• drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego

Gotowany kurczak - co zrobić? Dodaj do ulubionych

  • 20.10.08, 21:03
    Prośbe mam o inspirację - jak wykorzystać mięsko z ugotowanego
    kurczaka?
    To jest obrane mięso z rosołu, sporo go (bo rosołu było b. dużo, na
    rodzinną imprezę:) Głownie to były szyjki i kurczakowe kadłubki -
    resztki piersi itp. Jest to pracowcie obrane i... leży.
    Jedyne co mi przychodzi do głowy to galaretka, ale jej nie chcę
    robić. Chodzi mi o jakieś danie ciepłe, typu obiadowe - da się to do
    czegoś wykorzsystać?
    Z góry dziękuję!
    Edytor zaawansowany
    • 20.10.08, 21:21
      u mnie robilo sie "risotto", nic specjalnego ale smaczne - podsmażona cebulka,
      na to ugotowany groszek, marchewka (ewentualnie inne warzywa tez - brokuly,
      pieczarki, papryka), do tego ryz ugotowany i ten kurczak, wszystko sie razem
      podmażało, doprawiało, posypywalo serem żółtym. smaczniutkie to bylo. no i chyba
      mozna zrobic tzw. potrawke czyli tego kurczaka w jakimś sosie, ale to juz nie
      moja bajka. ewentualnie jeszcze bym poponowala w sosie chrzanowym, ale to chyba
      za male kawaleczki takie podziubane.
      --
      widział kto takiego kotka?
    • 20.10.08, 21:22
      Ragout albo fricasee.
    • Gość: daxter IP: *.chello.pl 20.10.08, 21:25
      Ja bym zrobiła pierogi lub krokiety z miesem.Nadzienie do obu potraw robie
      podobnie dwie cebule zesmażam na złoto, dwa ząbki czosnku przez praskę sól
      pieprz majeranek mo i wszystko zmielić na masę można dodać szczyptę gałki
      muszkatowej jak kto lubi .Do masy dodaję 1 jajko jeżeli dużo miesa to dwa dwaie
      łyżki tartej bułki no i mam nadzienie np do pierogów lub nalesników lub w/w
      nalesniki z miesem panieruję i wychodzą krokiety aha zapomniałam dodac ,że do
      nadzienia dodaje równiez trochę maggi.Można również pdsmazyć ok 350g pieczarek
      zrobić sos biały beszamelowy i zrobic lazanię tak ,żę jest duży wybór zależy co
      rodzinka lubi lub zrobic pulpety z masy miesnej w sosie białym lub pomidorowym,
      Ja czsem robię taką fałszywą kaszankę na ok 300g miesa ugotowanego dodaje 300gr
      wątróbki z kurczaka mielę to razem nastepnie smaże 2 cebule dodaję masę miesno
      wątróbkową ok szklanki ugotowanej kaszy gryczanej doprawiam gałką pieprzem
      ,majerankiem i czosnkiem smaże razem podaje z surówką z kwaszonej kapusty i pure
      ziemniaczanne.Można też zrobic sałatkę majonezową z warzywami ugotownymi
      ogórkiem kiszonym i białączęscią pora plus jabłko do tego tak ,że do wyboru do
      koloru pozdrawiam.
    • 20.10.08, 22:01
      ostatnio zrobiłam klopsiki. Zmieliłam mięso z surową cebulą i namoczoną bułką.
      Porządnie przyprawiłam, uformowane klopsiki obtoczyłam w mące i usmażyłam. Do
      tego jakiś fajny sos, np. koperkowy. Żeby klopsik były soczyste warto dać trochę
      skóry z kurczaka, którą normalnie wyrzucam
      --
      tonę w oparach absurdu
      Moja Asia
    • 20.10.08, 22:46
      Potrawkę z kurczaka:

      Rozgrzać olej, podsypać mąką (można wcześniej podsmażyć na oleju cebulę albo
      posiekanego pora), rozrobić z zimnym rosołem/bulionem do pożądanej konsystencji,
      dodać ze 3 łyżki naturalnego jogurtu, dużo pieprzu, koperku, odrobinę gałki
      muszkatołowej, wcisnąć sok z cytryny do smaku i dosolić, wrzucić pokrojonego na
      małe kawałki kurczaka, razem podgrzać - i gotowe. Pyszne z białym ryżem albo z
      pieczywem.



      --
      Perdedor no es aquel que no acumula logros, sino el que no puede reconocerlos cuando los tiene.
    • Gość: x IP: *.unitymediagroup.de 21.10.08, 06:57
    • Gość: lasuch IP: 217.17.35.* 21.10.08, 11:18
      na szybko:
      mięso na patelnię, dodać cebulę- dusić do miękkości cebuli, potem dodac smietanę
      i wszystko razem dusić.
      doprawić przyprawami.
      pyszne!
      najlepiej mi z ryżem smakuje.
      smacznego:)
    • 21.10.08, 15:52
      a ja bym zrobila pasztet drobiowy

      --
      Wszyscy mamy jakieś swoje przywary i niekoniecznie to znaczy, że
      trzeba
      pielęgnować w sercu dawne urazy i odświeżać je bez końca.
    • 03.11.08, 18:16
  • Powiadamiaj o nowych wpisach

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.