Dodaj do ulubionych

placki ziemniaczane

29.01.09, 11:38
Mam dwa pytania:
1) zawsze robię placki ziemniaczane biorąc starte ziemniaki i cebulę, mąkę,
jajo,sól i pieprz. Ostatnio szukając tego o czym zaraz napiszę w 2)zobaczyłam
przepisy na placki z użyciem drożdży lub proszku do pieczenia. Będę dzisiaj
robić placki. Zaryzykować taki dodatek? Jakaś różnica w smaku?

2) Jak się podaje placki z kawiorem? Czy też może już sama taka
propozycja(placki z kawiorem) to obciach?
Chciałam podać z kawiorem, ale sama kawioru nie lubię i nie będę tego
próbować. Mój małż lubi kawior, więc pewnie jemu by posmakowało.
Edytor zaawansowany
  • Gość: ania_m IP: *.pools.arcor-ip.net 29.01.09, 12:02
    ad2 te placki z drozdzami, to bliny ziemniaczane, lub np westfalski pickert,
    specjalnosc regionu w ktorym mieszkam. u nas dodaje sie jeszcze do ciasta
    rodzynki, a podaje z melasa i pasztetowa, naprawde :) raczej nie polecam, zrob
    tradycyjne jak robilas
    do kawioru kwasna smietana. goracy placek, na to lyzka gestej, kwasnej smietany,
    na to kawior. tylko nie ten farbowany na czarno za 5 zloty.
    juz lepiej czerwony z natury, np z pstraga. a najlepiej prawdziwy.
    zamiast, albo obok kawioru, mozesz podac wedzonego lososia. smietana dalej
    pasuje. lososia mozesz przyozdobic plasterkiem cytryny, badz galazka kopru
  • phlora 29.01.09, 12:07
    Bardzo dziekuje!
  • o_nyks 31.01.09, 14:48
    o tak, ten z łososiem i kwaśną śmietaną jest pyszny!!!!!!! Też tak robię - to naprawdę smaczne:)
  • c_n 29.01.09, 13:09
    Gość portalu: ania_m napisał(a):

    > ad2 te placki z drozdzami, to bliny ziemniaczane[...]u nas dodaje sie jeszcze
    do ciasta
    > rodzynki[...]zrob tradycyjne jak robilas
    > do kawioru kwasna smietana. goracy placek, na to lyzka gestej, kwasnej smietany
    > ,
    > na to kawior. tylko nie ten farbowany na czarno za 5 zloty.
    > juz lepiej czerwony z natury, np z pstraga. a najlepiej prawdziwy.
    > zamiast, albo obok kawioru, mozesz podac wedzonego lososia. smietana dalej
    > pasuje. lososia mozesz przyozdobic plasterkiem cytryny, badz galazka kopru


    też nieraz dodawałam rodzynki do p.ziemniaczanych, ale tak pospolitego dania o
    niewyrafinowanym smaku nie wyobrażam sobie z kawiorem, czy łososiem.
  • Gość: marbor IP: *.aster.pl 29.01.09, 13:55
    c-n warto spróbować bliny z kawiorem lub łososiem, naprawdę warto.
  • vernalis1 29.01.09, 14:28
    > też nieraz dodawałam rodzynki do p.ziemniaczanych, ale tak
    pospolitego dania o
    > niewyrafinowanym smaku nie wyobrażam sobie z kawiorem, czy
    łososiem.

    no widzisz ... ja rodzynek sobie nie wyobrażam, a kawior/łosoś -
    jak najbardziej, i często tak jemy. Pozdr
    --
    Biedni i średnia klasa pracują za pieniądze. U bogatych pieniądze
    pracują dla nich
  • bmms 29.01.09, 17:48
    Ja z rodzynkami też nie bardzo. Wyszło mi prawie jak na tym zdjęciu:)
    Oprócz łososia dałam jeszcze odrobinkę posiekanego anchois. Pomysł z cytryną też
    świetny - przetworzyłam go na cząstki obranego z błonki czerwonego grapefruita
    , w kolorze łososia, na talerzu między jednym plackiem a drugim. Koperek zaś
    zrobił efekt wykwintności, jakby to były co najmniej homary. Jeszcze raz
    dziękuję wszystkim. Było doskonałe.
  • annjen 31.01.09, 13:40
    placki robię od niedawna z dodatkiem mleka, są wtedy delikatniejsze i mniej
    chłoną tłuszcz. czasem dodaję do środka starty ser żółty. a podaję najczęściej z
    sosem czosnkowym na jogurcie. z kawiorem, śmietaną i łososiem robię bliny gryczane.
  • ewa9717 31.01.09, 14:44
    Czyli stopione masło dodajesz do tej surowej pulpy?
  • annjen 31.01.09, 16:18
    mleko!;)
  • ewa9717 31.01.09, 16:27
    No tak, przeczytałam, co chciałam ;-)
    Dziękuję.
  • Gość: remix IP: 213.17.128.* 31.01.09, 14:45
    Potwierdzam, że placki ziemniaczane z wędzonym łososiem i kleksem
    dobrej śmietany są świetne.
    Natomiast absolutnie nie zgadzam się ze stwierdzeniem, że placki
    ziemniaczane są daniem niewyrafinowanym i pospolitym. Cóż to
    właściwie znaczy? Potrawa może by smacznie przygotowana i ładnie
    podana lub nie. Można kanapkę z szynką parmeńską zajadać z gazety, a
    z drugiej strony kaszankę z kapustą zasmażaną ze srebrnej zastawy.
    Bliny z kawiorem uchodzą za jedno z najwykwintniejszych dań. A cóż
    to te bliny? No, taki placek z mąki gryczanej i tyle.
    Inna sprawa, że nie to dobre co dobre, tylko to, co komu smakuje.
  • bobralus 31.01.09, 16:34
    no pewnie kawior tylko na homarze lezacym na lozu z szynki pamrenskiej
    skropionej szampanem. kawior jako rzecz wykwintna nie potrzebuje natloku
    wykwintnosci, w ktorej by zginal, bo 1. byloby to niesmaczne (a raczej
    nieharmonijne smakowo) 2. zaltywaloby to mocna tandeta. jak sie czlowiek stroi
    na wyjscie to tez (raczej) nie zaklada na siebie sznura pereł, diamentowej
    kolii, szmaragdowych kolczykow, zlotej bransolety i cekinowej sukni. kawior
    potrzebuje prostej oprawy - grzaneczek, blinow, plackow ziemniaczanych, zimnej
    wódeczki. czegos co podkresli jego smak, a nie zabije. a takiego placuszka z
    lososiem... oj zjadlabym...
    --
    widział kto takiego kotka?

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.