• drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
Dodaj do ulubionych

Chleb bez drożdzy?? pomocy

  • 12.11.08, 16:42
    córeczka nie powinna jeść pieczywa drożdzowego, znajoma dietetyczka
    dala mi przepis na chleb z mąki razowej + woda mineralna + proszek
    do pieczenia. ale mi to nie wychodzi;/ płaski taki, kruszy się. cos
    mnie trafia dosłownie:(
    Proszę o pomoc! jaki upiec chleb żeby wyszedł i był bez drożdzy?
    --
    Moje skarby:
    ♥ Wiktoria 12.02.2006
    Aleksander 03.07.2004♥
    Edytor zaawansowany
    • 12.11.08, 17:04
      na zakwasie
      --
      "ale to już inna bajka jest i wilk inny, a babcia już nie taka niemota i
      narzędzia też pod poduchą ma" by Oktus
      • Gość: alexsc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.08, 18:33
        a jak taki chleb zrobic?
        • 12.11.08, 21:32
          Gdyby córa jednak mogła jeść chleby na zakwasie, to polecam tę stronę:
          www.chleb.info.pl/index.php?id=2
          Tutaj wszystko jest wyjaśnione od A do Z :-)
      • Gość: remix IP: *.netia.com.pl 12.11.08, 19:03
        Ale przecież chleb na zakwasie też jest drożdżowy. Przcież w
        zakwasie są dzikie drożdże i bakterie kwasu mlekowego.

        He, he. Przypomina sie mój chrzestny (świec Panie nad jego duszą),
        który twierdził, że jego wino domowe jest znakomite bo nie daje
        drożdży. Według niego dodatek drożdży winnych miał powodowac
        śmierdzenie wina drożdżami. Nie dał sobie wytłumaczyc, że
        fermentacji alkoholowej bez drożdży nie będzie... (Po prawdzie;
        wino wójka było dośc ochydne jednak - przeważnie słodkie jak diabli.)

        A wracając do tematu, musisz poszukac przepisu na chleb na sodzie -
        ja znalazłem taki amerykański bodajże (ale zaznaczam:sam nie
        próbowałem): 4 szklanki mąki, 2 jajka, 6 łyżek masła, 2 szklanki
        startego sera cheddar, 1,5 szklanki maślanki lub kefiru, łyżka
        proszku do pieczenia, 3/4 łyżeczki sody, łyżeczka soli. Mąkę, sól,
        sodę i proszek do pieczenia posiekac z masłem. Połaczyc z serem.
        Jajka robełtac (trochę odlac do posmarowania ciasta), dodac maślankę
        i połączyc z mąką. Wyrabiac 3 minuty na stolnicy suto obsypanej mąką
        (podobno się strasznie klei. Uformowac dwie kule i umiescic je w
        natłuszczonych formach. Każdą naciąc na krzyż na głębokosc 0,5 cm,
        posmarowac jajkiem. Piec 75 minut w temp. 210C. Po czasie sprawdzic
        wykałaczką. Studzic na kratce. Przypominam; nie sprawdzone w praktce!
  • Powiadamiaj o nowych wpisach

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.