• drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego

Czosnek Dodaj do ulubionych

  • IP: *.bredband.comhem.se 10.11.08, 11:46
    W ostatnim czasie zauwazylam,ze gdzie tylko jest mozliwe to do kazdej potrawy
    jest wtykany czosnek.Uwazam,ze jest go wszedzie pelno i za duzo.Z tego co wiem
    nie jest znowu taka rewelacja bo obciaza watrobe.A watroba jest jednym z
    najwaznieszych organow czlowieka.A wiec dlaczego staramy sie jej zaszkodzic i
    obciazac ja na wlasne zyczenie?
    Owszem,wiem o tym,ze czosnek jest bakeribojczy,ale czy az tak zeby niszczyc
    przy tym cos co jest jeszcze wazniejsze dla naszego zdrowia?
    Zaawansowany formularz
    • 10.11.08, 12:10
      ja tam nie zauwazylam, w daniu restauracyjnym jest pewnie jakis maks jeden maly
      zabek przetworzony termicznie, surowy jadam w malych ilosciach - np. w postaci
      grzanek nim przetratych, albo w dressingu - 1 zabek na cala miche dla 4 osob.
      moj tata jada chleb z czosnkiem, czego ja bym nie przezyla. ja tam uwielbiam i
      nie demonizuje.
      --
      widział kto takiego kotka?
    • 10.11.08, 13:46
      czy i jak to dla mnie nie wazne,
      bo zawsze pisalam ze to cos okropnego,
      za wyjatkiem,kiszenie ogorkow,
    • 10.11.08, 13:53
      >Z tego co wiem
      nie jest znowu taka rewelacja bo obciaza watrobe

      Co to znaczy "z tego co wiem?" trudno o czymś takim dyskutować Twoją wątrobę
      obciąża? ja mogę zjeść pół główki i nic mi nie obciąża wątroby a za to w ogóle
      nie choruję. nie wyobrażam sobie kuchni bez czosnku.
    • 10.11.08, 14:18
      Gdzie znalazlas informacje,ze czosnek jest niewskazany przy
      dolegliwosciach watroby?Bede wdzieczna za namiary.
      • Gość: nieskorzanka IP: *.adsl.inetia.pl 10.11.08, 15:42
        Przeciwnie, dobrze działa na wątrobę:

        Najważniejszy antyoksydant neutralizujący wolne rodniki w WĄTROBIE to GLUTATION,
        jest wytwarzany w organizmie przez witaminę C. Organizm sam potrafi go wytworzyć
        w obecności witaminy C i N-acetylocysteiny. Ogromną rolę w procesach odtruwania
        wątroby odgrywa również: cynk, miedź i magnez. Żywność bogata w
        glutation:awokado, szparagi, brokuły,brukselka,CZOSNEK cebula, kapusta można
        stosować soki z tych warzyw,by wspomóc oczyszczanie wątroby.
        • 10.11.08, 15:50
          Wlasnie dlatego zapytalam;-).Akurat ten temat troche mnie
          interesuje,a nie lubie,jak ludzie plota bez sensu:-).Pozdrawiam.
          • 10.11.08, 17:06
            Może chodziło o świezy czosnek, który może podrażniać wątrobę jeśli ktoś ma z
            nią kłopoty. Ale tak jest z wieloma innymi warzywami spożywanymi na surowo i z
            przyprawami. Jeśli ktoś ma kłopoty z wątrobą to odczuje dyskomfort po cebuli,
            porach, chilli, pieprzu...
    • 10.11.08, 16:06
      Nie jem czosnku dlatego, że jest bakteriobójczy. Jem czosnek, bo go lubię.


      --
      Perdedor no es aquel que no acumula logros, sino el que no puede reconocerlos cuando los tiene.
    • 10.11.08, 17:12
      Większość rzeczy, które jemy obciąża wątrobę:)))
      W większosci potraw czosnek jest po obróbce cieplnej i wtedy jest niegrozny dla
      wątroby, a wręcz korzystny. I dla wątroby i (według mnie:) dla smaku.
      • Gość: remix IP: *.netia.com.pl 11.11.08, 16:40
        Mam znajomego, który ma problem z jedzeniem ostrych potraw. Po
        prostu; piecze go dwa razy - jak je i jak ... wydala. Wydaje mi się,
        że problem z atakiem czosnku na wątrobę jest podobnej natury.
        Przypadłośc osobnicza dotycząca konkretnej osoby.
    • 10.11.08, 18:57
      To jest forum Kuchnia i piszemy o rzeczach smacznych, a nie o dietach w różnych
      schorzeniach.
      Wiadomo,że wielu ludzi musi uważać na sól i jeść rzeczy wręcz niedosolone. Kto
      inny ma problem z rozszerzonymi naczynkami i nie może używać ostrych przypraw.
      Itp, itd. Wiele rzeczy, które służą jednemu organowi może szkodzić drugiemu.
      Póki co kuchnia śródziemnomorska pełna czosnku, wina, przypraw podrażniających
      wątrobę jest jedna z 2 najzdrowszych (obok japońskiej)na świecie.
    • Gość: podobno chemik IP: *.chello.pl 10.11.08, 22:50
      W pierwszej kolejności uszkadza wątrobę wirusowe zapalenie ,czyli żółtaczka ,w
      nastepnej kolejności alkohol ,poźniej lekarstwa a na samym szarym końcu wątrobie
      moze szkodzić jedzenie .Prosze o tym pamiętać .czosnek jest bardzo zdrowy .
    • Gość: aniakin IP: *.pp.htv.fi 12.11.08, 20:14
      Czosnek jest swietny. W Helsinkach jest nawet restauracja Kynsilaukka, ktora
      specjalizuje sie w potrawach z czosnkiem. Piwo czosnkowe jest super. ;)
      www.kynsilaukka.com
      • 12.11.08, 20:21
        Podobno, żeby czosnek był bardziej lekkostrawny trzeba wyjąć ten
        kiełek ze środka. Czasami tak robię, jak używam czosnku w większej
        ilości. Ale przeważnie się tym nie przejmuję. Uwielbiam czosnek :))
  • Powiadamiaj o nowych wpisach

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.