Dodaj do ulubionych

Grzanki/zapiekanki

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.09, 11:34
chcialabym dzis przygotowac dla znajomych grzanki/zapiekanki (takie
na chlebie lub bagietce). Myslałam o takiej z pomidorami czosnkiem i
bazylią (o ile sie nie mylę to jest to bruschetta). macie może
jeszcze jakieś inne ciekawe pomysły? będe wdzieczna
Edytor zaawansowany
  • bene_gesserit 13.01.09, 11:45
    Bruschetta nie jest zapiekana - grzanke pociera sie przekrojonym
    zabkiem czosnku, to kropi oliwa i na tym uklada siekane pomidory.
    Nie zapieka sie, bo swieze pomidory tu o wiele lepiej graja, a w
    dodatku zapieczone w tej ilosci spowodowalyby, ze z grzanki zrobila
    sie mokra, miekka szmatka.

    Inne pomysly:

    grzanka posmarowana musztarda Dijon (ew. musztarda utarta z
    maslem), na to plastry gruszki, calosc zapieczona pod ostrym serem
    (Gruyere np)

    odparowany szpinak, grillowane grube plastry pieczarek i ten sam
    ostry ser zolty albo jakikolwiek plesniowy (Lazur jest ok)

    plastry wedzonego indyka, zurawina, brie

    banany, curry, szynka/bekon

    schab, swieza szalwia, plastry winnego jablka, plasterek bekonu

    oliwa, Parmezan w wiorkach, rozbite na grzance jajko przepiorcze
    (zapieczone z reszta)


    --
    cute but psycho. things even out
  • Gość: zonaola IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.09, 11:56
    Dzięki Benne za pomysły. Mam jeszcze pytanko: czy te grzanki robić w
    tosterze, w piekarniku czy może na patelni grillowej? Czy podane
    przez Ciebie skladniki ugładac na wczesniej przygotowanej grzance
    czy dopiero zapiekać wszystko razem?
  • bene_gesserit 13.01.09, 12:33
    Bruschette robi sie z gotowej grzanki (spokojnie moze byc z
    tostera). Te moje pomysly to sa najlepsze z pieca, imo, zapiekane
    razem z dodatkami. Dobrze jest wyjac tylko czesc, a reszte trzymac
    w piecu, zeby nie wystygly, zeby dokladka (ktora na pewno
    nastapi ;) byla tak ciepla, jak nalezy. Z tym ze warto te
    zostawione w piecu (wylaczonym juz!) przykryc folia aluminiowa
    lsniaca strona do gory, zeby nie wyschly i sie nie przepiekly.
    --
    cute but psycho. things even out
  • Gość: Nobullshit IP: *.spray.net.pl 13.01.09, 12:41
    Jeżeli grzanki będą z bagietki krojonej nie w kromki, tylko w poziomie, lepiej
    je najpierw trochę podpiec.

    Bene - skopiowałam sobie Twoje pomysły.
  • poughkeepsie 13.01.09, 13:16
    grzanki posmarować oliwą spod pomidorów suszonych, podpiec. Nałożyć po kilka
    paseczków suszonego pomidora na każdą, kilka kawałków serc karczochów z zalewy.
    Posypać tartym parmezanem lub grana padano, zapiec chwilę w 200 stopniach.
    Bardzo dobre :)
    --
    Komitet Pomocy dla Zwierząt
  • Gość: Nika IP: *.icpnet.pl 13.01.09, 13:15
    Moje dwie ulubione wersje grzanek, na chlebie tostowym, zapiekane w piekarniku

    Krewetkowe:
    paczkę krewetek koktajlowych udusić na maśle z odrobiną czosnku, delikatnie
    zaciągnąć zasmażką, żeby zrobił się gęsty krem.
    Można na koniec dosypać posiekaną natkę pietruszki.

    Cebulowe:
    na oliwie udusić dużo cebuli, doprawić curry, dolać nieco wody, poddusić,
    również zastosować na koniec zasmażkę

    Pasty nakładać na chleb tostowy, posypać tartym serem, zapiec w piekarniku.

    Niedrogie i łatwe, często serwowałam w studenckich czasach.
  • bobralus 13.01.09, 16:19
    wspaniałe pomysły bene! ja ostatnio zamarzylam o takich zwyaczajnych klasykach -
    z bulki wroclawskiej, uduszonych z cebulka pieczarek i zwyklego sera zoltego.
    pychota!
    --
    widział kto takiego kotka?
  • referee 13.01.09, 22:18
    Pytanie jest czy nastawiacie sie na popijawe czy na dobra wyzerke.
    Jak na popijawe to proponuje prosta zywnosc-Robisz tosty i od razu
    cieple smarujesz maslem ziolowym. I gotowe,a jak smakuje.

    A jak chcesz sie pobawic to zrob cos ciezszego-typu proste bulki
    albo bagietki przekruj na pol i poluz na to pieczarki,ser zolty i
    wsadz do piekarnika - i masz niezle i egzotyczne zapiekanki cos jak
    w PRL.
    Postaraj sie byc kreatywna a napewno sie uda.
  • Gość: myszz IP: 213.17.144.* 13.01.09, 22:45
    ja wrzucam najpierw do tostera a potem, kładę na nie plastry bekonu,
    plastry cebuli, żółty ser i na górę pomidory suszone z zalewy,
    oliwki, kukurydzę i wrzucam do mikroweli na opiekanie na 2 min :)
  • malik70 14.01.09, 12:18
    polecam z oliwa z oliwek plus bazylia plus pomidorek :) pychotka :)
  • yurkas 14.01.09, 19:47
    dla mniej twórczych są zapiekanki w proszku ;) może się krzywić,ale są one
    dobrym punktem wyjścia wystarczy jeszcze dodać coś co się najbardziej lubi -
    jakąś kombinację i przynajmniej można mieć szybko
  • Gość: ania_m IP: *.pools.arcor-ip.net 14.01.09, 21:59
    na litosc boska, jak to zapiekanki w proszku?
    to jak, polewam proszek woda, a tu trzask - kromka chleba z serem sie z tego
    proszku sama formuje i jazda do pieca?
    oswieccie mnie prosze....
  • bene_gesserit 14.01.09, 22:31
    Dla mniej tworczych powinny byc pomysly w proszku: beltasz z woda,
    pijesz i juz wiesz, ze nigdy nie kupisz zarcia w proszku.

    Doprawdy - zapieczenie kromki chleba z serem i jakas wedlina oraz
    warzywem/sosem to _zadna_ fatyga. 'Zapiekanka w proszku', cokolwiek
    to jest i jesli jest, nie jest tu zadna oszczednoscia czegokolwiek.
    Mowie to ja i twoja, yurkas, watroba, nie mowiac juz o sercu :)
    --
    26 lvl
  • yurkas 17.01.09, 01:22
    chodziło mi coś w rodzaju fixu, który rozrabiasz dodajesz do innych produktów i
    bynajmniej nie chodziło mi o zapiekankę jako bułkę,a taką z makaronem

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka