Dodaj do ulubionych

Danie na gorąco- na imieniny

IP: *.portgdansk.pl 06.01.09, 14:25
Może macie jakies fajne pomysły na danie gorące do podania na
imieninach ( ok 14 osób) - barszcz, flaczki, forszmak juz sie
znudziły
Edytor zaawansowany
  • 07.01.09, 10:35
    ja robiłam ciastka francuskie na słono, tzn ciasto francuskie, pokrojone w
    kwadraty, a do nich "farsz" z sera zoltego, szczypiorku, szynki, gestej
    smietany. Zwinąc to wszystko w takie jakby rogaliki i zapiec, pycha, nawet
    dzieci polubiły, a są niejadkami. Mozna dodac troche keczupu albo koncentratu,
    albo inne ulubione skladniki.

    Robilam jeszcze krem z pomidorów albo z pieczarek.

    Pieczarki faszerowane miesem mielonym, pycha
    leczo
    bigos
    szaszłyki
    --
  • Gość: evita33 IP: *.portgdansk.pl 07.01.09, 11:51
    Dzięki ,.Te pieczarki mogą być fajne. Ja nieraz robie ale tylko
    kapelusze obtaczane w jajku i bułce.
  • 07.01.09, 11:55
    cienkie kotlety z piersi kurczaka, zapieczone z plastrem ananasa na
    kotlecie i plastrem żółtego sera na tym wszystkich, a w dziurce od
    ananasa polane ostrym keczupem

    akurat mi przyszło do głowy, bo jadlam niedawno u kogos i było
    naprawde dobre i ładnie wyglądalo :)


    mozesz zrobic pieczeń z ulubionego mięsa dobrze przyprawioną,
    pokrojoną w grube plastry i z sosem - np z mrożonych grzybów jeśli
    masz i z dodatkami do wyboru: kluski śląskie, pieczone ziemniaki

    super jest strogonoff do tego nietypowo podany - np. w specjalnych
    chlebkach

    żur

    wymienione potrawy są proste, jeśli chcesz poszaleć ze smakami i
    wynalazkami, to w galerii potraw na pewno znajdziesz coś ciekawego

    --
    ups
  • 07.01.09, 13:16
    Ostatnio na taka imprezę zrobiłam :
    Sałatę na ciepło z rostbefem i sosem balsamicznym
    Krem z brokułów z grzankami
    Cienkie kotleciki z piersi indyka zapiekane z pieczarkami, majonezem
    i żółtym serem a do tego pieczone ziemniaki
    Na deser krem brulee i gruszki w sosie czekoladowym.
    Wbrew pozorom szybko i niedrogo.

    --
    Nigdy nie rozmawiaj z głupcem, najpierw sprowadzi Cię do swojego
    poziomu, a potem pokona doświadczeniem.
  • - ziemniaki faszerowane: farsze mogą być różne mięsne, drobiowe, grzybowe, serowe.
    - kartacze
    - kulebiaki lub krusztadki
    - tarty wytrawne z różnymi farszami.
    - kapelusze grzybów suszonych wymoczone, ugotowane, panierowane i usmażone. (Ja
    kapelusze suszonych kani tylko moczę w mleku odcedzam i smażę w panierce )
    - Bogracz
    - Zupa węgierska w tygielkach lub podana w podgrzewanym kociołku
    - fondue
    - pierogi z różnymi farszami (ogromne pole do popisu)
    - paszteciki: drożdżowe, kruche, francuskie, z przeróżnymi farszami.
    - pasztety, grzanki, zapiekanki z różnymi farszami.
    - lazanie z farszami mięsnymi, warzywnymi i.t.p.
    - spagetti i makarony z różnymi sosami.
    i można jaszcze wiele pisać. Napisz może co Ciebie w przybliżeniu interesuje.
    pozdrawiam serdecznie
    --
    Zostawmy co złe za sobą i idźmy ku słońcu.
  • 07.01.09, 22:05
    a jak robisz ziemniaki faszerowane?
    Wydrążasz, napychasz i zapiekasz w sreberku czy kładziesz wierzchem
    nadzienia do góry w piecyku?
    Farsze mają być surowe, czy wcześniej podduszone?

    --
    ups
  • jeżeli robię w cyklodżecie to w sreberku, i do sreberka wkładam po strzępie
    masła, koperku lub natki lub w sezonie zielone pędy czosnku.
    Jeżeli w piekarniku to nadzieniem do góry i przykrywam kapelusikiem z ziemniaka.
    Farsze różnie jeżeli z suszonych grzybów z kapustą to taki jak do pierogów, a
    mięsne to tylko cebula z czosnkiem zeszklona, mięso surowe.
    Ziemniaki myję bardzo dokładnie. Wybieram duże, a nawet bardzo duże sztuki.(Pani
    na Szembeka specjalnie wybiera mi takie "giganty" :))
    Odcinam z góry plaster i łyżką, taką do wydrążania robię otwór w środku,
    uważając, żeby się nie zbliżyć za bardzo do ścianki.
    Do środka wkładam różne farsze, zależy co mam w domu lub na co mam ochotę.
    pozdrawiam
    --
    Zostawmy co złe za sobą i idźmy ku słońcu.
  • 08.01.09, 16:44
    Dzięki, pomysł mi się bardzo podoba, aż się dziwię że nigdy na to
    nie wpadłam :D
    Piekę ziemniaki często i na różne sposoby, ale zawsze jest
    tylko "panierka" zewnętrzna. Wybróbuję w najbliższym czasie, może
    nawet dziś :)
    --
    ups
  • Danie nie jest jakieś skomplikowane tylko trochę pracochłonne, ale jako
    niespotykane, może być podawane nawet na różnych imprezach. Trochę kłopotu jest
    przy obieraniu skórki na talerzu, ale przy odrobinie wprawy jakoś pójdzie :)) Ja
    czasami w przypływie dobrego humoru i pracowitego zapału polewam je gęstym sosem
    jogurtowym lub śmietanowym koperkowym lub czosnkowym, ale to już według gustu.
    pozdrawiam

    --
    Zostawmy co złe za sobą i idźmy ku słońcu.
  • Gość: ela IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.09, 12:24
    zapiekane bułki-polowki bulek wydrazyc,albo wcisnac miekki miazsz,ja tak robie,
    faszeruje i zapiekam.prosty ,pyszny posilek...starty na duzych otworach ser
    zolty,resztki wedlin drobno pokroic,czerwona papryka pokrojona w drobna
    kostke,pieprz zalac pojemnikiem gestej smietany ,dodac pieprz,nie
    solic,wymieszac ,odstawic na godz do lodowki...smietana sie wchlonie.Farszem
    napelnic bułki i zapiec.Mozna sobie urozmaicac farsz i stosowac zestaw z
    pieczarkami,wg uznania.Ten ktory podalam jest standardowy.Bulki wygladaja
    kolorowo,apetycznie i rzeczywiscie takie sa .Farszu przygotowuje na tzn
    wyczucie.W przypadku duzej ilosci bulek pewnie trzeba odpowiednio wiecej smietany..

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.