Dodaj do ulubionych

bita smietana z syfonu - prosze o pomoc

IP: *.unregistered.net.exatel.pl 05.01.09, 16:28
Kupiłam syfon na 0,5l i naboje i robię wszystko zgodnie z instrukcją:


1. Schłodzoną śmietanę 30% wlewam do syfonu
2. Wkręcam jeden nabój (na pół litra smietany)aż usłyszę
charakterystyczny dźwięk ulatniającego sie gazu
3. Wstrząsam syfonem kilka razy
4. Odkładam do lodówki na ok 2 godz.
5. W celu uzycia odwracam syfon do góry dnem i czekam kilkanaście
sekund aby smietana spłynęla trochę w kierunku dyszy i naciskam
spust.

Tyle instrukcja. To co wychodzi to najpierw wystrzał śmietany na
wszystkie możliwe strony która potem leje się strumieniem.
Próbowałam juz kilka razy: wstrząsałam więcej , mniej, kładłam do
lodówki na leżąco ( zeby gaz sie równo rozprowadził jak ktoś mi
poradził) i nic. Rezultat ten sam. Czy robię coś źle, czy syfon lub
naboje są złe, a może trzeba uzywć śmietany 36%? Proszę o pomoc
Edytor zaawansowany
  • dziuunia 05.01.09, 18:31
    Trzeba jeszcze wstrząsnąć bezpośrednio przed wyciskaniem śmietany.
    Naboje masz te z podtlenkiem azotu, a nie z dwutlenkiem węgla mam
    nadzieję ;)

    --
    pif paf bingo bang
    jednorękim bandytą
    rozbijam bank
  • Gość: Marek IP: *.cust.tele2.de 05.01.09, 22:02
    Dwie godziny czekac na smietane?

    To nie prosciej normalnie ubic?
  • dziuunia 05.01.09, 22:18
    Sęk w tym, że wcale nie trzeba czekać 2 godzin. Wlewasz zimną
    śmietanę, ładujesz nabój, potrząsasz kilka razy i już masz bitą
    śmietanę. Śmietana z syfonu jest poza tym lżejsza od śmietany
    ubijanej mikserem czy ręcznie, po prostu jest lepiej 'napowietrzona'.

    --
    Are you ready to jump? Get ready ...
  • Gość: ela IP: *.unregistered.net.exatel.pl 06.01.09, 15:29
    Naboje są właściwe. Co wstrząsania przed uzyciem to poradzono mi aby
    tego nie robić bo wtedy gaz sie oddziela od śmietany. Wstrząsa się
    jedynie po załadowaniu i czeka aż gaz się równomiernie rozporowadzi
    najlepiej w pozycji poziomej. Co do wady syfonu to nie widzę takiej:
    gaz wchodzi, nie ma żadnego przecieku, syfon jest szczelny, spust
    działa poprawnie. Jedyne co mi przychodzi do głowy to albo naboje są
    wadliwe (maja za mało gazu) albo śmietana powinna byc bardziej
    kremowa.
  • dziuunia 06.01.09, 15:45
    Ktoś Ci zupełnie źle poradził. Należy wstrząsnąć przed użyciem
    właśnie po to, żeby gaz wymieszał się ze śmietaną. A jak dasz
    tłustszą śmietanę to potem możesz mieć problem, żeby w ogóle wyszła
    z syfonu, tłustsza zazwyczaj bywa gęstsza, wtedy syfon się po prostu
    korkuje.

    --
    pif paf bingo bang
    jednorękim bandytą
    rozbijam bank
  • Gość: stanley IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.09, 21:02
    witam prosze o poradę co zrobic aby ta śmietana z syfonu dłużej
    stala sztywna na torcie . wychodzi super i jest ładna ale postoi 2
    godz w lodówce i opada co jest??
    pozdrawiam!!
  • Gość: stanislaw.solon IP: *.dynamic.chello.pl 11.09.13, 23:16
    wlac smietane, dodac cukru, zakrecic, wstrasnac, wbic naboj, wstrzasnac, wbic drugi naboj po odkreceniu poprzedniego.

    nie ma za co
  • genova51 06.01.09, 13:49
    Może syfon ma wadę i nie działa, jak należy. Reklamuj, jeśli mimo powyższych
    rad, nie ubije śmietany.
  • matylda1001 06.01.09, 19:01
    Mam czeski syfon, z dawnych lat i teraz nie używam bo nie wiem, czy
    polskie naboje pasują, ale pamietam jak to było. Wlewałam mocno
    schłodzoną śmietane, przeważnie 18% (bo w tamtych czasach innej nie
    było). Potem nabój, wstrząsanie i śmietna była gotowa. Gdy nie cała
    była od razu potrzebna wstawiałam do lodówki i przed ponownym
    użyciem wstrząsałam starannie jeszcze raz. Zresztą nawet biorąc na
    logikę, wstrząsnąć przed użyciem trzeba, jak każdy produkt w
    aerozolu. Wszystko jedno, czy odświeżacz powietrza, czy gotową
    śmietanę ze sklepu, taką w pojemnikach. Jeszcze jedno...Popatrz na
    napój gazowany w butelce. Gaz zajmuje całą przestrzeń ponad płynem,
    jako lżejszy od napoju unosi sie do góry. Podobnie ze śmietana,
    która nie wypełnia całej przestrzeni w syfonie. Wszystko jedno, czy
    syfon stoi, czy leży, gaz ze śmietany "wyjdzie" do tej wolnej
    przestrzeni bo jest lżejszy. Zresztą spróbuj raz solidnie potrząsnąć
    przed użyciem, i zaobserwuj, co sie będzie działo.
    ---------------------------------------------------------------
    "Kości zostały rzucone" - powiedział mąż, rzuciwszy chudą żonę.
  • Gość: ela IP: *.unregistered.net.exatel.pl 23.01.09, 13:04
    Rozwiązałam problem tylko nie wiem czy tak powinno być. Instrukcja
    mówi , że jeden nabój jest na 0,5l śmietany. Postanowiłam dać dwa
    naboje. I teraz śmietana jest jak należy i bez problemu wychodzi z
    syfonu.

    Czy to oznacza, że naboje są nie takie jak trzeba?
  • dziuunia 23.01.09, 13:24
    Jeśli masz syfon o pojemności 1 litra to zawsze dajesz 2 naboje,
    obojętnie ile śmietany wlejesz wcześniej. Jeśli to syfon 0,5 litrowy
    to jeden nabój powinien wystarczyć.

    --
    Laicki w dół tych prostujących żelaz - duże włosy wrócą!
  • dziuunia 23.01.09, 13:25
    No tak, dopiero doczytałam że syfon 0,5 litra ;) Może uszczelka jest
    nieszczelna? Albo naboje jakieś dziwne.

    --
    Laicki w dół tych prostujących żelaz - duże włosy wrócą!
  • mwookash 23.01.09, 15:22
    sięgającą prawie do dna?
    --
    o rrredaktorze! proszę, ty mnie zbaw
  • Gość: ela IP: *.unregistered.net.exatel.pl 23.01.09, 16:41
    nie ma żadnej rurki. Do czego ona ma służyć?
  • Gość: stanley IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.09, 21:03
    witam prosze o poradę co zrobic aby ta śmietana z syfonu dłużej
    stala sztywna na torcie . wychodzi super i jest ładna ale postoi 2
    godz w lodówce i opada co jest??
    pozdrawiam!!
  • Gość: rico IP: *.ip.netia.com.pl 15.05.14, 20:10
    Jeden nabój nie wystarczy daj 2 i napewno bedzie git pozd.
  • Gość: piotr IP: *.gdynia.mm.pl 16.04.15, 15:16
    Czy bitą śmietanę do rurek powinno się dosładzać ?
  • kwu 23.11.16, 20:28
    smietana chyba musi byc plynna np pasteryzowana
  • kwu 23.11.16, 20:30
    smietana musi byc plynna np pasteryzowana
  • kwu 23.11.16, 20:32
    xmietana musi byc plynna np pasteryzowa

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka