• drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego

ile śmietanki dodac do zupy? Dodaj do ulubionych

  • IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.09, 18:32
    bardziej lyzke czy bardziej szklanke? zupa sie gotuje z litra wody + kostka rosolowa + troche warzyw
    Zaawansowany formularz
    • Gość: ania_m IP: *.pools.arcor-ip.net 14.01.09, 18:44
      zalezy jaka smietanka. smietanka to dla mnie 30% tluszczu i wiecej, albo to cos
      do kawy.
      ponizej, to smietaNA. ile procent tluszczu ma twoja? jesli 30, dalabym jakies
      2-3 lyzki. jesli mniej, np 18 z 80-100 ml.(1/3 - 1/2 kubeczka).
      ale mozna i wiecej. mozna i mniej, jesli nie chce sie utyc. w ostatecznosci
      kazdy sobie na talerzu jeszcze lyzka/lyzeczka doprawi.
      • 15.01.09, 19:56
        Zupełnie nie tak Aniu, śmietana jest kwaśna i tez moze byc 36%owa a
        smietanka jest slodka i z reguły znacznie rzadsza; ja w ogole
        sugeruje dodawac do zupy smietanę 18%-ową a nie smietankę i to nie
        do gara tylko już na talerz mniej więcej łyżkę! Sam tak robie od
        lat ze wszystkimi zupami do ktore mozna sensownie "zaśmietaniać" :-))
        • Gość: ania_m IP: *.pools.arcor-ip.net 15.01.09, 20:20
          a ja dodaje b. czesto 30%. tez nie wierzylam, ze tak mozna, ale w niemczech jest
          to jedyna, ktora na bank sie nie warzy, wiec nauczylam sie lubic, co mam :)
          naprawde nie ma roznicy, kto potrzebuje w zupie wiecej kwasu, uzywa kilku kropel
          soku z cytryny.
          a wszystkie przepisy na zupy kremy w mojej ulubionej gazecie "essen & trinken"
          opiewaja na mniej wiecej 0,5 l bulionu (oczywiscie samodzielnie wykonanego) i
          0,5 l smietanki 30%, tzw schlagsahne :) i jasne, ze sama te proporcje zmniejszam.
          kwasna smietane do zup uzywaja glownie chyba tylko polacy i rosjanie. w
          niemczech ewentualnie jeszcze doprawiasz niektore dania creme fraiche, ktore
          jest tluste i kwaskawe w smaku.
        • 15.01.09, 20:41
          Prawdę Qubraq rzecze: różnica między śmietaną a śmietanką nie polega na
          zawartości tłuszczu. A co do smaku śmietany/ki w zupie: do cięższych,
          tradycyjnych raczej śmietana, do zup kremów, delikatniejszych- śmietanka będzie
          bardzo dobra. Ilość- do smaku, ja daję na oko, na 1 l zupy to tak może kopiasta
          łyżka kwaśnej osiemnastki? Zawsze możesz dodać więcej, trzeba próbować. Jak nie
          wiesz jak to zrobić by się nie zwarzyła to pisz, teraz lecę bo mi się placki spalą:)
          --
          Uwielbiam:)
    • 16.01.09, 10:25
      Natknęłam się niedawno na książkę kucharską dla współczesnych
      gospodyń Eleny Mołochowiec (1861r., Rosja) i tam problem śmietany do
      zupy był rozwiązany tak: pani gotowała zapewne w garnkach większych
      niż litrowe, ale radziła dodawać od pół do nawet dwóch szklanek
      śmietany na garnek, w zależności ile się lubi :)
      • 16.01.09, 18:21
        asiakusy napisała:

        > Natknęłam się niedawno na książkę kucharską dla współczesnych
        > gospodyń Eleny Mołochowiec (1861r., Rosja) i tam problem śmietany
        do zupy był rozwiązany tak: pani gotowała zapewne w garnkach
        większych niż litrowe, ale radziła dodawać od pół do nawet dwóch
        szklanek śmietany na garnek, w zależności ile się lubi :)

        Znam to Asiu bo mam Hygine Seheń od Grażynki ale to sa zupy specjalne
        - smietanowe - tez bardzo smaczne... czasem jak mnie najdzie to
        robie taką wielowarzywną z calym kubłem śmietany 18tki :-))
        • 16.01.09, 18:47
          Ja lubię kwaśną 22% do takich mocno śmietanowych zup i sosów.
          Właściwa odpowiedź na pytanie zawarte w tytule wątku brzmi "tyle,
          ile się lubi". Trzeba po prostu wypróbować.
          A żadna śmietana nie warzy się, jeżeli najpierw wleje się DO ŚMIETANY
          trochę gorącej zupy (sosu), dokładnie rozprowadzi, a dopiero taką
          mieszaninę wleje do garnka. To oczywiście nie do Ciebie, tylko ktoś
          wcześniej pisał o warzeniu się śmietany.
        • 16.01.09, 21:57
          Ja nie znałam :) i Hyginy też nie mam :( dopiero teraz wpadł mi w
          oko ten cytat

          В некоторых кушаньях в выдаче назначена сметана следующим образом
          1/2--2 стакана, значит: от 1/2 до 2 стаканов сметаны; кто не любит
          много сметаны или, как например, зимою, когда трудно достать ее,
          можно положить, как например во щи из щавеля, только 1/2 стакана, а
          в эти же самые щи можно положить 1, 1 1/2 и даже 2 стакана сметаны,
          смотря по желанию и по возможности.

          Pozdrawiam bardzo

          :)
          • 18.01.09, 20:31
            asiakusy napisała:

            > Ja nie znałam :) i Hyginy też nie mam :(

            nie robilem nigdy kapuśniaku ze śmietaną - musze sprobować... A Ty?
            Hygina Seheń jest do przejrzenia ale na miejscu... hehehe!!!

            > Pozdrawiam bardzo
            wzajemnie :-))
  • Powiadamiaj o nowych wpisach

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.