Twarog a potem sernik-szukam przepisu Dodaj do ulubionych

  • drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
  • drzewko odwrotne
  • Czesc!Szukam domowego sposobu na tworog i przepisu na sernik.W Szwecji,gdzie
    mieszkam nie widzialem jeszcze nigdzie twarogu-czyzbym musial o serniku
    zapomniec?Slyszlamem o takim serze domowej roboty.Pomozcie...
    • Gość: ika IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.03, 22:33
      NIe wiem czy w Szweccji zrobisz Domowy twaróg bo do tego potrzebne jest mleko
      od szczęśliwych krów (takich co pasą się na pastwisku).Bo z kartonu ,czy z
      worka raczej się nie uda. Podaję Ci przepis na sernik Wiedeński.
      1kg.sera,2łyżki mąki ziemniaczanej,2szklanki cukru,12 łyżek
      masła,8jajek,rodzynki,skórka z pomarańczy, wanilia. Ser zemleć dodać żółtka
      utarte z cukrem, stopione masło(chłodne),mąkę ziemniaczaną ,bakalie. Wszystko
      razem wymieszać i na końcu dodać pianę z białek.Całość wyłożyć do tortownicy
      wysmarowanej masłem iwysypanej bułką tartą.Smacznego!!
    • Gość: Pichciarz IP: *.proxy.aol.com 08.11.03, 22:39
      Nie tak dawno podałem przepis pod hasłem PANIR. Jest to ser robiony w domu
      znany w tym wypadku pod nazwą hinduską. Pierwsza faza produkcji to właśnie
      twarożek (czana).
    • Czesc Göteborg!;)))
      TWAROG.....
      Mozna zrobic ser bialy mrozac filmjölk, ale trwa to wszystko za dlugo.
      Kupuje zwykly filmjölk 1,5% (nie robilam nigdy z Verum,Japonskiego ani innych)
      wkladam do piekarnika na boku rozcinajac wczesniej tak, zeby bylo wygodnie
      zlapac wrzacy kartonik pozniej i wylac na tetre lub inna sciereczke(np. do
      odciskania soku z owocow, sa takie w Ica lub Vivo.)
      Przewaznie 30 min/ 180 st, ale radze sprawdzic wlewajac powoli na scierke,
      czy zostaje wszystko w scierce, czy splywa od razu, jezeli nie
      zatrzymuje sie -to potrzymaj jeszcze w piekarniku ok.10 min.
      Powies do odciekniecia ( znajoma trzyma dluzej niz ja -ok 2-3 dni, ser
      wychodzi bardzo suchy i wazy mniej) ja zwykle wieszam go wieczorkiem i na
      drugi dzien po poludniu robie sernik.

      .....A POTEM SERNIK:)
      400 gr sera ( potrzebne 2-3 filmjölki)
      6 jaj
      75 gr masla o temp pokojowej
      1 dl mleka lub yogurtu naturalnego (bez cukru)
      4 lyzki maki
      5 lyzek cukru
      1 lyzeczka cukru waniliowego
      12 herbatnikow Digestive
      otarta skorka ze sparzonej cytryny i sok z polowki
      1.Herbatniki pokruszyc i rozetrzec z maslem- wylozyc na forme.
      2.Ser, zoltka, cukry, make, yogurt, sok i skorke z cytryny - zmieszac dobrze
      mikserem.
      3.Ubic bialka na sztywno i dodac do reszty-wymieszac delikatnie lyzka-
      wszystko
      wlac do formy.
      40 min/175stC
      Zawsze sie udaje i jest pyszny, jesli masz gosci zrob dwa bo nie zdazysz
      sprobowac;)
      Pozdrawiam i powodzenia!
      M:)
      • Gość: adi-gbg IP: *.bredband.comhem.se 10.11.03, 12:14
        Hej Mufka!
        Dzieki...jak tylko bede mial wolne od pracy to zaraz sie za filmjölk
        zabieram.Mazna tak w kartoniku do piekarnika wlozyc?naciac tam gdzie sie
        otwiera?
        a co z tym mrozonym filmjölk´iem?mnie sie nie spieszy z tym pieczeniem a
        mrozenie wydaje sie bezpieczniejsze!!!
        dzieki jeszcze raz!!!
        ha en trevlig måndag
        • Hej Adi,
          wkladasz do piekarnika w kartoniku oczywiscie, nic sie nie martw:)
          A teraz duzo opisu, jednak malo roboty;)
          Nie nacinam kartonu dokladnie tam gdzie sie otwiera, bo wtedy karton
          nalezaloby POSTAWIC w piekarniku:)....po paru probach okazalo sie ze
          najwygodniej ( i najbezpieczniej, bo wyciagsz z piekarnika bardzo gorace!)
          jest -POLOZYC karton na boku i to tym wezszym ( ten ze streck kodem), a gorny
          naroznik naciac identycznie jak to robisz przy otwieraniu( jednak nacinasz ten
          dluzszy bok!)
          Robiac w ten sposob, mozna pozniej bardzo wygodnie wyjac wrzacy kartonik z
          piekarnika -przez rekawice oczywiscie- i wlac na sciereczke.

          Jesli uwazasz ze tak bezpieczniej, to mozesz oczywiscie zamrozic i potem
          wlozyc do scierki, jednak trwa to 2 dni dluzej;)
          Pozdrawiam serdecznie i daj znac jak wyszlo!
          Milego wtorku;)
          M;)
          • Gość: Linn IP: *.dialup.tiscali.it 11.11.03, 10:27
            Gorace mleko w kartonie budzi jednak we mnie pewne watpliwosci: smakowe i
            zdrowotne. Ja zostawiam karton w cieplym miejscu na 3 dni i gotowe. Potem
            otwieram. W tym roku, w czasie upalow, mleko zsiadlo sie tak, ze praktycznie
            nie bylo potrzeby odcedzac serwatki. Wyszla dluga kostka sera.


            • Ale narobiliście mi smaka na sernik :):):)
            • Filmjölk o ktorym pisze wyzej to jest po polsku ZSIADLE mleko, Linn.
              Z tutejszego zwyklego mleka (odstawionego w cieple miejsce) nie wyjdzie zaden
              ser niestety....
              Jesli chodzi o smak tego sera, to jest naprawde pyszny, czasem robie taki ser
              po prostu do rozsmarowania na swieza bagietke np. ze szczypiorkiem, rzodkiewka
              lub jako nadzienie do nalesnikow, ale te to ostatnio robilam w zeszlym wieku;)
              Pozdrawiam:)
              • Gość: Linn IP: *.dialup.tiscali.it 15.11.03, 09:56
                To macie problem z glowy. Mozna karton otworzyc / ja bym go jednak nie
                podgrzewala ze wzgledu na sklad tego kartonu /. Mnie we Wloszech tez sie kiedys
                nie udawalo. Teraz robie z mleka tzw. swiezego, w kartonach lub butekach, o 3
                dniowym terminie waznosci. Trzeba dodac troche smietany i soku cytrynowego. W
                czasie upalow jednak zapomnialam o nim i otworzylam karton po 3 dniach: w
                serwatce plywala kostka twarogu.
        • Z mrozeniem robie tak:rano wkladam do zamrazarki,na drugi dzien rano
          wyjmuje,bryly wykladam na sitko,po poludniu jak wracam do domu ser jest gotowy:-
          )
          Pozdrawiam.
          --
          Nie wierz swym oczom,szepnal wiatr...
    • Gość: maja IP: *.resetnet.pl 14.11.03, 21:45
      hej, hej....:) a ja robie tak- wlewam filmjolk do garnuszka na maly ogien
      i patrze po prostu co sie dzieje... trzeba mieszac by podgrzewal sie
      rownomiernie, jak pojawiaja sie regularne bulki to wylewam na pieluche. proces
      tworzenia sera trwa okolo 15 minut. pozdrawiam i smacznego:)
    • Gość: adi-gbg IP: *.bredband.comhem.se 18.11.03, 11:06
      tak czy tak sernik udal sie znakomicie-sam ser filmjölkowy pachnial super tak
      ze nie tylko do sernika sie nada.
      dzieki wszystkim za pomoc i smacznego
      • Gość: dana IP: 194.90.65.* 18.11.03, 11:29
        sernik pyszny i latwy:
        1 kg twarogu
        4 jajka
        1 szklanka cukru (u mnie nie lubia za slodko wiec daje tylko 3/4 szklanki)
        3 lyzki maki selfraising (albo 3 lyzki maki zwyklej i troche proszku)
        2 lyzki budyniu waniliowego instant
        polewa:3 baneczki smietany wymieszane z 5 lyzkami cukru

        najpierw mikserem ubic jajka (cale) z cukrem, dodac cala reszte. dobrze
        wymieszac, wlac do nasmarowanej formy i piec przy 200 stopniach okolo godziny,
        az wierzch bedzie zloto-brazowy. wyjac z pieca, ale go nie gasic. nozem
        oddzielic ciut brzegi ciasta zeby rowno opadalo, odczekac pare minut az opadnie
        i polac smietana z cukrem. zgasic piec, wlozyc do goracego pieca sernik i
        zostawic go az piec wystygnie. wyjac, wylozyc na talerz i "nabazgrac" wzorek
        sosem czekoladowym. pycha.

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.