Dodaj do ulubionych

Bita śmietana + chałwa = masa na tort

19.08.08, 22:53
marzy mi się masa chałwowa na tort, ale z bitej śmietany (nie z
masła, tego w necie pełno). Pomożecie?
Edytor zaawansowany
  • bfinger 22.08.08, 22:59
    kamapka21
    dziekuję za link - widziałam to, ale nie o to mi chodzi. Ja szukam
    podpowiedzi jak połączyć bitą śmietanę i chałwę w jedną stabilną
    masę tortową, bo ze mnie taka kucharka..... :(
  • Gość: mirka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.08, 00:18
    Trudno, ze wzgledu na różne konsystencje obydwu produktów.

    Chałwa, nawet po roztarciu czy zmiksowaniu jest dość ciężka
    i "szorstka". Sądzę, że nie będzie chciała się polączyć z delikatną
    bitą śmietaną, a nawet jakby Ci się udało jakoś je zmiksować, to
    może spowodować to "zważenie" śmietany albo opadnięcie chałwy na
    dno.
    Może dodatek żelatyny by pomógł?

    A czemu tak się upierasz przy bitej śmietanie? Krem chałwowy na
    maśle został już wielokrotnie sprawdzony, a kaloryczność kremówki
    jest na tyle wysoka,że trudno traktowac ją jako bardziej "lajtowy"
    odpowiednik masła.

    Chociaż ... :-) takie poszukiwania jak Twoje, często przyczyniają
    się do powstania całkiem udanych wynalazków.
  • bfinger 23.08.08, 21:58
    mirko,
    ja właśnie liczę na takie osoby jak ty, które widzą, co można byłoby
    dodac, aby taką śmietanę chałwową zrobić. Ja niestety nie mam takich
    umiejętności, w kuchni jeszcze podążam śladami innych, a już na
    pewno piec ciast po prostu nie potrafię.
    czy mogłabys mi napisać, jakie proporcje chałwy, śmietany, żelatyny
    mogłabym wziąć?
    A dlaczego pytam?
    otóż niedawno przeglądałam stare numery Kuchni i tam - w dużym
    skrócie - przeczytałam takie zdanie:
    "Przeglądając czasopisma kulinarne Pani Małgorzata zwraca także
    uwagę na oryginalne nazwy potraw. Piecze np. "Marzenie szejka",
    czyli tort biszkoptowy, w którym jedną warstwę ciasta przekłada się
    marmoladą morelową albo brzoskwiniową a drugą bitą śmietaną
    wymieszaną z chałwą waniliową, a z wierzchu dekoruje bitą śmietaną"
    i tyle w nim na temat tego tortu. A bardzo chciałabym zrobić go na
    urodziny męża, który chałwę uwielbia ( dla mnie mogłaby nie istnieć).

  • fettinia 23.08.08, 22:27
    Aaa Malgorzata Sledziewska-mam ta Kuchnie:)I wlasnie owa pani Malgorzata to byla
    eksperymentatorka:)
    Sprobuj ubic dobrze zimna smietane i dodaj rozgnieciona chalwe.Wloz do
    lodowki.Zrob z malej porcji i zobacz co wyjdzie:)Jesli bedzie dobre to zrob
    wiecej i przeloz ciasto:)
    --
    la donna e mobile :)
    no i jeszcze Pinezka
    Kuchenne Pogaduszki
  • bfinger 24.08.08, 09:15
    tak tak ;)
    fettinio dzięki: jeśli to faktycznie okaże się takie proste: ubic i
    wymieszać ...;)
    dam znać - może do końca tygodnia mi się uda
  • chynia 24.08.08, 09:23
    Dokładnie tak jak radzi fettina-musisz sama wypróbować z małej porcji.Opinie
    innych są pomocne,jednak ludzie mają rożne smaki i co dla jednych jest
    rewelacją,Tobie zwyczajnie może nie smakować.Ja np ostatnio robiłam tort
    miętowy-połowa rodziny była zachwycona(koleżanka córki wzięła przepis dla swojej
    mamy),a młodsza córka stwierdziła,że jest fuj i przypomina jej pastę do
    zębów!Opinie były skrajne.Musisz wcześniej sama wypróbować czy Ci pasi.Ja bym
    chałwę przed dodaniem do ubitej śmietany rozpuściła np.łyżka mleka,łyżka masła
    zagotować dodać pokruszoną chałwę,rozpuścić mieszając na małym ogniu i do
    gorącej dodać żelatyny,dokładnie wymieszać.Pytasz ile żelatyny-to zależy ile
    ubijesz śmietany.Ja używam takiej co się rozpuszcza w gorącym(nie trzeba
    namaczać wcześniej aby napęczniała).Jak mam opakowanie na 1l i ubijam litr
    śmietany to nie daję całego opakowania,ale przy tych upałach lepiej dać więcej
    niż mniej.Wydaje mi się ,że do tej rozpuszczonej i przestudzonej chałwy z
    żelatyną lepiej dodawać po trochu ubitej śmietany,a nie odwrotnie,ale to tylko
    moje zdanie.Zbyt dużego doświadczenia z masami ze śmietany nie mam,bo jestem
    starodawna i zazwyczaj robię masy maślane(nieraz do takiej dodaję bitej śmietany.
  • peeky_wicky 25.08.08, 16:31
    a jakby tak pokombinowac z tahiną?
  • bfinger 25.08.08, 22:44
    ha! o tym też myślałam (i nawet zakupiłam) - dzięki ;)

    a wtedy z usztywniaczem czy bez?
  • peeky_wicky 25.08.08, 23:32
    bfinger napisała:

    > ha! o tym też myślałam (i nawet zakupiłam) - dzięki ;)
    >
    > a wtedy z usztywniaczem czy bez?

    mysle, ze usztywniacz to dobry pomysl - zagesci mase i nie podejdzie wodą.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka