Dodaj do ulubionych

POMOCY - z kuchni meksykańskiej...

28.10.03, 20:12
Ostatnio byłam w Tortilla Factory i opchałam się plackami wszelakimi. Nie
znam się na kuchni tex-mex, więc nawet nie będę szpanowała nazwami (bo nie
pamiętam). Wiem co to tortilla i poszukawszy we wcześniejszych wątkach wiem
mniej-więcej, jak ją zrobić i czym wypełnić. Ale w T.F. jadłam coś jeszcze:
takie małe, cienkie, jakby ziemniaczane placuszki, wypełnione farszem i
ściśle zrolowane. W smaku te placuszki przypominały czipsy, które nam podano
na przegryzkę. I teraz pytanie: czy jest możliwe zrobienie w warunkach
domowych takich czipsów-placków? I właściwie co to jest? Plastry ziemniaków
czy jakieś ciasto ziemniaczane? Byłabym wdzięczna za szybki odzew, bo w
czwartek mam gości i wymyśliłam sobie właśnie takie przegryzki.
B.
Edytor zaawansowany
  • Gość: Camille IP: *.SNVACAID.dynamic.covad.net 28.10.03, 20:48
    Z tego co ja sie znam na kuchni meksykanskiej, to musialy byc TAQUITOS.
    Takie male zolte tortille, specjalny maly rozmiar dla potrzeb taquitos,
    robione generalnie z grubiej mielonej niz zazwyczaj maki kukurydzianej. Wsadza
    sie do srodka rozne, generalnie wolowe lub wieprzowe masy. Roluje bardzo
    mocno i piecze. Niestety, nigdy nie robilam sama,kupuje takie juz gotowe w
    meksykanskim sklepie, bo za duzo roboty. Podaje sie jako przystawki z salsa.
  • Gość: marta IP: 212.106.6.* 29.10.03, 09:36
    Możesz podać adres sklepu, nabrałam smaka na te pyszności
  • Gość: lola IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.03, 21:40
    Kojarze z tacos, kiedys robiłam, ale to nie takie proste by wyszły na tyle
    elastyczne by je zawinac.robi sie prosto z maki kukurydzianej , wody, czegos
    tam jeszcze (poszukam )a piekac smaruje oliwa- to cała sztuka, bo wtedy są jak
    nalezy.
  • Gość: Chico IP: *.proxy.aol.com 28.10.03, 23:25
    A może chodzi o burrito?
  • barbor 29.10.03, 18:20
    Dzięki za sugestie. Może faktycznie to są taquitos? (cokolwiek by to nie
    było...). Nie wiem dlaczego, ale ubzdurało mi się, że to smakuje tak samo jak
    te ichnie czipsy, które podają pocięte w trójkąty. Ale pewnie mam omamy
    smakowe...
  • Gość: Camille IP: *.SNVACAID.dynamic.covad.net 29.10.03, 18:37
    Smakuja jak chipsy kukurydziane, bo tez sa podobnie robione, tylko chipsy sa
    pozniej wysuszone w piekarniku, zeby byly chrupkie, podobnie jest z tacos.
    Wszelkie tortille na burritos, taquitos, enchiladas, itp. musza byc w miare
    miekkie, bo w nie zawija sie inne skladniki.
  • Gość: azcapotzalco IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 30.10.03, 23:09
    no wiec ja miszkalem w mex 2 lata i podziele sie troche moja wiedza. tacos to
    male tortille podsmazone, wypelnione miesnym farszem, natomiast burritos to
    tez tortilla ale wypelniona fasola (zmielona) (ale to nie jest taka fasola jak
    u nas) polana smietana i z jakims fajnym chile, np. chipotle... mmmmm, az mi
    sie smutno zrobilo ze juz mnie tam nie ma :(

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.