Dodaj do ulubionych

ocet ze śliwek w occie - pomysł na wykorzystanie?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.08, 13:15
Zrobiłam wspaniałe śliwki w occie.
Po konsumpcji owych pzostaje ocet z tych śliwek - bardzo aromatyczny
i tak smaczny, że aż mi żal wylewać.
Może ktoś ma pomysł na wykorzystanie w kuchni tego octu.
Na razie przyszlo mi do głowy aby marynowac mięso przed pieczeniem
(zamiast w balsamicznym), ale może podpowiecie jakies inne przepisy
i pomysły???

pozdrawiam
Edytor zaawansowany
  • 27.09.08, 14:30
    Marynowanie mięska, pomysł pierwsza klasa. Możesz też używać do sosów
    sałatkowych. Jeden z moich ukochanych : śmietana, miód, ocet i musztarda.
  • 27.09.08, 16:29
    Możesz zrobić w nim gruszki. Przecież nie szkodzi, że jest różowy.
  • Gość: zmora IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.08, 19:57
    w tzw "międzyczasie" doszłam do wniosku, żeby dodać trochę octu i
    cukru i jeszcze raz wykorzystac do śliwek.

    a jako dadatek do barszczu lub bigosu?
    co o tym myślicie?

  • 27.09.08, 22:28
    ja dodaje do otwieranego juz słoika z grzybami marynowanymi!
  • Gość: zmora IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.08, 22:34
    różowe gruszki - super to może być i smaczne i fajnie wyglądać:)
  • Gość: Nobullshit IP: *.spray.net.pl 28.09.08, 00:20
    A ile ten ocet ma procent? Bo jeśli powyżej sześciu, jest zbyt mocny do sosów
    sałatkowych.
  • Gość: gość IP: *.dynamic.chello.pl 19.06.13, 03:21
    Ja wykorzystuję ocet po śliwkach w occie do sałatki ziemniaczanej. Gotuję kartofle (bardzo smaczne do sałatki są młode - gotowane z łodygami koperku i odrobiną oleju - ale mogą być też stare, tylko z odmian kleistych, nie kruchych, bo kruche się rozpadają - a do sałatki muszą być miękkie, ale zwarte) i kiedy są jeszcze ciepłe, kroję je w plasterki, posypuję drobniutko pokrojoną cebulą (też najlepsza byłaby młoda, bo łagodna - ale podobnie jak kartofle, spokojnie może być i stara), zalewam octem po śliwkach i odstawiam na parę godzin, żeby się przegryzło. Można potem dodać jeszcze łyżkę majonezu, ale niekoniecznie. Można dodać i inne dodatki - ogórek kiszony drobno pokrojony, np. - czy, praktycznie, co kto lubi - ale i bez żadnych dodatków takie kartofle są świetne.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.