Dodaj do ulubionych

Piekłam ostatnio ciasto...

IP: *.mofnet.gov.pl 08.01.09, 13:36
– w nazwie miało „piernik”, ale była to raczej wariacja na temat
piernika, bo owszem – był miód, i przyprawa piernikowa, ale też i
kakao, no i nie było żadnego zaczynu, tylko pogrzany miód z masłem i
kakao połączony z pianą z białek, cukrem i mąką i dużą ilością
bakalii, m.in. śliwek suszonych.
Piekłam zgodnie z przepisem – 40 min. w temp 190 st.
No i byłoby super, lecz niestety – wszystkie te bakalie „spłynęły”
do środka ciasta i w efekcie – ciasto po bokach się spiekło, a w
środku było niedopieczone.
Jak temu zaradzić na przyszłość?
Edytor zaawansowany
  • bene_gesserit 08.01.09, 13:53
    Bakalie lekko unurzac w mące (nie dodatkowej, ale odsypanej z maki
    przeznaczonej do ciasta), a temperature w piecu zredukowac do co
    najmniej 180, jesli nie 170 (190 to za duzo, widac to zreszta po
    wyniku pieczenia, a twoj piec dodatkowo moze przeklamywac
    temperature - probuj).

    A, i zapomnij o termoobiegu, jesli go masz.
    --
    cute but psycho. things even out
  • Gość: ewa IP: *.mofnet.gov.pl 08.01.09, 14:00
    Dzięki, też właśnie myślałam, żeby zmniejszyć temperaturę - tylko
    czy wtedy wydłużyć czas pieczenia?
  • bene_gesserit 08.01.09, 14:02
    Raczej nie - jesli temperatura bedzie nizsza, ciasto upiecze sie
    rowno, a wiec szybciej. Tak czy inaczej, mozesz sprawdzac, czy jest
    dopieczone patyczkiem albo waskim nozem.
    --
    feminists aren’t humorless just because your jokes suck
  • Gość: ewa IP: *.mofnet.gov.pl 08.01.09, 14:09
    Dzięki raz jeszcze. Skorzystam z tych porad. Mam nadzieję, że tym
    razem efekt będzie taki, jak powinien być, czyli pyszny :)

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka