Dodaj do ulubionych

dobra polewa

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.03, 00:50
witam!
chcę zrobić jutro murzynka z polewą czekoladową. Macie jakieś przepisy na
dobrą polewę.
Pozdrowionka
gocha
Edytor zaawansowany
  • Gość: Camille IP: *.SNVACAID.dynamic.covad.net 09.11.03, 05:49
    Zrob klasyczny francuski genache- latwy i dobry.
    Zagrzej w rondelku smietanka/taka jak na bita smietana, czyli wysokoprocentowa/
    aby byla bardzo goraca, ale sie nie zagotowala. Do smietanki, sciagnietej juz
    z ognia, wrzuc pokruszona, gorzka czekolade i mieszaj dopoki sie nie rozpusci.
    O ile pamietam proporcje to mniej wiecej 1 szklanka smietanki na 1 tabliczke
    czekolady.
    Oblej ciasto i zaczekaj az zastygnie.
  • Gość: Linn IP: *.dialup.tiscali.it 09.11.03, 10:35
    Taka polewa pokryty jest tort Vianne z filmu "Czekolada".

    Tort czekoladowy Vianne
    125 g miekkiego masla – 150 g cukru – 2 jajka – 200 g czekolady typu «
    fondente » - 1 lyzka Cointreau – 1 lyzka drobno startej skorki pomaranczowej /
    bez czesci bialej / – 220 g maki – 2 lyzki gorzkiego kakao– 1 proszek do
    pieczenia – 250 ml mleka
    polewa : 25 g czekolady typu « fondente » - 375 ml smietany
    - piekarnik rozgrzac do 180°C
    - zmiskowac recznym mikserem cukier z maslem az do uzyskania konsystencji kremu
    - miksowac dalej dodajac jajka / po jednym /, stopiona i ochlodzona czekolade,
    Cointreau i skorke z pomaranczy
    - make przesiac razem z kakao i proszkiem do pieczenia, dodawac partiami do
    masy raz make, raz mleko
    - wymieszac dokladnie
    - wlac wszystko do tortownicy / 25 cm / i piec przez 40 minut w temperaturze
    180°C / sprawdzic patyczkiem /
    - wyjac tort z tortownicy ustawic na specjalnej metalowej podstawce /
    umozliwiajacej stygniecie tortu od spodu /, dokladnie ostudzic
    Przygotowac polewe:
    - w tym celu nalezy umiescic czekolade w metalowym pojemniku i wlac do niej
    uprzednio lekko podgrzana smietane / czekolada powinna sie rozpuscic w ciagu 3
    minut /, wymieszac wszystko dokladnie, ochlodzic w lodowce przez okolo 20
    minut / nie za bardzo /
    - wyjac polewe z lodowki i zmiksowac delikatnie recznym mikserem do momentu
    uzyskania kremu, ktorym nalezy dokladnie pokryc caly tort Vianne

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.