IP: *.bredband.comhem.se 10.11.08, 11:46
W ostatnim czasie zauwazylam,ze gdzie tylko jest mozliwe to do kazdej potrawy
jest wtykany czosnek.Uwazam,ze jest go wszedzie pelno i za duzo.Z tego co wiem
nie jest znowu taka rewelacja bo obciaza watrobe.A watroba jest jednym z
najwaznieszych organow czlowieka.A wiec dlaczego staramy sie jej zaszkodzic i
obciazac ja na wlasne zyczenie?
Owszem,wiem o tym,ze czosnek jest bakeribojczy,ale czy az tak zeby niszczyc
przy tym cos co jest jeszcze wazniejsze dla naszego zdrowia?
Edytor zaawansowany
  • 10.11.08, 12:10
    ja tam nie zauwazylam, w daniu restauracyjnym jest pewnie jakis maks jeden maly
    zabek przetworzony termicznie, surowy jadam w malych ilosciach - np. w postaci
    grzanek nim przetratych, albo w dressingu - 1 zabek na cala miche dla 4 osob.
    moj tata jada chleb z czosnkiem, czego ja bym nie przezyla. ja tam uwielbiam i
    nie demonizuje.
    --
    widział kto takiego kotka?
  • 10.11.08, 13:46
    czy i jak to dla mnie nie wazne,
    bo zawsze pisalam ze to cos okropnego,
    za wyjatkiem,kiszenie ogorkow,
  • 10.11.08, 13:53
    >Z tego co wiem
    nie jest znowu taka rewelacja bo obciaza watrobe

    Co to znaczy "z tego co wiem?" trudno o czymś takim dyskutować Twoją wątrobę
    obciąża? ja mogę zjeść pół główki i nic mi nie obciąża wątroby a za to w ogóle
    nie choruję. nie wyobrażam sobie kuchni bez czosnku.
  • 10.11.08, 14:18
    Gdzie znalazlas informacje,ze czosnek jest niewskazany przy
    dolegliwosciach watroby?Bede wdzieczna za namiary.
  • Gość: nieskorzanka IP: *.adsl.inetia.pl 10.11.08, 15:42
    Przeciwnie, dobrze działa na wątrobę:

    Najważniejszy antyoksydant neutralizujący wolne rodniki w WĄTROBIE to GLUTATION,
    jest wytwarzany w organizmie przez witaminę C. Organizm sam potrafi go wytworzyć
    w obecności witaminy C i N-acetylocysteiny. Ogromną rolę w procesach odtruwania
    wątroby odgrywa również: cynk, miedź i magnez. Żywność bogata w
    glutation:awokado, szparagi, brokuły,brukselka,CZOSNEK cebula, kapusta można
    stosować soki z tych warzyw,by wspomóc oczyszczanie wątroby.
  • 10.11.08, 15:50
    Wlasnie dlatego zapytalam;-).Akurat ten temat troche mnie
    interesuje,a nie lubie,jak ludzie plota bez sensu:-).Pozdrawiam.
  • 10.11.08, 17:06
    Może chodziło o świezy czosnek, który może podrażniać wątrobę jeśli ktoś ma z
    nią kłopoty. Ale tak jest z wieloma innymi warzywami spożywanymi na surowo i z
    przyprawami. Jeśli ktoś ma kłopoty z wątrobą to odczuje dyskomfort po cebuli,
    porach, chilli, pieprzu...
  • 10.11.08, 17:12
    Większość rzeczy, które jemy obciąża wątrobę:)))
    W większosci potraw czosnek jest po obróbce cieplnej i wtedy jest niegrozny dla
    wątroby, a wręcz korzystny. I dla wątroby i (według mnie:) dla smaku.
  • Gość: remix IP: *.netia.com.pl 11.11.08, 16:40
    Mam znajomego, który ma problem z jedzeniem ostrych potraw. Po
    prostu; piecze go dwa razy - jak je i jak ... wydala. Wydaje mi się,
    że problem z atakiem czosnku na wątrobę jest podobnej natury.
    Przypadłośc osobnicza dotycząca konkretnej osoby.
  • 10.11.08, 18:57
    To jest forum Kuchnia i piszemy o rzeczach smacznych, a nie o dietach w różnych
    schorzeniach.
    Wiadomo,że wielu ludzi musi uważać na sól i jeść rzeczy wręcz niedosolone. Kto
    inny ma problem z rozszerzonymi naczynkami i nie może używać ostrych przypraw.
    Itp, itd. Wiele rzeczy, które służą jednemu organowi może szkodzić drugiemu.
    Póki co kuchnia śródziemnomorska pełna czosnku, wina, przypraw podrażniających
    wątrobę jest jedna z 2 najzdrowszych (obok japońskiej)na świecie.
  • Gość: podobno chemik IP: *.chello.pl 10.11.08, 22:50
    W pierwszej kolejności uszkadza wątrobę wirusowe zapalenie ,czyli żółtaczka ,w
    nastepnej kolejności alkohol ,poźniej lekarstwa a na samym szarym końcu wątrobie
    moze szkodzić jedzenie .Prosze o tym pamiętać .czosnek jest bardzo zdrowy .
  • Gość: aniakin IP: *.pp.htv.fi 12.11.08, 20:14
    Czosnek jest swietny. W Helsinkach jest nawet restauracja Kynsilaukka, ktora
    specjalizuje sie w potrawach z czosnkiem. Piwo czosnkowe jest super. ;)
    www.kynsilaukka.com
  • 12.11.08, 20:21
    Podobno, żeby czosnek był bardziej lekkostrawny trzeba wyjąć ten
    kiełek ze środka. Czasami tak robię, jak używam czosnku w większej
    ilości. Ale przeważnie się tym nie przejmuję. Uwielbiam czosnek :))

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.