Dodaj do ulubionych

co zrobić z nadmiarem kapusty kiszonej?

05.11.08, 15:37
oprócz surówki
hmmm propozycje poproszę
--
Witaj moje Słonko
Mój
Stefan
Edytor zaawansowany
  • adka213 05.11.08, 15:48
    na pewno bigos.,pierogi z kapusta i gzrybami,zasmazana kapuste na patelni i w
    tej chwili mi nic innego do glowy nie przychodzi
    --
    zapraszam do nas
    forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=47651
    gg3104638
  • monjan 05.11.08, 15:52
    no i oprócz bigosu...
    nie lubię kapusty zasmażanej ani bigosu
    troche roboty z pierogami...hmm a jak sie robi farsz z kapusty do pierogów?
    --
    Witaj moje Słonko
    Mój
    Stefan
  • monjan 06.11.08, 08:58
    zrobiłam tartę z kapusty:)
    fajna
    tarta na spodzie z mąki pp(przepis takie nawet monti)
    kapusta przesmazona, na górę ser zółty z jajkiem i smietaną,do zapieczenia
    mniam!!!
    --
    Witaj moje Słonko
    Mój
    Stefan
  • dzika41 05.11.08, 22:17
    Gotujesz kiszoną kapustę do miękkości. Odcedzasz.
    Jak Ci się chce to przekręcasz kapustę przez maszynkę, jak nie chce Ci się to
    baaaaardzo drobno siekasz.

    Moczysz suszone grzyby we wrzątku.
    Jak wchłoną wodę to przekręcasz przez maszynkę lub drobniuśko kroisz.

    Kroisz cebulę w kosteczkę (sporo cebuli 2-3 sztuki), szklisz na oleju i
    dorzucasz grzyby, obsmażasz i dodajesz kapuste.
    I smażysz około 6-10 minut do dokładnego połączenia składników, w razie potrzeby
    dodajesz oleju, farsz nie może być suchy a kapusta i grzyby lubią tłuszcz.
    Doprawiasz solą i pieprzem.

    Farsz już gotowy.
    Rewelacyjny do pirogów, naleśników, pasztecików.
    --
    Maja -Słońce Ty Nasze!!!
  • dzika41 05.11.08, 22:22
    > Rewelacyjny do pirogów

    Rewelacyjny do PIEROGÓW
    ;)
    --
    Maja -Słońce Ty Nasze!!!
  • fajnyrobal 05.11.08, 20:55
    Możesz jeszcze zrobić kapuśniak czyli kwaśnice po góralsku :)
    --
    Mata to połączenie mamy i taty.
  • dzika41 05.11.08, 22:21
    To potrawa wigilijna spod samiuśkich Tater ;)

    Dzień wcześniej moczysz groch (niełuskany)

    Następnego dnia gotujesz kapustę (pokroić później trzeba) i oddzielnie gotujesz
    groch.

    Szklisz cebulę na oleju i przesmażasz z nią kapustę a natstępnie dodajesz groch
    ugotowany i dusisz aż gruch zacznie się rozpadać, można podlać trochę wodą.
    Doprawiasz solą, pieprzem, kminkiem, przyprawą do dań z kapusty (Kamis).

    Baaaaardzo sycące i wiatropędne ;) :P
    --
    Maja -Słońce Ty Nasze!!!
  • roymiro1 07.11.08, 14:21
    znam super przepis nie raz go robilam:
    potrzebujemy:
    udka kurczaka(ew. moze byc karkowka w kawalku, schab)-ja najbardziej
    lubie udka:)
    kapusta kiszona
    przyprawa -moze byc gyros moze byc do kurczaka zlocistego kazda sie
    nadaje
    troszke maselka co najmeniej 73 %

    wiec tak jesli kapusta jest zbyt kwasna to wystarczy sparzyc ja
    goraca woda
    do nacyznia zaroodpornego wkladamy udka, posypujemy przyprawami
    miedzy udka wkladamy kapuste tak aby byly nia oblozone
    na wierz udek ukladamy po plasterku cienkim masla
    mozna podlac pol skzlanki woda cala potrawe
    wstawiamy do piekarnika na 30-40 minut 160-180stopni
    efekt jest taki, ze udka robia sie super mieciutkie a kausta jest do
    nich dodatkiem
    Podawac z ziemniaczkami
    polecam ten przepis bo jest latwy i smaczny
    --
    Wielki Dzień
  • ewaost1 07.11.08, 15:28
    to jest przepis od znajomych holendrów, bardzo proste i naprawdę
    niespodziewanie pyszne danie:

    wymieszać kiszoną kapustę z ugotowanymi i "rozciapcianymi"
    ziemniakami i przesmażonym boczkiem wędzonym. Wychodzi taka
    jednogarnkowa potrawa, w sam raz na zimne jesienne wieczory!
  • jagoda85 11.11.08, 17:56
    Możesz też włożyć kapustę do słoiczków i zapasteryzować, zawsze
    można ją wykorzystać ja ci przyjdzie na nią ochota.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka