Dodaj do ulubionych

jak zrobić dobre żeberka?

19.09.08, 13:38
zwykle gotuje żeberka, przyprawiam /bez ziół/, daję trochę musztardy, polewam piwem i podaję...
a chciałą bym zrobić jakoś inaczej / nie upiec w piekarniku / zeby były mięciutkie w smacznym sosie.

dzięki
Edytor zaawansowany
  • Gość: madzilka IP: 80.48.142.* 19.09.08, 13:49
    ja przewaznie robie duszone z cebulką. Obgotowuję żeberka, wyjmuje
    kostki, obsmażam na patelni na rumiano i dusze(trochę oleju i wody)
    w garnku lub na dużej patelni. Jak już są mieciutkie to dodaję dużo
    (bo lubię) cebuli. Cebulę najpierw podsmażam oddzielnie. Dusze pod
    przykryciem, z przypraw to tylko sól i pieprz.
    Kilka razy robiłam też żeberka duszone w pomidorach. Początek tak
    jak wyzej, tylko bez cebuli i pod koniec dodawałam pomidory z puszki.
  • Gość: Gosc IP: *.bredband.comhem.se 19.09.08, 14:13
    Posyp przyprawami,ktore lubisz i dodatkowo troche majeranku.Pokroj tak,aby kazdy
    kawalek byl z 2-ma kosteczkami.Odstaw do lodowki na 2-3 godz.Nastepnie obsmaz na
    patelni na rumiany kolor i potem do gara.Doloz pokrojona cebule i zalej woda
    tak,aby byly nakryte zeberka.Na malym ogniu dus do miekosci.Posmakuj czy sos
    jest dostatecznie smaczny.Nastepnie mozesz sos zaprawic delikatnie woda z
    maka.Jesli lubisz wlej kropelke smietany,ale nie koniecznie.Nigdy kostek nie
    wyjmuje z zeberek bo traca na wygladzie a poza tym traca na smaku.
  • 19.09.08, 14:45
    ja je podsmazam,dodaje cebulke i paste pomidorowa
    sol,pieprz,papryke,
    mieszam i najpierw czekam zeby sie wszystko razem podpieklo()
    jak juz wszystko ladnie sie polaczylo,to znaczy zazem zrumienilo()
    polewam czerwonym winem wytrawnym i(o jej znowu to slowo)
    pomalu dusze.
    A te chrzastki(nie wiem czy tak sie nazywaja)
    nie dam nikomu,bo jem tylko je a nie mieso,
    a sos jest wspanialy.



  • 19.09.08, 15:55
    dzięki:)
  • 19.09.08, 15:58
    febru77 napisała:

    > dzięki:)

    podziekuj jak sprubojesz,
    smacznego
  • 19.09.08, 16:09
    nie przepadam za mięsami na słodko czy też owocowo... :/
  • 19.09.08, 15:59
    świneczka mmhmm mniam mniam

    --
    ups :)

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.