Dodaj do ulubionych

Zoladki kurze

06.10.08, 14:41
Rozsmakowalam sie w zaladkach kurzych. Macie moze jakies pomysly na
dobre przzadzanie zaladkow. Jak dlugo je gotowac?
--
...>>o<<\\O//>>o<<...
Edytor zaawansowany
  • 06.10.08, 15:13
    Ja bardzo lubie w sosie myśliwskim, tylko dla mnie musza być dosć pikantne.
  • 06.10.08, 15:14
    spinline,

    o jej jak je lubie,
    ja nie potrzebuje do tego niczego,
    gotuje w wywarze kurczaka,
    tego nikt nie dostanie,
    zaladek,kuperek to moje,
    ja je tak lubie bez zadnych experymetow kuchni,
    to jest moje,
    oczywiscie mozna z tego zrobic wspaniala potrawe,
    ja nie oddam.


  • Gość: myszz IP: 213.17.144.* 06.10.08, 18:17
  • Gość: x IP: *.unitymediagroup.de 06.10.08, 17:31
    potem kroje w paseczki i robie tak jak tradycyjne flaki. Wzglednie
    drobno pokrojone mieszam z mieszanka warzywna, przyprawiam wg smaku
    i mam gulasz miesno-jarzynowy.
  • Gość: myszz IP: 213.17.144.* 06.10.08, 18:20
    gotuję pokrojone drobno i przyprawione ok godziny, dodaję pokrojoną
    marchewkę, cebulę i wyciśnięty czosnek, śmietanę /czasem też serek
    topiony / i podaję jako gulasz do ziemniaków :)
  • Gość: soniaq IP: *.velo.com.pl 07.10.08, 15:58
    Żołądki (ok 75 dag) kroję na mniejsze cześci, tak plus minus na trzy
    części każdą sztukę. Podsmażam chwilę na gorącym oleju ( żołądki nie
    powinny sie przyrumienić, a tylko stracic surowy wygląd) a następnie
    dodaję dwie średnie cebule pokrojone w półplasterki, mniej więcej
    pół łyżeczki paparyki oraz sporą łyżkę przyprawy curry. Zmniejszam
    ogień na minimalny, przykrywam i duszę tak długo, aż cebula
    praktycznie sie rozgotuje, a żołodki będą bardzo miękkie. W
    międzyczasie, w miare wyparowywania płynu, który puszczą żołądki i
    cebula, należy dolewać po troszku wody, tak żeby nie przywarło to do
    garnka. Pod koniec gotowania doprawiam do smaku solą i odrobiną
    pieprzu (dominujący ma byc smak curry), oraz dodają troche śmietany
    (niewiele: łyżkę-dwie), żeby otrzymać bardziej aksamitny sos.
    Uwielbiam taką potrawkę, moge ją jeść z bagietką albo z tłuczonymi
    ziemniaczkami:)
  • Gość: evro444 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.10.08, 08:48
    krupnik na żołądkach to jest to!
  • 10.10.08, 14:42
    bede gotowac wedlug tego co radzicie:=)))


    --
    ...>>o<<\\O//>>o<<...
  • 10.10.08, 15:58
    Gość portalu: evro444 napisał(a):

    > krupnik na żołądkach to jest to!

    tez tak robie ale co oni jedza krupnik
    a ja zaladki.
  • 10.10.08, 18:53
    Dla wielbicieli żołądków, bardzo polecam przepis na zupę z żołądków.
    Nazywa się ona "Zupa cioci Aliny". Od razu przyznaję się, że
    skopiowałam go z innego forum kulinarnego. Gotowałam ją już
    kilkanaście razy i zupa jast naprawdę smaczna. Zagościła na stałe w
    moim kuchennym menu i cały czas nie mogę się "ją najeść" :-)

    "Zupa cioci Aliny":
    - 1/2 kg żołądków drobiowych (z kurczaka),
    - włoszczyzna - 1 pęczek,
    - 1 cebula,
    - kilka ziemniaków surowych,
    - zacierka - 1 garsć,
    - liśc laurowy,
    - 1 peczek szczypiorku,
    - 2,5 litry wody,
    - sól i pieprz.

    Myjemy i czyscimy zołądki, kroimy w plastry, potem zalewamy woda i
    gotujemy około 40 minut- muszą trochą zmieknąc. Dodajemy włoszczyzne
    startą na tarce do jarzyn, liśc laurowy (jeden); pokrojona cebulę i
    starty na tarce (tej do placków ziemniaczanych) 1 duży ziemniak.
    Resztę ziemniaków kroimy w kostkę i dodajemy do wywaru - sprawdzamy
    czy żoładki i ziemniaki sa miękie dodajemy garśc zacierki.
    Doprawiamy solą i spora iloscią mielonego pieprzu - zupa musi być
    ostra i zawiesista. Na talerzu posypujemy pokrojonym szczypiorkiem.
  • 10.10.08, 18:57
    Robie bardzo podobnie, ale bez zacierek,a na koniec posypuje sporo roztartego
    majeranku i czabru.
  • Gość: AniaB IP: *.aster.pl 24.11.08, 11:30
    Moją koronną potrawą są żołądki po nelsońsku. Dal 2 osób zużywam ok 05-06 kg
    żołądków w zależności od apetytu. Żołądki lekko podsmażam, zalewam rosołkiem
    (może być z kostki) i gotuję do miękkości uzupełniając płyny.
    Jeśli zrobią się już fajnie miękkie (1,5 do 2h), dodaję pokrojoną w plasterki
    lub półplasterki marchewkę i 1 cebulę pokrojoną w piórka. Z reguły marchewkę
    troszkę wcześniej ponieważ potrzebuje trochę więcej czasu. Na koniec doprawiam
    śmietaną (ja lubię dużo więc daję 1 opakowanie małe 18% śmietany) i doprawiam
    solą i pieprzem. Najlepiej smakuje z kaszą jaglaną!!!!! Smacznego
  • 24.11.08, 19:25
    możesz ugotować je w wodzie i zrobić na tym zupkę :-) a gotuj tak długo aż będą
    miękkie jak będziesz wbijać widelec...
    --
    restauracja
  • Gość: Maria IP: *.aster.pl 24.11.08, 19:49
    Bardzo dobre są żołądki drobiowe w śmietanie z grzybami.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.