pomysl na farsz do golabkow Dodaj do ulubionych

  • drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
  • drzewko odwrotne
  • moze ktos ma? Farsz musi byc bezmiesny (bez miesa, ryby i jajek),
    wyrazisty w smaku i po prostu ciekawy. Myslalam o soczewicy z
    grzybami, ale moze mnie ktos zainspiruje czyms innym? Golabki maja
    wyladowac na stole swiatecznym jako danie glowne dla hinduskiej
    czesci mojej rodziny, ktora z przyczyn religijnych jada tylko
    rosliny i nabial. Stol swiateczny ma byc polski, a znudzily mi sie
    juz krokiety i pierogi wegetarianskie...
  • tez jestem ciekawa, ludziska wiem, ze robia z kasz gryczana i
    grzybami, raz zrobilam i byly zupelnie niejadalne, mdle niedobre po
    prostu. moze cos zle przyzadzilam, nie wiem a chcialabym zrobic
    takie wege galebie. z soczewica nie wydaje mi sie aby byly smaczne,
    mdle chyba.
    --
    "When people show you who they are, believe them the first time." -
    Maya Angelou
    www.serce-malwiny.pl/index.php
    Zuza i Lukasz
  • Gość: Karolina IP: *.adsl.alicedsl.de 26.11.08, 07:47
    Ja robie czasami tak: ugotowany ryz, jarzyny jak marchewka, seler, por,
    ziemniak trze na tarce na grubych oczkach, doprawiam vegeta pieprzem i sola.
    Wszystko mieszam i zawijam w kapuste pekinska. Sos robie do tego cebulowy lub
    smietankowy. Sa bardzo smaczne a przede wszystkim delikatne. Moj maz ktory
    bardzo ale to bardzo lubi mieso o dziwo smakuja mu.
  • Wlasnie przedwczoraj robilam:)No nie wiem czy on oryginalny i ciekawy-za to
    wyrazisty w smaku:)
    Zostalo sporo dzikiego ryzu z poprzedniego dnia.Posmazylam dwie duze cebule i
    duza puszke pieczarek-lepsze swieze ale akurat nie mialam:)Pieczarki z cebula
    zostaly po usmazeniu zmiksowane,polaczone z ryzem i potraktowane pieprzem,sosem
    sojowym i duza iloscia ziol wszelakich-tu pole do popisu dla fantazji i
    wlasnych smakow:)
    Zawinelam w kapuche,upieklam w piekarniku i podalam z sosem.Calkiem niezle to
    wyszlo:)
    --
    la donna e mobile
    no i jeszcze Pinezka
    Kuchenne Pogaduszki
  • Gość: evro444 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.11.08, 08:40
    ja nie robiłam ale podobno są pyszne gołąbki ziemniaczane, szukaj w
    Galerii
  • smaczne sa tez z takim nadzieniem,
    podsmazona cebulka,kapusta kiszona posiekana,
    lesne grzyby suszone(namoczone)
    potem pokrojone(posiekane)kminek,
    i inne przyprawy jakie smakuja
    robie tak samo tylko ze u mnie jest
    jeszcze boczek wedzony i groch(ten przedtem ugotowany),
  • może pęczak (jeśli masz) cebulka i grzyby???? Ewentualnie przyprawic
    na ostro....
    a z ciekawości.
    Mam w rodzinie Bengalkę.... ona z grzybami to na bakier bo tam
    uważają, że grzyby wiążą się z żabami (jakoś coś w tym stylu, nie
    pamiętam dokładnie co i jak, ale grzyby to nie zabardzo...)
    Czy wiesz cos o tym?
    --
    Liczba literówek jest wprost proporcjonalna do poziomu irytacji.
  • Pierwszy raz slysze o tych zabach:)

    Dziekuje wszystkim za podpowiedzi, moze ktos jeszcze?
    Danie nie moze byc wlasnie delikatne, bo dla nich to bedzie mdle :)
    --
    Z buntem przez zycie...
    www.bakowska1.webpark.pl
  • a może pasta z fasoli ew plus cebulka smażona na ostro (z chili
    i/lub pieprzem?)
    choć połączenie fasoli z kapucha może być hmmmmm....

    --
    Liczba literówek jest wprost proporcjonalna do poziomu irytacji.
  • Pasta z fasoli to sie rozplynie-wiem bo kiedys pierogi nadziewalam:)
    A moze tradycyjne nadzienie jak do pierogow?Kasza gryczana+cebula
    przysmazona+twarog lub feta?No i ostro doprawione:)
    --
    la donna e mobile
    no i jeszcze Pinezka
    Kuchenne Pogaduszki
  • Gość: marie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.08, 13:41
    ostatnio robiłam z kaszy gryczanej z grzybami,ale i ze skwarkami z miesa i to
    sporą ilością
    Równiez z tartych ziemniaków robię,ale dodaję grzyby i sporo skwarków z
    mięsa.Po prostu przesmażam dość chudy boczek pokrojony w spore kawałki(na
    grubość palca). Ziemniaki tre w sokowirówce,a potem mieszam z sokiem tyle że
    daję go trochę mniej niz do placków,za to sporo tego smażonego boczku
  • Moja mama kiedy żyła robiła na Wigilie gołąbki z ryżem bez mięsa ale
    z grzybami :-), robila tez z kaszą gryczaną - jakie to bylo pyszne...
    Andrzej
  • I te golabki na "sucho" czy w tradycyjnym lekkim sosie pomidorowym?
    Dziekuje,
    Sto kobiet
    --
    Z buntem przez zycie...
    www.bakowska1.webpark.pl
  • Ja robie z ryzem, ale bez miesa, zato z duza iloscia podduszonych grzybow -
    pieczarki scieram na grubych oczkach i podduszam do odparowania wody. Dodaje do
    ryzu + przyprawy.

    Robie tez golabki z ziemniakami - te sa najlepsze. Surowe ziemniaki zetrzec na
    grubych oczkach, odsaczyc na sitku, dodac sol, pieprz, (mozna jajko), ja dodaje
    troche koperku.

    Do farszu z kaszy gryczanej dodaje podduszone grzyby, a tez pokrojono drobniutko
    cebule, przyprawy i olej z pestek winogronowych.

    Nie uzywam zwyklej kapusty tylko wloska - jest bardzo delikatna i ma fajny kolor :)
  • qubraq napisał:

    > Moja mama kiedy żyła robiła na Wigilie gołąbki z ryżem bez mięsa
    ale
    > z grzybami :-), robila tez z kaszą gryczaną - jakie to bylo
    pyszne...
    > Andrzej


    Brzmi smakowicie :)
    Muszę wypróbować - dzięki qubraku.
  • syswia napisała:

    > I te golabki na "sucho" czy w tradycyjnym lekkim sosie pomidorowym?
    > Dziekuje,
    > Sto kobiet

    Ja zawsze na sucho - robione wczesniej i wynoszone na mróz i w
    Wigilię odgrzewane na maleńkim ogniu na maśle z cebulką a w Święta
    to juz normalne gołąbki z mięsem ale tez na sucho i odgrzewane na
    smalcu z drobnymi skwareczkami i cebulką
    Amdrzej
  • smutas13 napisała:

    > Brzmi smakowicie :)
    > Muszę wypróbować - dzięki qubraku.

    Smacznego! :-))
  • Dokladnie takie z kasza gryczana i grzybami robila na Wigilie moja
    babcia, tylko, ze one byly od poczatku pieczone w piecu. Niestety,
    babci juz nie ma, a ja tego smaku nie umiem odtworzyc, mimo
    wszelakich prob,a tamego smaku nie zapomne do konca zycia...
  • Gość: sto kobiet IP: 66.241.143.* 27.11.08, 23:28
    dziekuje - skwareczki raczej odpadaja, ale moze maslo bedzie ok:)
    S.
  • A moja Madre tez mi takie robila, kiedy nie jadlam miesa. Raczej z
    pieczarkami, niz grzybami, bo byly latwiej dostepne i tansze. Do
    farszu z ryzu szla tez smazona cebulka, sol i sporo pieprzu. Do tego
    gesty sos pomidorowy. Do dzis wole takie golabki bardziej niz
    tradycyjne z miesem.
    --
    If you ever get close to a human
    And human behaviour
    Be ready to get confused
  • ph to musi byc pyszne :
    jako i Qubrakowej Mamy golabki z gryczana i grzybami- i tu pytanie
    grzyby suszone? swieze pieczary? i cebula, pieprz? pieczone? czy
    ja.... prosze o wybaczenie za te tempe pytania, ale jak wspomnialam
    raz mi sie nie udaly i teraz podchodze do tych jarskich golebi z
    urazona duma kucharska.
    dzieki
    anka
    --
    "When people show you who they are, believe them the first time." -
    Maya Angelou
    www.serce-malwiny.pl/index.php
    Zuza i Lukasz
  • aniutek napisała:

    > ph to musi byc pyszne :
    > jako i Qubrakowej Mamy golabki z gryczana i grzybami- i tu pytanie
    > grzyby suszone? swieze pieczary? i cebula, pieprz? pieczone?

    U nas na wsi nie było innych pieczarek jak tylko leśne...wszystkie
    grzyby byly leśne ale te co robila mama to byly z suszonych grzybow
    a cebulka podsmazana na masle - oczywiscie i pieprz i sol do smaku...
    ale jesli pamietam to mama nie piekla gołąbków tylko je gotowala w
    wielkimgarze i to chyba wszystkie gołąbki razem - potem bylo
    wynoszenie golabków na dwor zeby przemarzly i na wigilię się je
    przynosiło do "spiżarni" gdzie czekały na swoją kolej... :-))
    Andrzej
    > anka

  • Moja babcia też robi gołąbki z ziemniakami tartymi, i jeszcze daje
    kasze jęczmienna ugotowaną, cebulke podsmazoną ,pieprz i sól. Robi
    duze gołąbki, gotuje, a na drugi dzień kroi je w plastry i smazy na
    patelni- a potem jemy ze śmietaną sa pyszne:)
  • Potwierdzam są pyszne te ziemniaczane gołąbki,
    tu są moje :)
    fotoforum.gazeta.pl/3,0,1274462,5,6,24260.html
    --
    Bożena
  • Sylwia - smaki dzieciństwa pamięta się do końca życia. Takie gołąbki
    jadłam w dzieciństwie i takie robię teraz. Tylko grzyby do kaszy
    gryczanej to tylko i wyłącznie kapelusze młodych borowików (kupuję
    na zieleniaku suszone od spodu są bialutkie). Korzeni nie używam, bo
    w/g są gorzkie. Grzyby gotuję, kroję drobno i do kaszy. Kaszę
    gryczaną gotuję na wywarze z grzybów. Zrobione gołąbki po ułożeniu w
    garnku zalewam osoloną wodą,chwilę gotuje na gazie, następnie piekę
    w piekarniku.Pychota.Z inych grzybów nie robiłabym gołąbków, bo
    szkoda byłoby mi "czasu i atłasu". Może Twoja babcia też robiła te
    gołąbki z borowików,dlatego były takie dobre.To samo robie z
    uszkami,tylko młode borowiki, a nie pieczarki czy inne grzyby.
  • Ja do takich gołąbków dodawałam kaszę mannę, aby były pulchne.Kiedyś
    kolega z pracy podpowiedział mi, aby do takich gołąbków dodać
    namoczoną i odciśniętą bułką (najlepiej zmieloną jak do kotletów
    mielonych). Od tej pory tak robię, gołąbki są pulchne i bardzo dobre.

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Zadaj pytanie na Forum

Za darmo

Na każdy temat

Tysiącom użytkowników

Zapytaj

Bestsellery

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.