Dodaj do ulubionych

PIZZA od wloskiego mistrza!!!

14.11.08, 01:17
Witam pizzomanow;-)
Podaje przepis na pizze zdobyty z prawdziwej wloskiej pizzeri od
szefa kuchni;-) Przelozylam przepis na polskie produkty,zeby bylo
latwiej i wychodzi identyczna! Pizza ta jest idealna dla zwolennikow
cienkiego,chrupiacego ciasta.Bardzo wazne jest dokladne
przestrzeganie kolejnosci i zasad.Polecam goraco i czekam na wasze
komentarze!!

Ciasto:1kg maki, lyzka soli, 1/4 opakowania drozdzy(najzwyklejszych
polskich) .Drozdze rozpuszczone w kubku letniej wody z lyzeczka
cukru, 1/5 margaryny (np Kasi) rozpuszczonej w kubku cieplej wody,
ponad pol kubka zimnego mleka

wszystkie skladniki wymieszac razem i ugniatac ciasto przez 20 minut.
po uplywie 20 min dodac lyzeczke oliwy i dalej ugniesc.
Ugniecione ciasto pozostawic w misce przykryte sciereczka na 2
godziny.

a w miedzyczasie...robimy specjalna baze pomidorowa

skladniki: puszka pomidorow(rozgniecione), lyzeczka pieprzu,lyzeczka
oregano,pol lyzeczki soli,4 duze zabki czosnku rozgniecione na
miazge. Skladniki mieszamy.

PO uplywie 2 godzin dzielimy ciasto na 7 czesci ( przepis na okolo 7
pizz)

z jednej czesci robisz kulke,nastepnie rozwalkowujesz ja nie dodajac
maki(mozesz troszeczke jesli sie klei),dopasowujesz do wielkosci
blachy(blacha najlepiej do pizzy nie przywierajaca z teflonem)
wykladasz to ciasto rownomiernie na taka blache,smarujesz sosem
pomidorowym ktory zrobiles wczesniej

potem po kolei nakladasz na pizze wedline(do wyboru,salami,szynke
itd),warzywa(np kukurydze,brokula,papryke,pieczarki,cebule),a na to
posypujesz dosc duza iloscia startego sera zoltego

tak przygotowana pizze wkladasz do nagrzanego piekarnika na 270
stopni i pieczesz 10-12 min

dobra z ketchupem lub sosem czosnkowym sklad:
(majonez,smietana,sol,pieprz,oregano)

SMACZNEGO!!!!!!!!!!!!!
Edytor zaawansowany
  • qmata888 14.11.08, 01:20
    Zapomnialam dodac,ze reszte ciasta mozna sobie zamrozic i
    zaoszczedzic czas nastepnym razem;-)

    Ostatnio zamiast wedlin i warzyw zrobilam ta pizze z wedzonym
    boczkiem,cebulka i jajkiem ugotowanym na twardo(ser na wierzch
    oczywiscie) Byla przepyszna

    Mozna tez zrobic z owocami morza,ananasem lub tunczykiem i cebula.
    No REWELACJA!!

    Pozdro
  • bene_gesserit 14.11.08, 01:22
    Przepraszam, ze sie czepiam receptury wloskiego mistrza, ale
    dlczego on uzywa margaryny zamiast oliwy? Przeciez to jakas skucha.

    --
    dont hejt de pleja, hejt de gejm
  • bene_gesserit 14.11.08, 01:22
    I, aaaaa, co to za barbarzynca, skoro poleca jesc pizze z keczupem
    albo sosem czosnkowym? Fuj.

    --
    -nie czujesz sie czasem, jakbys sie powtarzal, jakby to wszystko
    juz bylo?
    -myslisz, ze mielismy te konwersacje wczesniej?
  • qmata888 14.11.08, 01:27
    Kazdy je z tym z czym lubi,ja podalam swoj przyklad a najwazniejsze
    w tym przepisie jest ciasto,ktore wychodzi naprawde super i
    podkreslilam,ze przelozylam to na polskie produkty i wychodzi
    identyczny smak. Jesli uwazasz ze fuj to nie korzystaj i nie
    krytykuj innych. Z tego przepisu akurat korzysta bardzo uznana
    pizzeria w polsce i klientow im nie brakuje.
  • bene_gesserit 14.11.08, 01:30
    Napisalas:
    > Polecam goraco i czekam na wasze
    > komentarze!!

    Wiec skomentowalam. Mi sie ten przepis wydaje podejrzany i
    zwyczajnie mi sie nie podoba. Jak mi sie ma podobac, kiedy mi sie
    nie podoba?
    A 'bardzo uznana pizzeria', ktora podaje do pizzy ketchup i sos
    czosnkowy to siec Da Grasso - istotnie, klientow jej nie brakuje,
    ale trudno ja nazwac dobra knajpa.

    --
    stereotypes are a real time-saver
  • dziuunia 14.11.08, 08:10
    bene_gesserit napisała:


    > A 'bardzo uznana pizzeria', ktora podaje do pizzy ketchup i sos
    > czosnkowy to siec Da Grasso - istotnie, klientow jej nie brakuje,
    > ale trudno ja nazwac dobra knajpa.


    Hehe otóż to! Jakiś dziwny ten "włoski miszcz", taki akurat na
    polskie warunki, gniot sprzedawany pod nazwą pizza w w/w knajpie to
    przecież jakaś pomyłka. Zamiast przepisu na takie ciasto do pizzy
    bardziej bym wolała przepis na panierkę z KFC z dwojga złego ;)))


    --
    Laicki w dół tych prostujących żelaz - duże włosy wrócą!
  • Gość: aga IP: *.acn.waw.pl 14.11.08, 01:53
    qmata888 napisała:

    > Kazdy je z tym z czym lubi,ja podalam swoj przyklad a najwazniejsze
    > w tym przepisie jest ciasto,ktore wychodzi naprawde super i
    > podkreslilam,ze przelozylam to na polskie produkty i wychodzi
    > identyczny smak.


    niskie masz mniemanie o "polskich warunkach", skoro wymyśliłaś, że "polskim"
    tłuszczem w pizzy powinna być margaryna :-)
  • bene_gesserit 14.11.08, 01:24
    I, no nie wiem, moze sie nie znam, ale mnie Wlosi uczyli, ze ser
    idzie na sos, a nie na dodatki.

    --
    niezly wynik, godny samego lucyfera!
  • qmata888 14.11.08, 01:32
    Tutaj ser idzie na dodatki a jak wlosi cie uczyli inaczej to rob
    tak,jak cie uczyli.Pozatym nie wiem czy wiesz,ze wlosi nie maja
    tylko jednego patentu na pizze. Tutaj jest duze pole do popisu i
    kazdy moze uzywac swojej fantazji i kubkow smakowych. Nie jestem
    kucharka z zawodu i chcialam sie podzielic z forumowiczami tym,co
    zrobilam i smakuje mi oraz mojej rodzinie i znajomym,nie napisalam
    przepisu po to aby ktos mi mowil jak ma wygladac wedlug jego nauk!!!
  • bene_gesserit 14.11.08, 01:56
    Nie chcialam ci zrobic przykrosci. Doceniam i milo mi, ze
    zechcialas podzielic sie przepisem, ktory ci sie podoba.

    Noale takie sa zasady forum - zawsze jest ryzyko, ze znajdzie sie
    ktos, komu sie nie spodoba, albo zacznie wdawac sie w dyskusje o
    niuansach i szczegolach. Imo kazdy ma do tego swiete prawo - oprocz
    wkurzenia mozna sie nauczyc, zainspirowac itd. Wiec wykuluj.

    --
    Moja mama ma Nobla z fizyki, mój tata pracuje w przedszkolu.
  • qmata888 14.11.08, 02:06
    ok,ja wykulowalam a ty zrob pizze hehehe.Pozdro
  • dziuunia 14.11.08, 10:36
    Wiesz, ubrałaś to w takie słówka, że można było się spodziewać
    naprawdę czegoś wyjątkowego, a tu nie dosyć że jakaś margaryna się
    pojawia, to jeszcze dziwne dodatki na wierzch i dziwne sosy.
    Zapewniam Cię, że włoscy mistrzowie pizzy robią to zupełnie
    inaczej :) Ale skoro Ci taka akurat smakuje to good for you :)

    --
    Laicki w dół tych prostujących żelaz - duże włosy wrócą!
  • panistrusia 14.11.08, 11:11
    Ja się już nie czepiam margaryny, bo może to jest to 'przełożenie' na
    polskie warunki. Nie pytam co takiego łyżeczka oliwy zmienia, bo może
    to po to, żeby restauracja miała czyste sumienie, że ciasto na pizzę
    'trdycyjnie' robi.
    Ale pytam po dobroci;): STARTY SER NA WIERZCH?
  • corrina_f1 14.11.08, 11:26
    Błagam, jeśli zamieni się jakieś składniki, choćby jeden najmniejszy
    (dostosowując je do jakichkolwiek warunków), jak można mówić że NIE
    MA RÓŻNICY W SMAKU ??

    --
    Aneks kuchenny

    Podróżować lubię
  • Gość: aga IP: *.acn.waw.pl 14.11.08, 11:53
    qmata888 napisała:

    > No tak,moglam sie spodziewac,ze zaraz sie rzuca na mnie rekiny forum
    > buahahaha.Zalosne jak polscy forumowicze pelni sa jadu!!.Mieszkam za
    > granica i tutaj nie uswiadczam takiego czegos w rozmowie z ludzmi.


    mieszkasz za granicą.. ahaa, to wszystko tłumaczy
    to możesz nie znać "polskich warunków" i nie wiedzieć, że w Polsce w powszechnym
    użyciu jest (uwaga, wielkie zaskoczenie dla ciebie) oliwa z oliwek, jaka
    normalnie powinna iść do tej włoskiej pizzy ;-)))
  • hania55 14.11.08, 13:45
    qmata888 napisała:


    >
    > Ciasto:1kg maki, lyzka soli, 1/4 opakowania drozdzy
    (najzwyklejszych
    > polskich) .Drozdze rozpuszczone w kubku letniej wody z lyzeczka
    > cukru, 1/5 margaryny (np Kasi) rozpuszczonej w kubku cieplej wody,
    > ponad pol kubka zimnego mleka

    Fascynujące.

    >
    >> potem po kolei nakladasz na pizze wedline(do wyboru,salami,szynke
    > itd),warzywa(np kukurydze,brokula,papryke,pieczarki,cebule),a na
    to
    > posypujesz dosc duza iloscia startego sera zoltego
    >
    >> dobra z ketchupem lub sosem czosnkowym sklad:
    > (majonez,smietana,sol,pieprz,oregano)
    >

    Jak wyżej.

    --
    What a night to fly my kite on
  • mwookash 14.11.08, 17:02
    na "pizzę mistrza" smażoną w litrze oleju (oliwy?) więc już mnie chyba nic nie
    zdziwi.
    Jednak ciasto na pizzę to dobra mąka, woda, trochę drożdży i oliwy, ewentualnie
    sól, zioła, trochę cukru.
    To jakie jest po upieczeniu zależy od: rodzaju mąki, jakości wyrobienia ciasta,
    ilości drożdży, czasu wyrastania, temperatury piekarnika, czasu pieczenia.
    Z pewnością nie trzeba do ciasta dodawać ani margaryny, ani mleka żeby była np.
    cienkie i chrupiące. Poza tym te dodatki muszą zmieniać smak pizzy,
    niekoniecznie na lepsze.
    PS Ciekaw jestem składników przed przystosowaniem przepisu dla polskiego odbiorcy
    --
    "ale to już inna bajka jest i wilk inny, a babcia już nie taka niemota i
    narzędzia też pod poduchą ma" by Oktus
  • marghe_72 14.11.08, 23:34
    Prawdziwa włoska pizzeria?
    Jakoś mi się nie chce wierzyć.
    Żaden Włoch nie wymyśliłby czegoś takiego..
    margaryna??
    ser żółty??
    dzika ilość dodatków??
    origano??
    kukurydza?
    sos czosnkowy?

    ser na składnikach?

    Brzmi jak "pizza" z da Grasso. Czyli fatalnie.

    ps. Nie ma szns, żeby w domu wyszła pizza taka jak w pizzerii. W
    domu nie mamy takich pieców jakie mają w restauracjach
    --
    Homo sapiens non urinat in ventum
  • melisa-bb 15.11.08, 17:16
    i to najlepsza.Ja jeszcze po obłożeniu dodatkami lekko polewam
    oliwa .Widziałam to na wlasne oczy we Wloszech.
    --
    Gdzie się 2 bije tam zaraz 3 bohaterów i 10 zasłużonych.
  • Gość: gość IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.08, 17:20
    Wałkować ciasto???
  • qmata888 15.11.08, 17:23
    Rozwalkowac i dopasowac do blachy;-)
  • Gość: jackk3 IP: *.abhsia.telus.net 15.11.08, 17:39
    No to dalas sie wpuscic w maliny!!!
  • bobralus 15.11.08, 21:28
    nie wałkuje się ciasta na pizze, bo robi sie gniot! trzeba je delikatnie
    rozciągać w dłoniach, no chyba ze ktoś potrafi podrzucac (moj brat jest w tym
    calkiem niezly, az zdebialam jak go zobaczylam)
    --
    widział kto takiego kotka?
  • rozyczko 16.11.08, 00:01
  • qmata888 16.11.08, 11:25
    Ja walkowalam leciutko zeby nabralo krztaltu a potem rozciagajac
    dopasowalam do okraglej blachy.Podrzucanie nigdy mi nie wyszlo;-)
    Radze sobie tak jak umiem a z czasem moze nabiore wprawy;-)
  • linn_linn 16.11.08, 11:38
    Nie musisz podrzucac. Wazne, aby nie walkowac. Przy rozciaganiu nalezy robic
    krociutkie przerwy.
  • qmata888 16.11.08, 13:46
    ok,sprobuje bez walkowania,moze sie uda,wlasnie dzisiaj mam zamiar
    robic.Dodam olive z olivek zamiast margayny i bede rozciagala ciasto
    palcami;- Napisze potem jak wyszlo.
  • coralin 16.11.08, 14:00
    Na pewno wyjdzie ok.Dobrze, że nie obraziłaś się na ludzi z forum tylko
    wysłuchałaś sugestii. Rzeczywiscie ciasta się nie wałkuje. Nie musisz robić
    ekwilibrystyki i w powietrzu rozciagać i podrzucac ciastem, ale tak zwyczajnie w
    rekach wystarczy:) Rada odnośnie margaryny też była prawidłowa. Po prostu zastąp
    olejem, oliwą. I jeszcze jedna rada- daj więcej sosu pomidorowego i nie ciap juz
    zimnym sosem gorącej pizzy:)
  • qmata888 17.11.08, 00:13
    No to teraz ja jestem mistrzynia!!;-)) Pizza byla super tylko teraz
    sie ruszac nie moge z przejedzenia;-)
  • asiakusy 15.11.08, 14:32
    Ale dlaczego włoski mistrz, którego poznałaś, używa margaryny do
    ciasta na pizzę? Dlaczego nie oliwy?

    Mimo wszystko to miło, że jednak się pofatygowałaś i zechciałaś się
    podzielić przepisem z polskimi forumowiczami, choć przecież
    (zapewne) wiedziałaś, że wchodzisz między rekiny i ludzi bez kultury

  • qmata888 15.11.08, 17:19
    Wlasnie nie wiedzialam asiakusy,ze spotkam sie tutaj z takimi
    dziwnymi ludzmi hehehe. Oczywiscie ja nie jestem kucharka,nie
    pracowalam w gastronomii i nigdy wczesniej nie znalam zasad robienia
    pizzy a przepis mialam na pizze rzeczywiscie od wlocha pracujacego w
    kuchni. Zrobilam pizze i bardzo mi smakowala,nie tylko mi zreszta.
    Jesli 100% wloska pizza powinna byc z oliva z olivek to bardzo
    chetnie zamienie ta 1/5 margaryny na olive z olivek,zeby zobaczyc
    roznice w smaku ciasta,tylko teraz nie wiem ile tej olivy musialabym
    wlac;-)?
    Co do dodatkow i sosow,to juz uwazam ze to indywidualna sprawa.Ja
    bardzo lubie pizze z sosem czosnkowym a moje dziecko np uwielbia
    ketchup,jak wiele dzieci zreszta.

    Dziekuje wszystkim za mila konwersacje;-)
  • bene_gesserit 15.11.08, 23:43
    Oliwy powinnas wlac dokladnie tyle samo, co rozpuszczonej margaryny.
    --
    dont hejt de pleja, hejt de gejm
  • Gość: asiakusy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.08, 00:00
    Nie jestem pizzowym ekspertem ale pewnie tej oliwy mogłoby być ze 3-
    4 łyżki (1/5 margaryny to 50g?) na zdrowy chłopski rozum, sama
    dodaję na oko, nie łyżkami

    Ale zapamiętało mi się, nie wiem, skąd, że pizza to był placek
    biednych ludzi, którzy przygotowywali go z dostępnych sobie
    składników - mąka, woda, drożdże, oliwa, sól. Pewnie byli tacy
    biedni, że nie mieli krowy, albo nie pomyśleli, że można marnować
    mleko lejąc je do ciasta.

    Właściwie to nie wiem :))) może to jakaś legenda.
  • Gość: asiakusy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.08, 00:52
    Choć ten post autorki nie był skierowany do mnie osobiście, poczułam
    się nim trochę dotknięta. Dlatego byłam uszczypliwa.

    Przeczytałam siebie jeszcze raz po tym, co napisałaś. Chyba jakoś
    dwuznacznie się wyrażam:(

    Jeśli zrozumiałaś moje słowa tak: "Autorko, sama jesteś sobie winna,
    bo wchodząc na to forum, spotkasz chamów i na to się przygotuj" - to
    rozumiem, że się poczułaś urażona

    Ale miałam na myśli coś takiego: "Autorko, nie podoba mi się Twoja
    odpowiedź na krytykę przepisu, twierdzenie, że ludzie, którzy Cię
    czytają, są beznadziejni, chamscy i jest to ich cecha narodowa"

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.