,sierpowato wygiete ciasta
    nie zagniecie
  • Gość: mamaleone IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.08, 08:40
    www.swistak.pl/aukcje/3715493,-MALAKSER-ZELMER-TYP-175-5-BCM.html
    Takie barachło spaliłam. To był klasyczny malakser. Teraz robią roboty z
    malakserem,które maja wymienne końcówki a przede wszystkim zmienne
    obroty(obnizone) do mieszadeł.Do tych robotów dodaja tez miksery. Sam malakser
    nie miał przekładni zmniejszającej obroty(co najwyżej jednostopniową).Teraz
    roboty (zwane potocznie malakserami) mają wielostopniowa regulacje obrotów od
    najwolnieszych do najszybszych.Wiec ty masz wielofukcyjne urządzenie zwane
    robotem kuchennym. Jednak aby wyrobic ciasto na pierogi,makaron,chleb musi być
    wolno pracujące mieszadło z funkcją zagniatania,a tych takie roboty nie mają.
  • Gość: ewa IP: *.chello.pl 19.08.08, 15:29
    A ja takim barachłem -jak piszesz -wyrabiam ciasto na makaron i pierogi.
    Najpierw wlewam wodę i jajka ,potem dosypuję mąkę do odpowiednie konsystencji -
    ciasto zbija się w coraz "ciaśniejszą" kulę,trwa to może 2-3 minuty i jest
    gotowe.Robię tak od wielu lat , gdyż mam wiekowy malakser.
  • ba_nita 19.08.08, 15:36

    --
    Gdy powiedzieć "Nie ma świętych", obrażają się nawet ateiści.
    S.J.Lec
  • Gość: x IP: *.hsi.ish.de 19.08.08, 07:11
    który smakuje.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.