Dodaj do ulubionych

zupa gulaszowa- proszę o przepis

IP: 212.160.234.* 21.10.03, 09:01
Czy ktoś zna przepis na tanią gęstą zupę gulaszową?Pochwalcie się!
Edytor zaawansowany
  • Gość: bruno IP: 217.11.133.* 21.10.03, 12:20
    Przepis pojawiał się tutaj kilkakrotnie, pod węgierską nazwą "bogracz" ale jak
    chcesz, to masz, podaję Ci mój ulubiony.
    Potrzebne będą
    -różne gatunki mięsa - ja biorę wołowinę, wieprzowinę i czasem jak się trafi,
    to baraninę.
    -3 duże cebule
    -kilka kolorowych papryk
    -fasola z puszki
    - czosnek pokrojony na b. grube plastry i jeden ząbek przeciśnięty.
    - ciasto na kluski kładzione (jajko+mąka)
    - przyprawy liść, ziele, kminek, majeranek, gorczyca biała i czarna, kolendra,
    pieprz i sól)
    Na smalcu przesmaż mięso, aż zrobi się lekko brązowe, dodaj pokrojoną paprykę,
    po chwili cebulę, jak się zeszkli, dodaj przyprawy, Chwilę trzymaj na ostrym
    ogniu i mieszaj. Potem zalej wodą, i gotuj. Jeśli w normalnym garnku, to 1,5 -
    2 godziny, w szybkowarze ok 40 min.
    Jak mięso będzie już bardzo miękkie, dodaj fasolę i zrób kluski kładzione.
    Przypraw do smaku, ma być dość ostre, ja dodaję pastę paprykową i sambal.
  • Gość: hela IP: *.energetyka.czest.pl 21.10.03, 13:18
    Ja robie calkiem inna. Mieso kroje (najlepsza wolowina, ale wieprzowina tez
    dobra)i podsmazam (na oleju lub smalcu)Potem dodaje marchewke w kostke, papryke
    w kostke, cebule i ziemniaki w kostke, zabek czosnku, przyprawy (sol, pieprz,
    papryke ostra, listek laurowy). Gotuje do miekkosci. Potem troche koncentratu
    pomidorowego i czasem zaprawiam maka z woda gdy chce aby bylo zawiesiste. Pycha
  • asmsdg1 07.11.03, 17:13
    Zupa Super
    Mięsko pokrojone w dość duże kawałki przesmażyć na oliwie.
    Dodać do wywaru (może być z kostki)do tego pokrojona w kawałki marynowana
    papryka grubo pokrojone marynowane pieczarki.mrożony groszek i fasolka
    szparagowa wszystko gotować do mocnej miękkości doprawić do smaku na koniec
    trochę koncentratu pomidorowego można zagęścić mąką i musi być dość dużo
    mięska ale efekt gwarantowany niebo w ustach smacznego
  • Gość: lola IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.03, 11:38
    Mieso wołowe lub wieprzowe 1 kg kroje w kostke, podsmazam wrzucam do gara.3
    duze cebule kroje w gruba kostke, podsmazam i do daje do miesa, chwile razem
    dusze, dodaje 3 papryki pokrojone w kostke, chwile podduszam.Zalewam wszystko
    woda, by przykryła składniki,potem w razie czego ciut dolewam, dodaje cały
    koncentrat pomidor. w słoiczku i przyprawe KAMIS do gulaszu, lisc, ziele,
    sól.Gotuje az zupa zgestnieje, a mieso bedzie miekkie.Dodaje 2 ząbki czosnku,
    doprawiam na ostro.Wrzucam pokrojone drobno kiszone ogórki(zupa zyskuje
    wyrazisty smak), po chwili wyłaczam.Najlepsza jak troche dojdzie z kluseczkami
    kładzionymi(zastepuje makaronem zacierka) gotowanym oddzielnie.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.