Dodaj do ulubionych

gołąbki i sos pomidorowy

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.08, 13:41
bardzo proszę o podanie prostego przepisu na sos pomidorowy do
gołąbków. Jedne nadziane są mięsem i ryżem a drugie kaszą gryczaną i
mięsem. Nie wiem jak zrobić sos, a za godzinę będę miał wygłodzonych
kumpli na głowie. Niestety wyszukiwarka nie działa
Edytor zaawansowany
  • wadera3 20.09.08, 13:45

    sos pomidorowy:
    W garnku rozgrzewamy mąkę, nie rumieniąc, dodajemy do niej masło i rozcieramy
    łyżką, następnie dajemy koncentrat w ilości takiej, jak lubimy, i podlewamy to
    wywarem z gołąbków, cały czas podgrzewając i mieszając do uzyskania odpowiedniej
    konsystencji. Na końcu doprawiamy do smaku solą, vegetą lub pieprzem, co kto
    lubi, i koniecznie trochę cukru, tak do połowy łyżeczki.


    --
    Człowiek, który sam sobie wystarcza, nikomu nie jest potrzebny
  • Gość: mirek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.08, 13:47
    dzięki za błyskawiczny odzew. Już się zabieram do pracy.
  • Gość: gość ewka IP: *.chello.pl 20.09.08, 13:46
    woda+wegetka+koncentrat pomidorowy+smietana kremówka pychotka
  • Gość: mirek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.08, 13:49
    a gdzie się podziały przepisy??? przed chwilą tu były dwa :(((
  • febru77 20.09.08, 14:09
    kilka wyciśniętych ząbków czosnku + przecier + śmietana + troche majonezu :)
  • mhr-cs 20.09.08, 14:48
    moje golabki najpierw opiekam na tluszczu
    zeby nialy troche koloru,
    a potem ukladam w garnku dodaje soku pomidorowego
    i pasty pomidorowej(koncentrat)
    sa prawie tym przykryte i pomalu tak sie lekko podduszaja
    od czasu do czasu pruboje czy cos im brakuje
    pieprz,sol
    i ze wszystkiego razem jest od razu wspanialy sos
    ewentualnie na konie smietana kwasna.
  • qubraq 20.09.08, 16:21
    Czy ja jestem tu jedyny, ktory jem gołąbki (z ryżem) na sucho,
    odgrzewane na patelni na masle lub na smalcu ze skwareczkami tak jak
    sie je krokiety czy paszteciki, i popijam czystym gorącym czerwonym
    barszczem winnym? Pochodzę ze Lwowa i dopiero w rodzinie mojej
    warszawskiej żony spotkałem się z jedzeniem gołąbków (nota bene - z
    samym mięsem mielonym, ktore niektórzy ludzie nazywali "kapustą
    faszerowaną") z sosem pomidorowym... W mojej rodzinie na Wilię czyli
    Wieczerzę Wigilijną Bożonarodzeniową gotowało sie gołąbki z ryżem i
    grzybami suszonymi jako postne i podawało na stół polane masłem a w
    dni świateczne i przy innych okazjach jadlo sie takie same gołąbki
    tylko że z ryżem i mięsem odgrzewane, jak mowiłem, na maśle lub
    smalcu, bez zadnego sosu...no i popijało sie gorącym barszczem :-)
  • Gość: Zorro IP: 193.138.241.* 20.09.08, 17:28
    Nie jesteś jedyny! Pozdrawiam!
  • mhr-cs 20.09.08, 18:10
    co kraj to obyczaj,
    wy robiliscie tak inni inaczej,
    a jak bysmy to jedli co tylko tobie smakuje
    to by nie bylo kuchni swiata.
    Ja lubie kuchnie rosyjska
    jak mi przepis odpowiada to robie
    i tak samo z innymi kuchniami swiata,


  • qubraq 20.09.08, 21:27
    mhr-cs napisała:

    > ...Ja lubie kuchnie rosyjska...

    powiedz co Cie przyciąga do kuchni rosyjskiej, ale odpowiedz szczerze
    bez dowcipów...
  • mhr-cs 25.09.08, 09:24
    qubraq napisał:

    > mhr-cs napisała:
    >
    > > ...Ja lubie kuchnie rosyjska...
    >
    > powiedz co Cie przyciąga do kuchni rosyjskiej, ale odpowiedz
    szczerze
    > bez dowcipów...
    w kazdej kuchni znajdziesz zawsze cos dla siebie,
    a nawet pomoze zrobic cos nowego,i to jest dla mnie ciekawe.


  • qubraq 25.09.08, 18:59
    mhr-cs napisała:

    > w kazdej kuchni znajdziesz zawsze cos dla siebie,
    > a nawet pomoze zrobic cos nowego,i to jest dla mnie ciekawe.

    eee, myślałem jednak, że może masz w sercu na dnie - tak jak ja -
    jakiś taki malutki ciepły kącik dla rosyjskości... ;-)
  • wedrowiec2 25.09.08, 19:32
    Qubraq, już jest nas dwoje:)
    --
    Niebo gwiaździste nade mną i prawo moralne we mnie.
    Kant
  • qubraq 25.09.08, 23:20
    wedrowiec2 napisała:

    > Qubraq, już jest nas dwoje:)

    dobrze wiedzieć :-))
    wiesz, myślę, że jest nas więcej tylko wstydzą sie przyznać

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka