Danie na gorąco- na imieniny Dodaj do ulubionych

  • drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
  • drzewko odwrotne
  • Może macie jakies fajne pomysły na danie gorące do podania na
    imieninach ( ok 14 osób) - barszcz, flaczki, forszmak juz sie
    znudziły
    • ja robiłam ciastka francuskie na słono, tzn ciasto francuskie, pokrojone w
      kwadraty, a do nich "farsz" z sera zoltego, szczypiorku, szynki, gestej
      smietany. Zwinąc to wszystko w takie jakby rogaliki i zapiec, pycha, nawet
      dzieci polubiły, a są niejadkami. Mozna dodac troche keczupu albo koncentratu,
      albo inne ulubione skladniki.

      Robilam jeszcze krem z pomidorów albo z pieczarek.

      Pieczarki faszerowane miesem mielonym, pycha
      leczo
      bigos
      szaszłyki
      --
    • cienkie kotlety z piersi kurczaka, zapieczone z plastrem ananasa na
      kotlecie i plastrem żółtego sera na tym wszystkich, a w dziurce od
      ananasa polane ostrym keczupem

      akurat mi przyszło do głowy, bo jadlam niedawno u kogos i było
      naprawde dobre i ładnie wyglądalo :)


      mozesz zrobic pieczeń z ulubionego mięsa dobrze przyprawioną,
      pokrojoną w grube plastry i z sosem - np z mrożonych grzybów jeśli
      masz i z dodatkami do wyboru: kluski śląskie, pieczone ziemniaki

      super jest strogonoff do tego nietypowo podany - np. w specjalnych
      chlebkach

      żur

      wymienione potrawy są proste, jeśli chcesz poszaleć ze smakami i
      wynalazkami, to w galerii potraw na pewno znajdziesz coś ciekawego

      --
      ups
      • Ostatnio na taka imprezę zrobiłam :
        Sałatę na ciepło z rostbefem i sosem balsamicznym
        Krem z brokułów z grzankami
        Cienkie kotleciki z piersi indyka zapiekane z pieczarkami, majonezem
        i żółtym serem a do tego pieczone ziemniaki
        Na deser krem brulee i gruszki w sosie czekoladowym.
        Wbrew pozorom szybko i niedrogo.

        --
        Nigdy nie rozmawiaj z głupcem, najpierw sprowadzi Cię do swojego
        poziomu, a potem pokona doświadczeniem.
    • - ziemniaki faszerowane: farsze mogą być różne mięsne, drobiowe, grzybowe, serowe.
      - kartacze
      - kulebiaki lub krusztadki
      - tarty wytrawne z różnymi farszami.
      - kapelusze grzybów suszonych wymoczone, ugotowane, panierowane i usmażone. (Ja
      kapelusze suszonych kani tylko moczę w mleku odcedzam i smażę w panierce )
      - Bogracz
      - Zupa węgierska w tygielkach lub podana w podgrzewanym kociołku
      - fondue
      - pierogi z różnymi farszami (ogromne pole do popisu)
      - paszteciki: drożdżowe, kruche, francuskie, z przeróżnymi farszami.
      - pasztety, grzanki, zapiekanki z różnymi farszami.
      - lazanie z farszami mięsnymi, warzywnymi i.t.p.
      - spagetti i makarony z różnymi sosami.
      i można jaszcze wiele pisać. Napisz może co Ciebie w przybliżeniu interesuje.
      pozdrawiam serdecznie
      --
      Zostawmy co złe za sobą i idźmy ku słońcu.
      • a jak robisz ziemniaki faszerowane?
        Wydrążasz, napychasz i zapiekasz w sreberku czy kładziesz wierzchem
        nadzienia do góry w piecyku?
        Farsze mają być surowe, czy wcześniej podduszone?

        --
        ups
        • jeżeli robię w cyklodżecie to w sreberku, i do sreberka wkładam po strzępie
          masła, koperku lub natki lub w sezonie zielone pędy czosnku.
          Jeżeli w piekarniku to nadzieniem do góry i przykrywam kapelusikiem z ziemniaka.
          Farsze różnie jeżeli z suszonych grzybów z kapustą to taki jak do pierogów, a
          mięsne to tylko cebula z czosnkiem zeszklona, mięso surowe.
          Ziemniaki myję bardzo dokładnie. Wybieram duże, a nawet bardzo duże sztuki.(Pani
          na Szembeka specjalnie wybiera mi takie "giganty" :))
          Odcinam z góry plaster i łyżką, taką do wydrążania robię otwór w środku,
          uważając, żeby się nie zbliżyć za bardzo do ścianki.
          Do środka wkładam różne farsze, zależy co mam w domu lub na co mam ochotę.
          pozdrawiam
          --
          Zostawmy co złe za sobą i idźmy ku słońcu.
          • Dzięki, pomysł mi się bardzo podoba, aż się dziwię że nigdy na to
            nie wpadłam :D
            Piekę ziemniaki często i na różne sposoby, ale zawsze jest
            tylko "panierka" zewnętrzna. Wybróbuję w najbliższym czasie, może
            nawet dziś :)
            --
            ups
            • Danie nie jest jakieś skomplikowane tylko trochę pracochłonne, ale jako
              niespotykane, może być podawane nawet na różnych imprezach. Trochę kłopotu jest
              przy obieraniu skórki na talerzu, ale przy odrobinie wprawy jakoś pójdzie :)) Ja
              czasami w przypływie dobrego humoru i pracowitego zapału polewam je gęstym sosem
              jogurtowym lub śmietanowym koperkowym lub czosnkowym, ale to już według gustu.
              pozdrawiam

              --
              Zostawmy co złe za sobą i idźmy ku słońcu.
    • Gość: ela IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.09, 12:24
      zapiekane bułki-polowki bulek wydrazyc,albo wcisnac miekki miazsz,ja tak robie,
      faszeruje i zapiekam.prosty ,pyszny posilek...starty na duzych otworach ser
      zolty,resztki wedlin drobno pokroic,czerwona papryka pokrojona w drobna
      kostke,pieprz zalac pojemnikiem gestej smietany ,dodac pieprz,nie
      solic,wymieszac ,odstawic na godz do lodowki...smietana sie wchlonie.Farszem
      napelnic bułki i zapiec.Mozna sobie urozmaicac farsz i stosowac zestaw z
      pieczarkami,wg uznania.Ten ktory podalam jest standardowy.Bulki wygladaja
      kolorowo,apetycznie i rzeczywiscie takie sa .Farszu przygotowuje na tzn
      wyczucie.W przypadku duzej ilosci bulek pewnie trzeba odpowiednio wiecej smietany..

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Bestsellery

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.