Dodaj do ulubionych

dobra polewa

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.03, 00:50
witam!
chcę zrobić jutro murzynka z polewą czekoladową. Macie jakieś przepisy na
dobrą polewę.
Pozdrowionka
gocha
Obserwuj wątek
    • Gość: Camille Re: dobra polewa IP: *.SNVACAID.dynamic.covad.net 09.11.03, 05:49
      Zrob klasyczny francuski genache- latwy i dobry.
      Zagrzej w rondelku smietanka/taka jak na bita smietana, czyli wysokoprocentowa/
      aby byla bardzo goraca, ale sie nie zagotowala. Do smietanki, sciagnietej juz
      z ognia, wrzuc pokruszona, gorzka czekolade i mieszaj dopoki sie nie rozpusci.
      O ile pamietam proporcje to mniej wiecej 1 szklanka smietanki na 1 tabliczke
      czekolady.
      Oblej ciasto i zaczekaj az zastygnie.
      • Gość: Linn Re: dobra polewa IP: *.dialup.tiscali.it 09.11.03, 10:35
        Taka polewa pokryty jest tort Vianne z filmu "Czekolada".

        Tort czekoladowy Vianne
        125 g miekkiego masla – 150 g cukru – 2 jajka – 200 g czekolady typu «
        fondente » - 1 lyzka Cointreau – 1 lyzka drobno startej skorki pomaranczowej /
        bez czesci bialej / – 220 g maki – 2 lyzki gorzkiego kakao– 1 proszek do
        pieczenia – 250 ml mleka
        polewa : 25 g czekolady typu « fondente » - 375 ml smietany
        - piekarnik rozgrzac do 180°C
        - zmiskowac recznym mikserem cukier z maslem az do uzyskania konsystencji kremu
        - miksowac dalej dodajac jajka / po jednym /, stopiona i ochlodzona czekolade,
        Cointreau i skorke z pomaranczy
        - make przesiac razem z kakao i proszkiem do pieczenia, dodawac partiami do
        masy raz make, raz mleko
        - wymieszac dokladnie
        - wlac wszystko do tortownicy / 25 cm / i piec przez 40 minut w temperaturze
        180°C / sprawdzic patyczkiem /
        - wyjac tort z tortownicy ustawic na specjalnej metalowej podstawce /
        umozliwiajacej stygniecie tortu od spodu /, dokladnie ostudzic
        Przygotowac polewe:
        - w tym celu nalezy umiescic czekolade w metalowym pojemniku i wlac do niej
        uprzednio lekko podgrzana smietane / czekolada powinna sie rozpuscic w ciagu 3
        minut /, wymieszac wszystko dokladnie, ochlodzic w lodowce przez okolo 20
        minut / nie za bardzo /
        - wyjac polewe z lodowki i zmiksowac delikatnie recznym mikserem do momentu
        uzyskania kremu, ktorym nalezy dokladnie pokryc caly tort Vianne

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka