Dodaj do ulubionych

Co z kasztanów ?

14.01.09, 19:45
Mam dwie paczki francuskich kasztanów pakowanych próżniowo, dokładnie tych pierwszych w linku :
www.ponthiersa.com/en-GB/marrons.php
Przyznaję, że w życiu nie robiłam nic z kasztanów, a jedyne, jakie jadłam, to pieczone (grillowane) w łupinach (raz w Paryżu i raz na warszawskim cmentarzu ;) )
te sa bez łupin (chyba?) i wyglądają mniej wiecej jak suszone śliwki kalifornijskie (mokre jakby).
Poradźcie, co z tego zrobić, jeśli np do mięsa, to jakiego?
--
Aneks kuchenny

Podróżować lubię
Edytor zaawansowany
  • nobullshit 14.01.09, 20:01
    Właśnie dziś szukałam, jak się kasztany piecze/gotuje i wypluło kilka wątków z
    przepisami - w ubiegłych latach. Więc bez złośliwości polecam wyszukiwarkę.
    Polecam też ciasto, które robiłam:
    fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,86359600,86362247.html
    A jeśli się trochę wstrzymasz, jutro piekę pasztet z kasztanów, różnych orzechów
    i pieczarek. Jeśli okaże się jadalny, wrzucę przepis i zdjęcia na GP.
  • corrina_f1 14.01.09, 21:17
    Dzięki dziewczyny!
    Nobull, GP to byłoby pierwsze miejsce, w które normalnie bym zajrzała, bo sama pamiętam Twoje portugalskie ciacho kasztanowe, ale nie wiem co się dzieje, od kilku dni GP ogólnie mi szaleje, o wyszukiwarce nie wspomnę.. :(
    jo_hanno, zachęcające, ale brukselka to jest niestety jedno z tych traumatycznych wspomnien z dzieciństwa... Jak dla niektórych szpinak.

    --
    Aneks kuchenny

    Podróżować lubię
  • Gość: Nobullshit IP: *.spray.net.pl 14.01.09, 22:17
    corrina_f1 napisała:
    > Nobull, GP to byłoby pierwsze miejsce, w które normalnie bym zajrzała
    Miałam na myśli wyszukiwarkę na Kuchni. Z GP oprócz mojego ciasta nic nie pamiętam.
  • Gość: ania_m IP: *.pools.arcor-ip.net 14.01.09, 20:03
    jesli do miesa, to najbardziej do indyka i do dziczyzny.
    poza tym mozna zrobic zupe, na deser krem, nadziac tarte.
    ostatnio robilam zupe z bialych warzyw korzeniowych, gdzie glazurowane kasztany
    w tymiankowym karmelu stanowily niejako "posypke".
  • jo.hanna 14.01.09, 20:23
    wszystko lekko skarmelizowane bo na koncu skropione lyzka miodu.
    --
    Oh well, Mr Robinson's cave's never been exactly nirvana, has it? M. Python
  • wanda-maria 15.01.09, 18:06
    Ja tez, tylko troche inaczej. Najpierw podsmazam paski chudego
    wedzonego boczku, dodaje kasztany i brukselke ugotowana na al dente,
    razem jeszcze dusze pare min., a na koniec dodaje troche masla.

    Mam jeszcze inne przepisy, np. konfiture, zupe z kasztanow i
    grzybow, poledwice wieprzowa z kasztanami i grzybami, kurczak
    pieczony z kasztanami, bazant pieczony z cebulkami i kasztanami...
    Co Wy na to ?
  • nobullshit 15.01.09, 18:18
    Poproszę przepis zupę.
    Przepis na bażanta ewentualnie razem z wysłanym pocztą bażantem. :)

    --
    Kilka WIEWIÓREK kupiło worek WIÓRKÓW.
  • wanda-maria 15.01.09, 22:56
    Skladniki / 4 os./:

    600 g roznych grzybow np. boczniaki, pieczarki, kurki i in.,
    2 szalotki, 2 zabki czosnku,
    1 filizanka kasztanow,
    1 lyzka oliwy, 1 kostka bulionu z drobiu,
    3 plastry surowej wedzonej szynki,
    kilka lyzek smietanki, sol, pieprz.

    Na oliwie zeszklic szalotki i czosnek, dodac grzyby i kasztany.
    Zalac woda, dodac bulion i gotowac 20 min.
    Kilka grzybow i kasztanow zostawic do dekoracji.
    Reszte zmiksowac, doprawic smietanka i przyprawami.
    Szynke pokroic w paski i podpiec na suchej pateni.

    Podawac na talerzach z garniturem z kasztanow i grzybow, posypac
    szynka i zielenina.

    Bazanta musze upolowac, prosciej - ten przepis bedzie tez pasowal do
    kurczaka.

    No to jak ?





  • nobullshit 16.01.09, 00:56
    Przepis na zupę brzmi apetycznie, dziękuję. Dziś upiekłam terrine z kasztanów,
    orzechów i pieczarek, więc już wiem, że połączenie kasztany + grzyby mi
    odpowiada. (Przepis wrzucę jutro, bo teraz padam na twarz.) A kasztany są u nas
    po 17 zł za kg, więc można poszaleć. Niestety, chińskie. Ale mi smakują.
    Zresztą, nie mam porównania :)

    wanda-maria napisała:
    > Bazanta musze upolowac, prosciej - ten przepis bedzie tez pasowal do kurczaka.
    > No to jak ?
    Jeżeli Ci się jeszcze chce wstukać, to pewnie, że poproszę.

    --
    Kilka WIEWIÓREK kupiło worek WIÓRKÓW.
  • wanda-maria 16.01.09, 23:02
    Moze byc tez perliczka i in.

    Skladniki:
    po 1 peczku zielonej pietruszki, estragonu i szczypiorku,
    100 g chudego surowego boczku,
    300 g masla,
    1 kura lub in.,
    20 g malych cebulek,
    20 kasztanow,
    sol, pieprz.

    Zielenine i boczek zmiksowac.
    Wymieszac z miekkim maslem, posolic.
    Nadziac ptaka tym maslem od strony skory, zaczynajac od szyi, potem
    boki i piersi. Czesc wlozyc do srodka.
    Posolic i piec w piekarniku w temp. 160°C 35 min. lub wiecej w
    zaleznosci od wielkosci kury.
    Podczas pieczenia polewac woda, potem wytworzonym sosem.
    Na 15 min. przed zakonczeniem pieczenia dodac kasztany i cebulki.
    Upieczona obwinac w folie aluminiowa, zostawic w cieple 10 min.
    Do naczynia w ktorym byla pieczona kura wlac wode, pogotowac 10
    min., doprawic.
    Podawac na polmisku polana sosem , oblozona kasztanami i cebulkami.

    Ps. Cebulki mazna zastapic cwiartkami jablek.

    Na zakonczenie jeszcze prosta salatka. cd.
  • wanda-maria 16.01.09, 23:09
    Kasztany rozgrzac, pieczarki podsmazyc na rumiano.
    Wylozyc na mieszanke z roznych salat, np. rukole, roszponke, debowa,
    endywie i in.
    Posypac paskami surowej wedzonej szynki i kilkoma orzechami
    uprazonymi na suchej patelni.
    Calosc polac winegretem /oliwa, ocet winny, sol, pieprz i ciut
    miodu/.
  • nobullshit 17.01.09, 00:07
    ...kasztanowym pasztetem:
    fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,89936794.html
    --
    Kilka WIEWIÓREK kupiło worek WIÓRKÓW.
  • corrina_f1 16.01.09, 10:02
    Bardzo dziękuję za wszystkie przepisy, teraz mi kasztanów nie
    starczy ! :)

    --
    Aneks kuchenny

    Podróżować lubię
  • egraa 15.01.09, 11:19
    ,,Obgotować nawpół 1/2 kg kasztanów, obrać z podwójnej łupy a potem
    gotować dalej w mleku, aż się zupełnie na masę rozgotują. Następnie
    przefasować je przez sito, dodać łyżkę młodego masła, cukru do smaku
    i wstawiwszy rynkę w drugie naczynie z gotującą się wodą, trzymać na
    parze, aby się nie przypaliły. Podając do kotletów lub drobiu ułożyć
    w środku półmiska, albo przez maszynkę do tarcia kartofli przetrzeć
    puchową kaszę kasztanową w kształcie szpiczastej piramidy"
  • momas 15.01.09, 11:35
    też fajne:)

    --
    Liczba literówek jest wprost proporcjonalna do poziomu irytacji.
  • sylwia1607 15.01.09, 18:19
    Nalesniki nadziac kasztanami, przepyszne! Jadlam takie kiedys w
    Budapeszcie, i takie dobre byly, ze zapytalam kelnerke aby zapytala
    kucharza czy mi zdradzi jak robi to nadzienie. Nie wierzylam, kiedy
    podszedl do mnie sam szef kuchni i zaczelismy rozmawiac, zdradzil mi
    przepis, nie wiem czy do konca, bo moje tak nie smakuja, ale mimo to
    sa pyszne. Jak chcesz podam Ci przepis.
  • corrina_f1 15.01.09, 18:50
    Sylwio, koniecznie poproszę o przepis na te nalesniki, akurat miałam w planach naleśnikować w weekend :)

    Dzieki za wszystkie inne pomysły!

    --
    Aneks kuchenny

    Podróżować lubię
  • sylwia1607 15.01.09, 19:56
    Prosze bardzo:-)

    Nalesniki:

    szklanka maki pszennej
    1 jajko
    3/4 szklanki mleka
    3/4 szklanki wody mineralnej gazowanej
    2 lyzki cukru
    szczypta soli

    Wszystko wymieszac trzepaczka i odstawic na co najmniej pol godziny.
    W tym czasie przygotowac nadzienie.

    1/2 kg ugotowanych kasztanow
    2 lyzki plynnego miodu o delikatnym smaku
    smietana 30% ( ilosc wg uznania)
    orzechy wloskie (podprazone na suchej patelni)

    Kasztany wrzucic na patelnie, rozgniesc widelcem,zdjac z kuchenki,
    dodac slodka smietane tyle aby byla dosc kremowa konsystencja.
    Nakladac na cieple nalesniki, zwinac i podawac z bita smietana,
    posypac przechami wloskimi i polac miodem. Palce lizac;-)

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka