Dodaj do ulubionych

Gorace danie na impreze

12.09.08, 18:12

Co byscie przygotowali jako danie gorace dla blisko 20 osob?
Towarzystwo bardzo dobrze sie zna, atmosfera bedzie bardzo
nieformalna. Bedzie duza ilosc przekasek do jedzenia na chodzaco,
jakas salatka, ciasta - ale robi sie coraz chlodniej i byloby
fajnie podac cos na cieplo.

Myslalam o zupie - ale duzych garnkow brak, kuchnia malenka i
docelowo dwuosobowa, wiec zakup dziesieciolitrowca bylby inwestycja
jednorazowa.
O makaronie - ale jak wyzej, w dodatku kazdy robi makaron w takich
okolicznosciach, a chodzi o cos nie oklepanego.
O czyms pieczonym - ale piec z racji planowanych przekasek bedzie
zajety non-stop.

Wiec jestem w kropce. Pliz help.


--
cute but psycho. things even out
Edytor zaawansowany
  • 12.09.08, 18:25
    Moze paella? W zasadzie ciezko mi radziec, jesli piec zajety, a
    garnka duzego niet. Do paelli dla 20 osob tez bys potrzebowala
    patelni/rondla dosc duzych wymiarow. W zasadzie chyba do kazdego
    dania serwowanego dla takiej ilosci osob...
    --
    We apologise for the fault in the subtitles. Those responsible have
    been sacked.
    We apologise again for the fault in the subtitles. Those responsible
    for sacking the people who have just been sacked have been sacked.
  • 12.09.08, 18:33
    pani.serwusowa napisała:

    > Moze paella? W zasadzie ciezko mi radziec, jesli piec zajety, a
    > garnka duzego niet.
    > Do paelli dla 20 osob tez bys potrzebowala
    > patelni/rondla dosc duzych wymiarow.

    Yny :(

    > W zasadzie chyba do kazdego
    > dania serwowanego dla takiej ilosci osob...

    Wiem :)
    Wlasnie dlatego przestalam kombinowac sama, a wrzucilam prosbe na
    forum - wy jestescie genialni :)

    --
    śpiewali kiepsko, ale bronili swego prawa do fałszowania
  • 12.09.08, 19:00
    A nie możesz zrobić tej zupy w dwóch garnkach?
    Nie potrzebujesz zresztą 10 litrów. 0,5 zupy na osobę liczyłabym w przypadku
    skromnego obiadu z dwóch dań. U Ciebie wobec obfitości przystawek porcje mogą
    być mniejsze. No i na pewno nie wszyscy będą jedli.
    Zupa ma również ten plus, że robisz ją w przeddzień, a potem wystarczy ją
    podgrzać, bez specjalnego nadzoru. A skoro będziesz piekła coś w piekarniku w
    trakcie imprezy, i tak się dość nasiedzisz w kuchni.

    --
    Ne fourrez pas votre nez dans les soupes d'autrui.
  • 12.09.08, 20:33
    Możesz zrobić dzień wcześniej pikantny bogracz,który lepiej smakuje na drugi
    dzień lub np.gulasz z ryżem.Po większy garnek uśmiechnij się do sąsiadki lub
    rodziny,na pewno pożyczą.
  • 12.09.08, 21:48
    Chilli con carne. Można podać z bagietką, więc odpada ryż, czy coś podobnego.

    Duży garnek pożycz albo zrób w dwóch.
    --
    Pozdrawiam, Aleksandra
  • 12.09.08, 21:49
    proponuje nie cudowac, tylko zrobic cos, co wszyscy lubia i zjedza.

    w dwuch duzych patelniach, albo garze i patelni, ugotujesz chili con
    carne, albo gulasz z wolowiny a la stroganoff, bo poledwica na 20
    osob sporo kosztuje :)

    do chili mozna zrobic chleb, badz muffiny kukurydziane

    pozudrawiam i zycze udanej imprezy
    --
    Exit Ghost
  • 12.09.08, 22:15

    Wielkie dzieki za inspiracje i natchnienie. Jestescie, forumki,
    niezawodne :)
    Z ta sasiadka sie zobaczy, bo impreza nie jest w moim mieszkaniu,
    ale to swietny pomysl. Chili con carne to tez fajny koncept,
    zwlaszcza ze od dluzszego czasu chcialam wyprobowac wersje z
    czekolada, wiec moze sie pobawie.
    Spotkanie bedzie w mieszkaniu, ale chcialabym, aby bylo cos
    cieplego, co mozna by podetknac pod nos zziebnietym nowym gosciom.
    Jesli sie uda, to sprawozdam wyniki na GP za tydzien :)


    --
    Spytaj swojego lekarza o chorobę Aliuszki. W sieci tego nie
    znajdziesz. ba_nita a.k.a dispell na fk
  • 13.09.08, 13:21
    Upiecz kiełbaski w cieście francuskim.
  • 13.09.08, 15:20
    Może bagietka pieczona z masłem ziołowo czosnkowym i łososiem wędzonym do tego jajca faszerowane
    lub
    Bogracz diabelnie ostry żeby was rozgrzał :P
  • 13.09.08, 15:40
    jakies zrazy zawijane czy inne bitki, gulasz, lecho? mniej miejsca
    zajmuje niz zupa a gorace jest.
    --
    "When people show you who they are, believe them the first time." -
    Maya Angelou
    www.serce-malwiny.pl/index.php
    Zuza i Lukasz
  • Gość: busia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.09.08, 15:50
    kurczaków cztery albo pięć
    poporcjować
    obsmazyc(najlepiej na maśle z oliwą)
    4 cebule-duze,albo pięć
    5-6 papryk w różnych kolorach
    główka czosnku
    kilka pomidorów,troche ketchupu
    1,5 litra dobrej śmietany
    Cebule pokrój w talarki,czosnek obierz i posiekaj grubo,paprykę pokrój jak
    chcesz,pomidory obierz ze skórki i posiekaj jak chcesz.
    Na tłuszczu ze smażenia kurczaków podduś cebulę(na szklisto),wrzuć paprykę (ja
    wyjmuję cebulę i duszę na tym samym tłuszczu-jak potrzeba dolewam trochę
    oliwki).Wrzuć pod koniec lekkiego duszenia czosnek,potem dorzuć cebulę,włóż
    kurczaki,na wierzch wrzuć pomidory,zalej śmietaną i niech pyrkocze 45min do
    godziny. Pod koniec dosmacz łyżką ostrego ketchupu,sól,pieprz i po robocie.
    Masz gar doskonałego,pożywnego gorącego jedzenia,które robi sie prawie samo.
    Nawet mieszać nie trzeba.Smietany lej tyle by mieso przykryc. Może wyjdzie jej
    mniej.

  • 13.09.08, 16:42
    geo3 napisał:

    > Może bagietka pieczona z masłem ziołowo czosnkowym i łososiem
    wędzonym

    to raczej na przekąskę się nadaje,nie na gorące danie,poza tym łosoś
    dla 20 osób trochę by szarpnął po kieszeni:) Bogracz jak
    najbardziej. Też jestem za jakimś pożywnym,jednogarnkowym daniem do
    zjedzenia z gagietką - gulasz, strogonow, chili con carne, potrawka
    mięsno - warzywna w czystym sosie, zaryzykowałabym nawet ceviche :)
    Możesz śmiało zrobic w dwóch garnkach dzień wcześniej i nie musisz
    używac piekarnika.

    --
    5 sekund, które zmieni Twoje zycie

    samorost
  • Gość: at IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.08, 21:14
    W tym przepisie boczek surowy czy wędzony?
  • 15.09.08, 21:26
    W przepisie nie podali, a ja nie pamiętam, jakiego boczku użyłam 3 lata temu.
    Ale myślę, że wędzonego, jako bardziej aromatycznego.


    --
    Ne fourrez pas votre nez dans les soupes d'autrui.
  • Gość: at IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.08, 21:38
  • 13.09.08, 16:18
    nie,
    20 osob
    do tego przyjaciol(towarzystwo)
    to mi byloby za duzo,
    szkoda czasu.
  • Gość: lolek IP: *.aster.pl 13.09.08, 16:26
    ciekawe czemu zawdzieczamy powrot ba_nity jako dispella?
  • 13.09.08, 16:45
    Gość portalu: lolek napisał(a):

    > ciekawe czemu zawdzieczamy powrot ba_nity jako dispella?

    pewnie zaczęło mu przeszkadzac,że niezorientowani użytkownicy
    zwracali się do niego w rodzaju żeńskim :P
    --
    5 sekund, które zmieni Twoje zycie

    samorost
  • Gość: BJ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.09.08, 17:24
    więc dla równowagi psychicznej czasami nazywał się kizia36
  • 13.09.08, 21:08

    Jeszcze raz dziekuje wszystkim za tworczy wysilek :)
    Pomysly i rozwiazania gromadze i przedstawie wspoldecydujacej, bo
    to bedzie nie moje swieto i nie ja mam tu prawo kaprysic.

    --
    niezly wynik, godny samego lucyfera!
  • 17.09.08, 08:00
    n/t
    --
    Pan mi zgasił papierosa.Proszę ognia - Księżyc jestem
  • 17.09.08, 08:43
    Napisze, a moze i wrzuce zdjecia w GP, jesli sie uda.
    --
    Moja mama ma Nobla z fizyki, mój tata pracuje w przedszkolu.
  • 15.09.08, 21:58
    Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
  • Gość: precyzyjny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.08, 08:31
    Ostrzegałem cię,że jeśli chcesz zobaczyc debila spójrz w lustro.Zaraz ci
    udowodnię,że to ty jestes tępak i jełop,w dodatku chamidło co mało wie,a gębę
    drze.Pytasz kto to jest kizia36- lustro prawdę ci powie.Zobaczysz w nim
    przedwcześnie ,ale absolutnie słusznie emerytowanego kapitana MW,który
    zeszmaca się każdego dnia wystepując na forach publicznych kuchnia i Gdańsk
    Gdynia Sopot jako wzorzec chamstwa,wulgarnosci,besserwiserstwa,złego
    wychowania.Pytasz kto to kizia36?-nie trzeba było nadawać sobie takiego
    idiotycznego pseudonimu.Na kizię nie wyglądasz i nie wyglądałeś,a 36 lat
    miałeś 7 lat temu.No, chyba że bierzesz pod uwage to co sam o sobie piszesz,ze
    ci zwisa. Możemy się wówczas zgodzić.Wówczas bardziej ci ku kizi.
    Nie ukrywasz ,a wręcz podkreslasz,że jesteś z Gdyni. Na forum Trójmiasta jesteś
    bardzo aktywny jako ba_nita (,teraz z przyczyn wiadomych-dispell),gdzie
    popisujesz się wyjatkowym chamstwem.Można powiedziec,że przechodzisz sam siebie.
    Wręcz cuchniesz.
    Na forum kuchnia jako dispell objawiłeś nam swoją znajomośc z żyrafą 46.
    30 sierpnia,jako dispell,przy temacie chrzanowym,gdzie zyrafa zapewniałą,że u
    niej w domu mięsko jada tylko pies z wrodzonym sobie wdziękiem obsobaczyłeś
    ją,ze wyżarła ci pół zamrażarki parówek.Obwiniałeś ja o to,że wciskała ci
    srodki Amwaya.Nawet rwałeś się do podania nam jej numeru telefonicznego. Potem
    coś cię tknęło,zaświeciło ci się czerwone światełko,szczególnie czułe w
    kontaktach damsko-męskich i wymazałeś te wpisy,ale my je pamiętamy,wszak nie
    nadużywamy okowitki to i pamięć u nas zacna.
    Żyrafa też potwierdza swoją z tobą znajomość pisząc,że uczyłeś ja parzyć
    herbatę w specjalny sposób.
    Pisze-nauczył mnie ba_nita… .
    31 sierpnia wcinasz się jako kizia36 do wątku żyrafy śląc jej pozdrowienia od
    dziecka z Gdyni.Piszesz o rozprowadzaniu przez nią herbat chińskich.Czyli
    podsumujmy-kizia36 pochodzi z Gdyni i zna żyrafę.Żyrafa zna ba_nite,a dispell
    zarzuca jej wyżarcie pół zapasu parówek.Ba_nita pochodzący z Gdyni uczył ja
    podczas kontaktu osobistego parzenia herbaty.
    1 wrzesnia masz zdrowego katza,szukasz zaczepki.Podajesz się za akademię
    KurtaS,a potem, zaraz po wpisie Żyrafy piszesz jako kizia36 o Żyrafie,że jest
    cholerną naciągaczką.Jest to rano 0928.Ponieważ nie ma odzewu, wchodzisz na
    forum GGS i o 0945 jako kizia36 każesz człowiekowi ,któremu ukradli aparat
    fotograficzny canon A80 zrobić sobie zimny okład na głowę.
    Tu masz linki do swoich i Żyrafy wpisów:
    forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=57&w=84005465&a=84092195
    forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=84045008&a=84069022
    forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=83876800&a=84091384
    Historia i zycie zna zbiegi okoliczności,ale nie w takim nagromadzeniu,nie w
    takiej bliskiej konfiguracji i zwiazku przyczynowo-skutkowym.Nie należy tez
    zapominać,ze jako kizia36(jedyna) bronisz ba_nitę za wycięcie go przez
    moderatora,pyszczysz o przepisach,a w dodatku twój styl pisania treści od
    nagłówka,znaki,dodatki,słownictwo kładą cię całkowicie, nie mówiąc o ośmieszaniu.

    Z powyższego wynika,że ty jesteś więcej niż jełop,a durnia robisz z siebie .
    I nie pytaj już więcej kto to jest kizia36 i nie zarzucaj ludziom,że nie
    logują się,bo to jest sensowniejsze niż robić z siebie durnia.Nie bzdurz o
    odwadze,nie rób siebie jedynym sprawiedliwym.A innym forumowiczom
    (szczególnie forumowiczkom)poddaję pod rozwagę,by chcieli brac pod uwagę
    to,że akurat socjotechnikę ba_nita,dispell,kizia36 i wszelka inna swołocz
    ma opanowane do perfekcji i bardzo często nawet przyjaciołom potrafi dopiec z
    czystej przyjemności bycia chamem i robienia innym krzywdy. No i ma
    pamięć(chociaż coraz bardziej dziurawą),szczególnie do tzw dopiekania raz za razem.
  • 16.09.08, 19:27
    Gość portalu: precyzyjny napisał(a):

    > Ostrzegałem cię,że jeśli chcesz zobaczyc debila spójrz w lustro.


    Czemu zaraz debil? Rodziny facetowi brak, ot co, albo choćby psa
    któryby z nim wytrzymał.
    --
    Pan mi zgasił papierosa.Proszę ognia - Księżyc jestem
  • Gość: Baba Jaga IP: *.chello.pl 16.09.08, 19:37
    Hi hi to już wiadomo, czemu banita tzw. "swoje zupy" rozsyłał tylko na maila :)
    Pewnie ma chłop świadomość, że jak się podpisze publicznie pod jakimś książkowym
    przepisem to zaraz by go ktoś zdemaskował :))))
  • Gość: a.n.n.a. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.08, 19:53
    Dzięki, precyzyjny.
    Żałosne jest to, że ten facet, któremu nawet w necie(!) coraz
    trudniej pozostać anonimowym, w dalszym ciągu się kompromituje.
  • Gość: gość :) IP: *.gl.digi.pl 17.09.08, 08:40
    dzięki precyzyjny :))

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.