Dodaj do ulubionych

Co z soczewicy?

13.10.03, 15:56
Jak w temacie.Czy macie jakieś wypróbowane przepisy na dania z soczewicy ale
takie z małą zawartością tłuszczu?Znalazłam trochę przepisów w sieci ale
może są jakieś jeszcze lepsze?Może jakieś sosy z dodatkiem w/w?Kiedyś w
Green Wayu jadłam samosy właśnie z sosem w którym była soczewica-może ktoś
ma przepis na taki sos?Acha te dania nie muszą być wegetariańskie-mięso może
być byle by było chude.
POZDR
Obserwuj wątek
          • qian Re: Co z soczewicy? 13.10.03, 18:21
            Polecam pyszną zupę z czerwonej soczewicy. Przyznam, że nigdy wcześniej nie
            jadłam soczewicy, dopiero odkąd przeszłam na dietę MM odkryłam te pyszne
            ziarenka.
            Zatem zupa:
            1/2 opakowania czerwonej soczewicy polgrunt (może być inna, podaję ze względu
            na proporcję: ok. 250-300g)
            2-3 cebule
            kilka ząbków czosnku
            puszka krojonych pomidorów lub kilka łyżek pasty pomidorowej
            oliwa z oliwek
            przyprawy (jakieś ulubione zioła, sól i pieprz)
            starty żółty ser
            W garnku na dnie rozgrzewam oliwę, wsypuję cebulę i czekam, aż zmięknie i
            odrobinę zmieni kolor. Dodaję wyciśnięty czosnek i wsypuję soczewicę. Soczewicę
            trzeba cały czas mieszać, bo bardzo łatwo się przypala. Do przysmażonej
            soczewicy (zmieni kolor na złoty) dolewamy gorącej wody (b. ostrożnie, bo
            pryska i bulgoce ;-), następnie przyprawy, pastę/pomidory i gotujemy ok. pół
            godziny. Najlepsza jak trochę postoi, ale u nas nie ma na to szans. Do miseczki
            nalewa się ową zupę, do tego starty na tarce żółty ser i smacznego.
            Chyba zaraz sobie zrobię...
            • b.jaga Co z zielonej soczewicy? 14.10.03, 15:38
              Ja robie bez pomidorow i sera. Rewelacja. Tylko troche dlugo sie gotuje, bo
              soczewica lubi byc rozgotowana.
              Ciekawe co by zrobic z zielonej...??

              ____________________________
              Najlepsza ze wszystkich strategii to.. wygrac bez walki
              • j_u Re: Co z zielonej soczewicy? 14.10.03, 18:28
                Z zielonej tez mozna zrobic zupe, tak mi sie wydaje. Wtedy sie nie daje
                pomidorow, ale za to cebuli duzo, a do miseczki podaje sie cwiartke cytryny,
                ktora nalezy sobie wycisnac do zupy. I chyba jest w niej ocet balsamiczny i
                kumin.
                --
                Ju Venerabilis
              • hellio Re: Co z zielonej soczewicy? 15.10.03, 21:34
                Ja właśnie robię zupę z zielonej. Superprosto, bo gotuję tę soczewicę; dodaję
                do niej podduszoną cebulę i paprykę, łyżeczkę przecieru pomidorowego, sól i
                KARDAMON. Mielony, sporo go. Jak to wszystko jest ugotowane to miksuję to
                metodą zanurzenia końcówki od miksera na 1-2 sek. W rezultacie zupa jest
                taka "niedomiksowana" i o to chodzi. Posypuję pietruszką. Tak bardzo lubię tę
                zupę, bardziej niż pomidorową. pozdr, H
    • Gość: pixi Re: Co z soczewicy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.03, 15:54
      Ja robię krokiety. Gotuję zieloną soczewicę, podsmażam pieczarki i cebulę,
      wkładam na chwilę do malaksera, dodaję sól ziołową, zioła prowansalskie albo
      przyprawę do dań wegetariańskich (albo co kto lubi). Smażę naleśniki i
      nadziewam je tym farszem. Przed podaniem podsmażam. Pycha!
    • saiss Re: Co z soczewicy? 14.10.03, 19:24
      W ksiazce "Caluski pani Darling", autorstwa oczywisci p.\Musierowicz, jest
      przepis na "soczewice Diogenesa":
      Przysmazasz na lyzce masla spora cebule, drobno posiekana, razem z posiekanym
      kawalkiem boczku, posypujesz 1/2 lyzki maki i rozprowadzasz 1/2 szlkanki rosolu
      (z kostki).Dodajesz zabek czosnku, roztarty z sola, pieprz i lyzke
      musztardy/Wrzucasz dotego sosu puszke soczewicy, podgrzewasz i -jesz!
      Pozdrawiam!
    • dziuunia Re: Co z soczewicy? 15.10.03, 22:57
      Wielkie dzięki wszystkim za przepisy na dania z soczewicy,której niestety nie
      udało mi się dzisiaj kupić.Myślałam że w takim sklepie jak Bomi będzie a tu
      nic z tego.Ale pewnie trzeba się udać do jakiegoś sklepu ze zdrową żywnością.A
      która soczewica smaczniejsza-czerwona czy zielona?Czy też bez różnicy?
      POZDR
    • Gość: pixi Re: Co z soczewicy? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.10.03, 10:44
      Kupowałam w Bomi, więc może to chwilowy brak. Ale zawsze jest w Auchan. Wolę
      zdecydowanie zieloną. A jeszcze w Auchan kupuję mieszankę wojnicką (różne
      strączkowe+kasza jęczmienna), gotuję na gęsto, dodaję przyprawę do dań
      wegetariańskich, majeranek, czaem kikkoman (sos sojowy) i się obżeram.Uwielbiam.
    • Gość: walidol Re: Co z soczewicy? IP: *.acn.waw.pl 19.10.03, 17:40
      proponuje z zielonej soczewicy wykonac "pasztet"
      namoczyc na cala noc soczewice, przygotowac wywar...lisc laurowy, ziele
      angielskie, sol, pieprz, marchewka, seler por.....gdy nabierze smaku wrzucic
      soczewice i ugotowac na dosc miekko...

      na patelni zesmazyc drobno pokrojony boczek, dodac posiekana cebule...zeszklic
      z tendencja do przesmazenia ;)

      wrzucic cieple w blender, dodac soczewice....zmielic dodajac pieprz i sos
      sojowy wedle smaku....gdyby byly trudnosci ze zmieleniem...dodac oliwy z oliwek
      lub zimnego wywaru po gotowaniu soczewicy (ale rozwaznie...dodajemy tylko po to
      aby zmielilo sie na gesta, pasztetowa mase....)

      z ciemnym chlebem...swietne

      walidol
Inne wątki na temat:

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka