IP: 62.80.66.* 15.10.03, 12:01
czy ktos zna przepis na zurek?
Edytor zaawansowany
  • Gość: dzidecka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.03, 12:09
    Ja robie żurek kaości ze schabu i żeberku. Gotuje je. Wlewam żurek, majeranek,
    pokrojona kiełbasa. Sól i dodaje śmietane. I ziemniaczki :)

    Ania
  • Gość: kicius IP: 62.80.66.* 15.10.03, 12:18
    no wlansie,jak zrobic zurek,zeby go wlac...
  • Gość: bruno IP: 217.11.133.* 15.10.03, 12:21
    Posłuż się wyszukiwarką. Kilka tygodni temu podawałem przepis na zakwas
    żurkowy, prawdziwy i domowy. O niebo lepszy od wszelkich płynów sklepowych.
  • eolan 15.10.03, 12:16
    Czy możecie doradzić jaki żurek kupić. Nabrałam ochoty a nigdy nie gotowałam. W
    sklepach jest dość duży wybór różnych butelek ale na pewno różnią się jakością.
    Doradźcie, który jest najlepszy a czego nie kupować.
    Pozdr.
  • anlenki 15.10.03, 14:05
    Nie w butelce!!!
    Jest taki, zapomniałam firmy, w słoiku, dosyć gęsty.Rewelacyjny, te w butelkach
    są jakby spleśniałe, a tamten jest po prostu kwaśny.
    Ja robię żurek tak: gotuję wywar z mięsem i warzywami(wersja skrócona wywar na
    kostce rosolowej), dodaję żurek i pokrojone ugotowane ziemniaki, podsmazoną
    cebulkę, i pokrojone na ukos kabanoski. Czosnek(ewentualnie chrzan) dodaję na
    talerzu.
  • Gość: Ludwik IP: *.proxy.aol.com 15.10.03, 19:56
    A wedzonka?...
  • Gość: anlenki IP: 217.17.46.* 16.10.03, 10:34
    Kabanoski;-)
  • Gość: Monika IP: *.kra.cdp.pl / *.kra.cdp.pl 15.10.03, 22:16
    Składniki:
    · 1,5 l wody
    · kostka rosołowa drobiowa
    · 1/2 kostki grzybowej lub z boczku
    · 1-2 listki laurowe
    · 4-5 szt. Ziela angielskiego
    · 5-6 ziemniaków
    · kawałek kiełbasy lisieckiej lub boczku
    · mała cebulka
    · żurek
    · śmietana
    · majeranek, sól

    1. Wodę, kostki rosołowe, listki laurowe, ziele angielskie zagotować.
    2. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Posolić.
    3. Dodać pokrojoną w plasterki kiełbasę lub boczek oraz podsmażoną cebulkę.
    Gotować 5-8 minut (aż ziemniaki będą miękkie)
    4. Wlać żurek (ilość zależy od tego jaki kwasny się lubi) i dodać 1/2 łyżeczki
    majeranku. Zagotować.
    5. Doprawić śmietaną.

    PS. A żurku nigdy nie kupuję w sklepie. Dostaję od mojej Babci - domowej
    roboty. Pycha :)))



  • Gość: luna16 IP: *.dip.t-dialin.net 16.10.03, 00:12
    Jak zwykle ile kucharzy tyle przepisow:)
    Moj jest taki-
    w rosolku gotuje pokrojone w kostke ziemniaki,na patelni smaze
    cebule,kielbase,boczek ew.mieso,dodaje do wywaru z ziemniakami,przyprawiam
    majerankiem,maggi,ziolami-dodaje zurek zagotowuje i odstawiam zeby sie
    smaki"przegryzly".Ziemniakow powinno byc dosc duzo wtedy jest gesty a zurek
    dolany na koncu bo inaczej ziemniaki beda twarde.Pozdrawiam:)

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka