Dodaj do ulubionych

zrobiłam śledzie.....

15.12.08, 22:37
Filety w occie obrałam ze skóry następnie pokroiłam cebule (sparzyłam)i ogórka
kiszonego .
Wszystko na przemian warstwami poukładałam w pojemniku posypując majerankiem i
papryką zalałam olejem i czekam aż dojrzeją:)
Edytor zaawansowany
  • 16.12.08, 06:26
    Uwielbiam śledzie.
    Na Wigilię kupuję solone, trochę poleżą w zalewie i można je jeść
    przyprawione na różne sposoby - jak komu smakuje.
  • Gość: ola IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.08, 19:06
    a w jakiej zalewie one mają leżeć i jak długo?
  • 17.12.08, 08:40
    Gość portalu: ola napisał(a):

    > a w jakiej zalewie one mają leżeć i jak długo?

    My tak robimy - co nie znaczy, że to reguła.
    Zalewa na ok. 1 kg. śledzi:
    1,5 szkl. wody
    1 duża cebula - pokrojona w ćwierćplasterki
    liść laurowy
    ok. 1 łyżki octu
    cukier
    (kiedyś były śledzie z beczki, które miały tzw. mlecz, też się go
    dodawało)

    Zalewę zagotować chwilkę, ostudzić. Zimnę zalewą, zalać wcześniej
    wymoczone i pokrojone śledzie.
    Odstawić do lodówki.
    Do sporządzenia śledzi w śmietanie, wyjmujemy je z zalewy, dodajemy
    świeżej cebuli, ew. jabłko - jeśli ktoś lubi, dodajemy śmietanę
    lub olej, przyprawiamy wg. smaku.


  • 17.12.08, 09:03
    smutas13 napisała:

    > Gość portalu: ola napisał(a):
    >
    > > a w jakiej zalewie one mają leżeć i jak długo?
    >
    > My tak robimy - co nie znaczy, że to reguła.
    > Zalewa na ok. 1 kg. śledzi:
    > 1,5 szkl. wody
    > 1 duża cebula - pokrojona w ćwierćplasterki
    > liść laurowy
    > ok. 1 łyżki octu
    > cukier
    > (kiedyś były śledzie z beczki, które miały tzw. mlecz, też się go
    > dodawało)
    >

    Zapomniałam:
    Trzeba jescze dodać ziele angielskie 3-4 szt.
    i pieprz czarny - cały ok. 6 szt.


    > Zalewę zagotować chwilkę, ostudzić. Zimnę zalewą, zalać wcześniej
    > wymoczone i pokrojone śledzie.
    > Odstawić do lodówki.
    > Do sporządzenia śledzi w śmietanie, wyjmujemy je z zalewy,
    dodajemy
    > świeżej cebuli, ew. jabłko - jeśli ktoś lubi, dodajemy śmietanę
    > lub olej, przyprawiamy wg. smaku.
    >
    >
  • 16.12.08, 07:06
    Mają zakwitnąć? Parzenie kiszonych ogórków wcale nie rozumiem. Może byś napisała
    dlaczego?
  • 16.12.08, 07:35
    Sparzyła cebulę
  • 16.12.08, 07:52
    naprawdę ;)

    autorka wyraźnie napisała, iż sparzyła cebulę, o parzeniu ogórków nie wspominała
  • Gość: bogema IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.08, 08:56
    Ja też, ja też!
    Kupiłam filety skandynawskie, obrałam ze skórki, pokroiłam na
    eleganckie kawałki, ułożyłam w naczyniu ciemym do góry, zasypałam
    cukrem i bardzo grubo czarnym pieprzem, zarzuciłam cebulką,
    powieliłam warstwy i zalałam olejem.
    I czekam...
  • 16.12.08, 11:05
    Kurczę, pierwszy raz spotykam się z obieraniem śledzi ze skórki. Czy to tak ze
    wszystkimi się robi?
  • 16.12.08, 11:21
    ja robię.... no jak śledzie lubie tak skórka jakoś mnie obrzydza
    :(
    rybiej skóry to ja wogóle nie lubie... Trauma z dzieciństwa
    (pijawki :( )
    --
    Liczba literówek jest wprost proporcjonalna do poziomu irytacji.
  • Gość: Nika IP: *.icpnet.pl 16.12.08, 12:08
    I ja tak mam ze skórą.
    Jedynie taka bardzo chrupka z grilla albo gdy ryba jest pieczona na
    chrupko na tłuszczu. Ale taka srebrna, śliska - koszmar. ;)
  • 16.12.08, 15:01
    jesli sa solone przeznaczone do oleju to obieram ze skory
    jesli do marynaty to nie - ocet zmiekcza wszystko odpowiednio i ryba by sie
    zwyczajnie rozleciala - eksperymentowalam bedac jeszcze uczennica liceum :)

    ale tylko sledzie tak zwane z beczki, do odkruszenia soli przez trzepniecie o
    cholewe - jak mawia moj tata


    --
    Inny Swiat - Zespół Aspergera
  • 16.12.08, 15:40
    do rolmopsow nie sciagam tej skorki,
    ale do salatki z cebula i ogorkiem
    w oleju wtedy sa bez skorki,
  • 16.12.08, 19:56
    A, to taka kwestia osobnicza - rozumiem. Mnie skórka nie przeszkadza, a w
    kwaskowych zalewach by się jednak rozpadły...
    --
    Orzeszki
  • Gość: bogema IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.08, 08:55
    nie, tylko te skandywanskie, po prostu jak będziesz w sklepie, to
    zobacz. To są dwa płaty połączone skórą. Zdejmuje się ją jak skórę z
    pomarańczy.
  • Gość: ola IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.08, 19:05
    filety w occie, to już są chyba gotowe do jedzenia i nie trzeba z nimi nic robić.
  • Gość: pakulec IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.08, 19:39
    gratulacje ;). taki sledzik pozniej do buleczki z maselkiem jakims dobrym i
    pychota. albo ziemniaki ze sledzikiem...mniam obiadek. takie sledzie to dobrze
    smakuja z ziolowym kerrygoldem
  • 16.12.08, 20:31
    ogórków nie parzyłam tylko cebule u mnie zawsze śledzie bez skóry
    a Wy co dodajecie do takich śledzi jeszcze?
  • 17.12.08, 09:57

    •4 filety solonych śledzi,
    •30 g. suszonych grzybów,
    •2 cebule,
    •łyżka koncentratu pomidorowego,
    •1/8 litra oleju,
    •2 korniszony,
    •kilka ziaren pieprzu, majeranek,
    •cukier, sól, pieprz mielony,
    •mleko.

    Śledzie namoczyć w słodkim mleku przez 1 godz. Osuszyć i pokroić w
    dzwonka. Grzyby namoczyć, zalać niewielką ilością wody i zostawić na
    2 godz. Następnie gotować grzyby z pieprzem i solą. Miękkie osączyć
    i posiekać. Cebulę obrać, posiekać, sparzyć i wymieszać z grzybami
    oraz z pokrojonymi w kostkę korniszonami. Dodać koncentrat
    pomidorowy, przyprawić solą, pieprzem, majerankiem i cukrem. W słoju
    układać śledzie na przemian z „sałatką” grzybową i polewać olejem.
    Odstawić na 2 - 3 godz. do „przegryzienia”.
    Polecam i życzę smacznego!

  • 17.12.08, 10:23
    mniam, smakowite ...
    Oj chyba zgłodniałam od tych czytanych pyszności ...
    Zrobionego wcześniej w zalewie śledzia, polałam sosem :
    kapary + majonez + ząbek posiekanego czosnku + pieprz + odrobina soli.
    Wyszło fajne, a sos dobry również do rybki na ciepło.
  • Gość: karp IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.12.08, 22:05
  • Gość: młoda IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.12.08, 20:34
    ja na przykład posypuje śledzie jeszcze musztardą w proszku.......mniam mniam

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.