• drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
Dodaj do ulubionych

pomysl na farsz do golabkow

  • IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 26.11.08, 03:04
    moze ktos ma? Farsz musi byc bezmiesny (bez miesa, ryby i jajek),
    wyrazisty w smaku i po prostu ciekawy. Myslalam o soczewicy z
    grzybami, ale moze mnie ktos zainspiruje czyms innym? Golabki maja
    wyladowac na stole swiatecznym jako danie glowne dla hinduskiej
    czesci mojej rodziny, ktora z przyczyn religijnych jada tylko
    rosliny i nabial. Stol swiateczny ma byc polski, a znudzily mi sie
    juz krokiety i pierogi wegetarianskie...
    Edytor zaawansowany
    • 26.11.08, 05:39
      tez jestem ciekawa, ludziska wiem, ze robia z kasz gryczana i
      grzybami, raz zrobilam i byly zupelnie niejadalne, mdle niedobre po
      prostu. moze cos zle przyzadzilam, nie wiem a chcialabym zrobic
      takie wege galebie. z soczewica nie wydaje mi sie aby byly smaczne,
      mdle chyba.
      --
      "When people show you who they are, believe them the first time." -
      Maya Angelou
      www.serce-malwiny.pl/index.php
      Zuza i Lukasz
      • Gość: Karolina IP: *.adsl.alicedsl.de 26.11.08, 07:47
        Ja robie czasami tak: ugotowany ryz, jarzyny jak marchewka, seler, por,
        ziemniak trze na tarce na grubych oczkach, doprawiam vegeta pieprzem i sola.
        Wszystko mieszam i zawijam w kapuste pekinska. Sos robie do tego cebulowy lub
        smietankowy. Sa bardzo smaczne a przede wszystkim delikatne. Moj maz ktory
        bardzo ale to bardzo lubi mieso o dziwo smakuja mu.
    • 26.11.08, 08:27
      Wlasnie przedwczoraj robilam:)No nie wiem czy on oryginalny i ciekawy-za to
      wyrazisty w smaku:)
      Zostalo sporo dzikiego ryzu z poprzedniego dnia.Posmazylam dwie duze cebule i
      duza puszke pieczarek-lepsze swieze ale akurat nie mialam:)Pieczarki z cebula
      zostaly po usmazeniu zmiksowane,polaczone z ryzem i potraktowane pieprzem,sosem
      sojowym i duza iloscia ziol wszelakich-tu pole do popisu dla fantazji i
      wlasnych smakow:)
      Zawinelam w kapuche,upieklam w piekarniku i podalam z sosem.Calkiem niezle to
      wyszlo:)
      --
      la donna e mobile
      no i jeszcze Pinezka
      Kuchenne Pogaduszki
      • Gość: evro444 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.11.08, 08:40
        ja nie robiłam ale podobno są pyszne gołąbki ziemniaczane, szukaj w
        Galerii
        • 26.11.08, 08:56
          smaczne sa tez z takim nadzieniem,
          podsmazona cebulka,kapusta kiszona posiekana,
          lesne grzyby suszone(namoczone)
          potem pokrojone(posiekane)kminek,
          i inne przyprawy jakie smakuja
          robie tak samo tylko ze u mnie jest
          jeszcze boczek wedzony i groch(ten przedtem ugotowany),
    • 26.11.08, 09:29
      może pęczak (jeśli masz) cebulka i grzyby???? Ewentualnie przyprawic
      na ostro....
      a z ciekawości.
      Mam w rodzinie Bengalkę.... ona z grzybami to na bakier bo tam
      uważają, że grzyby wiążą się z żabami (jakoś coś w tym stylu, nie
      pamiętam dokładnie co i jak, ale grzyby to nie zabardzo...)
      Czy wiesz cos o tym?
      --
      Liczba literówek jest wprost proporcjonalna do poziomu irytacji.
      • 26.11.08, 12:56
        Pierwszy raz slysze o tych zabach:)

        Dziekuje wszystkim za podpowiedzi, moze ktos jeszcze?
        Danie nie moze byc wlasnie delikatne, bo dla nich to bedzie mdle :)
        --
        Z buntem przez zycie...
        www.bakowska1.webpark.pl
        • 26.11.08, 13:30
          a może pasta z fasoli ew plus cebulka smażona na ostro (z chili
          i/lub pieprzem?)
          choć połączenie fasoli z kapucha może być hmmmmm....

          --
          Liczba literówek jest wprost proporcjonalna do poziomu irytacji.
          • 26.11.08, 13:36
            Pasta z fasoli to sie rozplynie-wiem bo kiedys pierogi nadziewalam:)
            A moze tradycyjne nadzienie jak do pierogow?Kasza gryczana+cebula
            przysmazona+twarog lub feta?No i ostro doprawione:)
            --
            la donna e mobile
            no i jeszcze Pinezka
            Kuchenne Pogaduszki
            • Gość: marie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.08, 13:41
              ostatnio robiłam z kaszy gryczanej z grzybami,ale i ze skwarkami z miesa i to
              sporą ilością
              Równiez z tartych ziemniaków robię,ale dodaję grzyby i sporo skwarków z
              mięsa.Po prostu przesmażam dość chudy boczek pokrojony w spore kawałki(na
              grubość palca). Ziemniaki tre w sokowirówce,a potem mieszam z sokiem tyle że
              daję go trochę mniej niz do placków,za to sporo tego smażonego boczku
    • 26.11.08, 16:51
      Moja mama kiedy żyła robiła na Wigilie gołąbki z ryżem bez mięsa ale
      z grzybami :-), robila tez z kaszą gryczaną - jakie to bylo pyszne...
      Andrzej
      • 27.11.08, 01:28
        I te golabki na "sucho" czy w tradycyjnym lekkim sosie pomidorowym?
        Dziekuje,
        Sto kobiet
        --
        Z buntem przez zycie...
        www.bakowska1.webpark.pl
        • 27.11.08, 16:49
          syswia napisała:

          > I te golabki na "sucho" czy w tradycyjnym lekkim sosie pomidorowym?
          > Dziekuje,
          > Sto kobiet

          Ja zawsze na sucho - robione wczesniej i wynoszone na mróz i w
          Wigilię odgrzewane na maleńkim ogniu na maśle z cebulką a w Święta
          to juz normalne gołąbki z mięsem ale tez na sucho i odgrzewane na
          smalcu z drobnymi skwareczkami i cebulką
          Amdrzej
          • Gość: sto kobiet IP: 66.241.143.* 27.11.08, 23:28
            dziekuje - skwareczki raczej odpadaja, ale moze maslo bedzie ok:)
            S.
      • 27.11.08, 08:09
        qubraq napisał:

        > Moja mama kiedy żyła robiła na Wigilie gołąbki z ryżem bez mięsa
        ale
        > z grzybami :-), robila tez z kaszą gryczaną - jakie to bylo
        pyszne...
        > Andrzej


        Brzmi smakowicie :)
        Muszę wypróbować - dzięki qubraku.
        • 27.11.08, 16:50
          smutas13 napisała:

          > Brzmi smakowicie :)
          > Muszę wypróbować - dzięki qubraku.

          Smacznego! :-))
      • 27.11.08, 17:02
        Dokladnie takie z kasza gryczana i grzybami robila na Wigilie moja
        babcia, tylko, ze one byly od poczatku pieczone w piecu. Niestety,
        babci juz nie ma, a ja tego smaku nie umiem odtworzyc, mimo
        wszelakich prob,a tamego smaku nie zapomne do konca zycia...
        • 04.12.08, 18:23
          Sylwia - smaki dzieciństwa pamięta się do końca życia. Takie gołąbki
          jadłam w dzieciństwie i takie robię teraz. Tylko grzyby do kaszy
          gryczanej to tylko i wyłącznie kapelusze młodych borowików (kupuję
          na zieleniaku suszone od spodu są bialutkie). Korzeni nie używam, bo
          w/g są gorzkie. Grzyby gotuję, kroję drobno i do kaszy. Kaszę
          gryczaną gotuję na wywarze z grzybów. Zrobione gołąbki po ułożeniu w
          garnku zalewam osoloną wodą,chwilę gotuje na gazie, następnie piekę
          w piekarniku.Pychota.Z inych grzybów nie robiłabym gołąbków, bo
          szkoda byłoby mi "czasu i atłasu". Może Twoja babcia też robiła te
          gołąbki z borowików,dlatego były takie dobre.To samo robie z
          uszkami,tylko młode borowiki, a nie pieczarki czy inne grzyby.
      • 27.11.08, 23:39
        A moja Madre tez mi takie robila, kiedy nie jadlam miesa. Raczej z
        pieczarkami, niz grzybami, bo byly latwiej dostepne i tansze. Do
        farszu z ryzu szla tez smazona cebulka, sol i sporo pieprzu. Do tego
        gesty sos pomidorowy. Do dzis wole takie golabki bardziej niz
        tradycyjne z miesem.
        --
        If you ever get close to a human
        And human behaviour
        Be ready to get confused
    • 27.11.08, 02:42
      Ja robie z ryzem, ale bez miesa, zato z duza iloscia podduszonych grzybow -
      pieczarki scieram na grubych oczkach i podduszam do odparowania wody. Dodaje do
      ryzu + przyprawy.

      Robie tez golabki z ziemniakami - te sa najlepsze. Surowe ziemniaki zetrzec na
      grubych oczkach, odsaczyc na sitku, dodac sol, pieprz, (mozna jajko), ja dodaje
      troche koperku.

      Do farszu z kaszy gryczanej dodaje podduszone grzyby, a tez pokrojono drobniutko
      cebule, przyprawy i olej z pestek winogronowych.

      Nie uzywam zwyklej kapusty tylko wloska - jest bardzo delikatna i ma fajny kolor :)
      • 04.12.08, 05:03
        ph to musi byc pyszne :
        jako i Qubrakowej Mamy golabki z gryczana i grzybami- i tu pytanie
        grzyby suszone? swieze pieczary? i cebula, pieprz? pieczone? czy
        ja.... prosze o wybaczenie za te tempe pytania, ale jak wspomnialam
        raz mi sie nie udaly i teraz podchodze do tych jarskich golebi z
        urazona duma kucharska.
        dzieki
        anka
        --
        "When people show you who they are, believe them the first time." -
        Maya Angelou
        www.serce-malwiny.pl/index.php
        Zuza i Lukasz
        • 04.12.08, 16:48
          aniutek napisała:

          > ph to musi byc pyszne :
          > jako i Qubrakowej Mamy golabki z gryczana i grzybami- i tu pytanie
          > grzyby suszone? swieze pieczary? i cebula, pieprz? pieczone?

          U nas na wsi nie było innych pieczarek jak tylko leśne...wszystkie
          grzyby byly leśne ale te co robila mama to byly z suszonych grzybow
          a cebulka podsmazana na masle - oczywiscie i pieprz i sol do smaku...
          ale jesli pamietam to mama nie piekla gołąbków tylko je gotowala w
          wielkimgarze i to chyba wszystkie gołąbki razem - potem bylo
          wynoszenie golabków na dwor zeby przemarzly i na wigilię się je
          przynosiło do "spiżarni" gdzie czekały na swoją kolej... :-))
          Andrzej
          > anka

          • 04.12.08, 17:08
            Moja babcia też robi gołąbki z ziemniakami tartymi, i jeszcze daje
            kasze jęczmienna ugotowaną, cebulke podsmazoną ,pieprz i sól. Robi
            duze gołąbki, gotuje, a na drugi dzień kroi je w plastry i smazy na
            patelni- a potem jemy ze śmietaną sa pyszne:)
            • 04.12.08, 17:34
              Potwierdzam są pyszne te ziemniaczane gołąbki,
              tu są moje :)
              fotoforum.gazeta.pl/3,0,1274462,5,6,24260.html
              --
              Bożena
            • 04.12.08, 18:33
              Ja do takich gołąbków dodawałam kaszę mannę, aby były pulchne.Kiedyś
              kolega z pracy podpowiedział mi, aby do takich gołąbków dodać
              namoczoną i odciśniętą bułką (najlepiej zmieloną jak do kotletów
              mielonych). Od tej pory tak robię, gołąbki są pulchne i bardzo dobre.
  • Powiadamiaj o nowych wpisach

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.