Dodaj do ulubionych

sernik palce lizać!!!

14.12.08, 16:20
to jest tradycyjny sernik z przepisu babki prababki przekazywany
kolejnym pokoleniom w mojej rodzinie, jest przepyszny - spróbujcie:
ucieram 1 i 1/2 szklanki cukru pudru z 8 żółtkami (mikserem)
dodaję masło roślinne i 1 kg sera (ja kupuje te sprzedawane w
kubełkach), dodaje rodzynki spażone i obtaczam je w budyniu, dodaję
ubitą pianę z białek - mieszam wszystko łyżką w misce (nie mikserem!)
piekę w 180stopniach w piekarniku ok. 60-70 min., po pól godzinie
zaglądam czy nie za wysoka temperatura.
SMACZNEGO!!!
Edytor zaawansowany
  • teresska 19.12.08, 13:10
    Kilka pytan. A co ze spodem w tym serniku, czy sam ser nie klei sie np. do
    papieru do pieczenia? Na jaki rozmiar blaszki ten przepis?
    --
    Moje robaczki
    ♥Igunia♥ i ♥Zuzia♥
    wyglądają tak
  • bach28 20.12.08, 12:57
    tyz jezdem ciekawa co z ciągiem dalszym???
    --
    stwory
    dwa ;)
  • elwiraalfa 20.12.08, 22:04
    sorki, zapomniałam dodać, że rzecz jasna herbatniki na spód (petitki
    albo podobne). A blacha taka duża płaska, tzn. niewysoka, taka a
    zresztą zaraz zmierzę...moment...23 szeroka na 34 długa, chyba taka
    tradycyjna, tzn. ona chyba z tych średnich jednak bo jeszcze mam
    większą. Sernik jest pyszny, z czystym sumieniem na Święta możecie
    robić:)Daję gwarancję i życzę smacznego.
  • agula7780 21.12.08, 17:25
    Pyszny jest. Dzięki wielkie za przepis. Przyznam się,że ja za
    ciastkami nie przepadam ale ten sernik jest naprawdę niezły!!
  • bach28 21.12.08, 18:46
    aaaaaaaaaaaa
    to mnie przekonałas :)
    --
    stwory
    dwa ;)
  • elwiraalfa 21.12.08, 22:54
    mówiłam, że pychota, u nas to obiegowe ciasto na każdą okazję i o
    każdej porze roku. dziewczyny zapomniałam dodać, że daję zapach
    śmietankowy i sok z połówki cytryny, ale może same na to wpadłyście:)
  • agula7780 22.12.08, 14:39
    Tak, sok z cytryny dałam, zapachu nie miałam. Dałam też troszeczkę
    mniej cukru. Wczoraj poszła cała blacha prawie natychmiast:). Na
    święta robię kolejną...
  • cordonblue 07.09.09, 19:46
    Jak fajnie, właśnie szukałam dobrego przepisu na sernik. Dzięki! :))
  • maszmi 24.02.10, 22:07
    I naprawde nie dajecie budyniu lub maki???PILNE,bo chce na weekend
    zrobic!
  • issys 02.03.10, 14:22
    za późno ale odpowiem naprawdę nic nie dodawałam robiłam jak w przepisie
    --
    Iza i Natalkawiosennie
    mniam-mniam.bloog.pl
  • 3koniczynka 18.03.11, 09:03
    w międzyczasie zmienił mi się nick.. niestety:(
    Dziewczyny dawnooooooo tu nie zaglądałam, a widzę, że mój rodzinny sernik zyje swoim życiem w waszych domach! Super. Odpwoiadając na czyjeś pytanie mówię, że tam jest budyń-paczka budyniu, obtaczam w nim rodzynki, ale mąki nie daję. I ten pomysł z połową składnikó nie jest najlepszy, mój sernik wygląda inaczej niż ten na zdjęciach z bloga. Ma być wysoki i puszysty.
    Życzę SMACZNEGO!!!
  • anka125 23.09.13, 12:55
    Przede wszystkim : żadnej margaryny czy masła roślinnego!To profanacja sernika.
    I,po drugie - nigdy z sera "wiaderkowanego" bo...to nie jest ser.
    Przeczytajcie skład.
  • kasiaraven 20.10.13, 13:38
    Hej, dziewczyny z O2, kompletnie zgubiłam adres wątku więc piszę tutaj. Pani, która piecze mi ciasta nazywa się Wanda, nazwisko i numer telefonu dam na priv, ceny nie są duże, co do tych specjalnych zamówień to nie orientuję się, bo jeszcze z nich nie korzystałam. Ostatnio zamawiałam ciasta i ciasteczka na święta i torty na wesele i wszystko przepyszne i naturalne, ekologiczne. Więc z serca szczerze polecam w tym roku też na święta zaopatrzę się u pani Wandy. Nie mogę podać publicznie adresu/telefonu niestety więc piszcie na priv.
    pozdrawiam
  • zenobi11 23.04.15, 09:13
    Znam bardzo podobny przepis i zgadzam się, że wychodzi na prawdę przepyszny. Najlepsze jest to, że sernik nie ma spodu, dzięki czemu jest lekki i puszysty.

    U nas tylko sernik zawsze opada... Może ktoś ma jakąś radę? Nie otwieranie piekarnika podczas i po pieczeniu nie pomaga. Zawsze opada :/

    --
    Delektuj się smakami!

    ffstore.pl

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka