Dodaj do ulubionych

co na obiad w te mrozy?

07.01.09, 11:30
jakie macie pomysły na rozgrzewające potrawy?
--
producent odzieży używanej
Edytor zaawansowany
  • corrina_f1 07.01.09, 11:37
    CURRY ! :)

    Wczoraj w Radiu Pin słyszałam że są dwa skuteczne sposoby na
    rozgrzanie się. Jednym z nich jest curry (właśnie wczoraj miałam na
    lunch, a w radio słyszałam to wieczorem :) ), a drugi, już nie
    kulinarny to słuchanie merengue i ogólnie karaibskie kawałki. Coś w
    tym musi być, bo kiedy slucham takich utworów, to faktycznie zawsze
    jakoś cieplej się robi,kiedy się pomyśli o tych palmach, białym
    piasku, drinkach z parasolką.. ;)
    Curry rozgrzewa na krótko, ale za to skutecznie :) Mi w każdym razie
    wczoraj bardzo pomogło, bo w biurze zimnica jak 150!
    --
    Aneks kuchenny

    Podróżować lubię
  • momas 07.01.09, 11:41
    curry też jest ok.
    od soboty wcinam róznorakie curry, bośmy z bratowa nagotowały tego
    furę!
    --
    Liczba literówek jest wprost proporcjonalna do poziomu irytacji.
  • corrina_f1 07.01.09, 12:40
    Bym zapomniała - rosół oczywiście ! Im bardziej "wypasiony" i
    tłusty, tym lepiej ;)

    --
    Aneks kuchenny

    Podróżować lubię
  • Gość: klk IP: *.aster.pl 20.01.09, 11:26
  • coralin 20.01.09, 16:36
    Oprócz tego, ze curry jest rozgrzewajace to jeszcze bakteriobójcze, a w Indiach
    bakterii dostatek:)
    Zresztą spróbuj zjeść cos piekielnie ostrego kiedy cie łamie i bierze
    przeziebienia. Powinno zniszczyć w zarodku jeszcze niewykluty katar czy kaszel.
  • momas 07.01.09, 11:40
    3 lata temu jak w Nowy Rok mróz ścisnął - tak trzymał jakieś trzy
    tygodnie -25 do -30 w Warszawie...
    (pamietam aż nazbyt dobrze z dwóch powodów. Po pierwsze 1 stycznia
    spadający śnieg urwał mi okno w łazience i przez cały czas mrozów
    nie można było sie dostac na dach by naprawic, a po drugie -
    niestety, ogrzewanie kosztowało tamtej zimy fortune :( )


    forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=35257812&v=2&s=0


    a tu o śniadaniach....
    forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=35407422&a=35407422


    kuchnie śródziemnomorska to ja mogę, owszem w lecie. Jednak w taki
    czas jak teraz mamy - to ja tam wole naszą polską tłustą...
    No chyba ma to jakieś uzasadnienie :)
    :)

    --
    Liczba literówek jest wprost proporcjonalna do poziomu irytacji.
  • vandikia 07.01.09, 11:44
    i drugie
    fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,89377358.html

    hm generalnie co jeszcze mnie dobrze rozgrzewa, to rosół
    no i w takie zimno staram się jeść na tłusto i mięso, nie pasują mi
    makarony ani ryby w takie dni, raczej polska "staromodna" kuchnia :)

    --
    ups
  • achulaw 07.01.09, 12:13
    Rano przed wyjściem,jeżeli jest czas -gorąca owsianka z żóltkiem i
    łyżeczką masła.Da energię i na 3/4 dnia.W pracy herbata cynamonowo-
    imbirowa z miodem lub z czarnego bzu z malinami.
    Na obiad:ZUPY , ZUPY I JESZCE RAZ ZUPY.
    W naszej cudownej polskiej kuchni zupy potęgą są i basta:))
    -Cudowny kapuśniak , grochówka , żur, barszcz czerwony , krupnik ,
    gulaszowa.Rosołu nie wymieniam bo nie lubię.
    Na deser przed snem grzaniec lub mleczko z miodem.
    Na pewno będzie ciepło !!!
  • vandikia 07.01.09, 12:18
    no wlasnie, przypomnialas mi, ze mam boczek kupic, bo grochową dzis
    nastawiam :D :D w wlasciwie krem, bo ostatnio lepiej mi wchodzą
    wszelkie zupy kremy :)
    i żur też bym zjadla, ale już bez miksowania :D
    --
    ups
  • marti73 20.01.09, 00:53
    a jak się robi taką herbatkę cynamonowo-imbirową?
  • niedzwiedzica_sousie 07.01.09, 13:10
    ile tych żeber na 3 osoby?
    na jakim tłuszczu smazyc?
    --
    producent odzieży używanej
  • vandikia 07.01.09, 13:54
    no to już zależy od Waszej przepustowości :) Dzieciaczek zje pewnie
    jedno i obrane mięso tylko, ja jem też tylko mięso i ostatnio
    trafily mi sie dosc tłuste w srodku, wiec zjadlam 3 takie kawalki -
    normalnie 2. Mój mąż - 5. Słuchaj w sklepach na ogół żeberka są
    sprzedawane jako całość - dostajesz jeden ciąg - waży to kilo z
    hakiem i jest ok na 2 obiady dla 3 osób (spokojnie). I łatwo się
    odgrzewa!
    Na oleju smażyłam, bo mi tłuszczu zwykłego zabrakło (zesmażonej
    słoniny) i tego tłuszczu to niewiele używaj, bo wytapia się z
    żeberek sporo


    --
    ups
  • Gość: miu IP: *.fbx.proxad.net 07.01.09, 12:20
    Kuchnia hinduska, bo bardzo rozgrzewa. Poza tym rosol.
  • madame_zuzu 07.01.09, 12:45
    dla mnie na zimę niezastąpione jest leczo :)
  • Gość: Azazelle IP: 195.90.102.* 07.01.09, 13:44
    Zgadzam się, zupy :)
    I flaki w tym asortymencie, takie bardzo mocno doprawione ostrą papryką i
    majerankiem.

    A do picia kawa z kakao, mlekiem i skórką z pomarańczy. Rewelacyjna alternatywa
    dla gorącej czekolady i bardzo przyjemnie rozgrzewa (zwłaszcza jak się do niej
    czegoś chlapnie ;))
  • mhr-cs 07.01.09, 15:51
    no wlasnie dzisiaj gotujemy,
    kawal wolowiny(1kg)pokrojony w mala koste
    podsmazamy na troche smalcu a potem jak leci
    wszystkie warzywa:
    marchewka,por,seler,fenchel?,cebule,
    kapuste,fasolke,groszek,ogorerk zielony,kwasny,
    ingwer i jakie jeszcze sa pod reka,
    zalewam woda,
    a potem garnek do piekarnika i tam sie dalej gotujemy,
    przyprawy nie nie potrzebne bo to jest aromat sam w sobie,
    stwierdzilam ze ta sama zupa ugotowana na gorze pieca
    smakuje inaczej jak zrobiona w piekarniku
    nie wiem dlaczego,ale z piekarnika to cos wspanialego,
    moze kazdy jesc,grzeje,tluszczu prawie nie ma(1lyzka)
    na 12l garnek,potem mozna dodac np.chili,ingwer,
    albo jeszcze cos innego,
    na nasza zime(15-25C)jak znalazl,duzo pracy
    ale sie oplaca na 2-3 dni wystarczy,

  • vandikia 07.01.09, 21:54
    to coś podobnego robił mój teść, niebo w gebie, ale nie do
    odtworzenia w domu

    kociołek taki ciężki (żeliwny?)
    kawały mięcha - spore, na dnie, potem ziemniaki - całe, marchew -
    różnie, na koniec na wierzch liście kapusty
    i to zawisło nad prawdziwym ogniskiem i tak ze 4 godziny wisiało..

    smak - bezcenny
    --
    ups
  • coralin 07.01.09, 15:51
    Dużo rozgrzewajacych dań i przypraw ostrych.
    Gęste zupy z warzyw strączkowych(fasola, ciecierzyca, soczewica) doprawione po
    polsku lub bardziej wschodnio (czyli z rozgrzewajacymi i ostrymi przyprawami).
    Curry wszelakie czy po tajsku czy po hindusku, ale ostre. Naprawdę warto jeść
    ostre przyprawy w mrozy, bo rozgrzewają i kiedy zmarzliśmy troche zapobiega
    infekcjom. Sprawdzone! Nie miałam nawet zwykłego kataru od 5 lat.
  • sylwia1607 07.01.09, 16:00
    Zupy! Jak juz wyzej wspomniano, czym tlustsze tym lepsze.
  • Gość: izzi IP: *.pikonet.malopolska.pl 07.01.09, 18:31
    Jeszcze polecam wodziankę, z czosnkiem, chlebem,można sera żółtego potartego
    dodać wg uznania.Po zziębnięciu(na Słowacji-po nartach)na sankach itd.-idealna i
    szybko!
  • bene_gesserit 07.01.09, 19:06
    Dorwalam ostatnia butelke w sklepie, wszyscy wpadli na ten sam
    pomysl :)
    Bedzie na jutro, a dzis jem makaron z Dziugasem i calym peczkiem
    natki - ufajac, ze wstrzasajaca dawka witaminy C uchroni mnie przed
    fąflem.

    --
    śpiewali kiepsko, ale bronili swego prawa do fałszowania
  • wibracyjny 20.01.09, 16:41
    Może warto samej zakisić? Kupować mąkę z wodą każdy/kazda głupia/pi potrafi.
  • Gość: becia IP: *.leon.com.pl 07.01.09, 22:20
    Zupa cebulowa zapiekana z grzankami i żółtym serem.
  • niedzwiedzica_sousie 08.01.09, 09:24
    no właśnie wczoraj zrobiłam, sprawdziła się!
    --
    producent odzieży używanej
  • evana 07.01.09, 22:41
    Ja jutro mam zurek - swietnie rozgrzewa :)
    --
    _____________
    Jesteśmy razem
  • figgin1 07.01.09, 22:43
    Zupy gulaszowe, fasolowe i tym podobne. Placki ziemniaczane z ostrymi sosami...
    Generalnie pikantne i tłuste.
  • smutas13 08.01.09, 06:48
    Kwaśnca na wędzonce. Dziś ugotuję.
  • Gość: Ola IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.01.09, 10:38
    Gar zupy-dla mnie zimowo-jesienną zupą jest przede wszystkim rosół;)
  • meggie8 08.01.09, 20:29
    Zupa gulaszowa, obowiązkowo pikantna. Rozgrzała nas wczoraj i
    jeszcze zostało na dziś :)
    --
    Nic ci nie obiecuję i słowa swego dotrzymam:)
  • 18_lipcowa1 08.01.09, 20:59
    dzis mialam szaszlyczki, do tego bulka chrupiaca i sos czosnkowy,
    pyyyyyycha!


    --
    Moi fani ! Izabella Kastylijska, wszelkie ptaki szczegolnie rude
    gile, kapusty i inne warzywa oraz czepki i czepce - Pozdrawiam!
    Kropkokom- w zwiazku z tym,ze jestes wyjatkowo upierdliwa
    forumowiczka, wygasilam Cie. Prosze wiec nie sil sie na zadne
    odpowiedzi w moim kierunku.
    Dziekuje,pa!
  • k0m0r 08.01.09, 22:08
    niedzwiedzica_sousie napisała:

    > jakie macie pomysły na rozgrzewające potrawy?

    Ja zawsze z przeziębieniem walczę tłuściutką, sytą zupą cebulowo-czosnkową, taką
    z duża ilością sera i zapieczoną w piekarniku.

    --
    kuchnia.moblog.pl
  • ensoleillement 09.01.09, 15:15
    ja właśnie jem mój ukochany fast food, może być w formie bardzo gęstej zupy lub
    dania jednogarnkowego, składniki zawsze są w domu a przygotowanie to ok 20 min.
    do gara wrzucam soczewicę (ciecierzyca też pycha tylko trzeba zamoczyc, chyba ze
    mamy z puszki) z dużą ilością wody, jak się gotuje kroję dużą ilość cebuli (duże
    kawałki, dwa kolory), jak soczewica jest ok wrzucam jedno do drugiego, zalewam
    puszką lub dwoma pomidorów i doprawiam wedle uznania: ja daję dużo czosnku,
    chili, kolendre, kmin, imbir, mogą być goździki i cynamon. Nie ma nic szybszego,
    pyszniejszego i bardziej rozgrzewającego:)
    --
    onemoredress.blogspot.com
  • ensoleillement 09.01.09, 15:16
    cebule podsmażam, albo wrzucam wczesniej, mozna tez od niej zaczac oczywiscie
    jesli mamy odpowiedni garnek do smazenia:)
    --
    onemoredress.blogspot.com
  • wibracyjny 20.01.09, 11:40
    Fasolowa, grochowa, porządny rosół. Cała gama.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.