• drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego

kiełbasa biała na wielkanoc - potrawa regionalna? Dodaj do ulubionych

  • 04.02.09, 13:49
    Witam,
    Mam takie pytanie - czy tradycja jedzenia kiełbasy białej - kupionej na surowo
    i parzonej w domu, na Wielkanocne śniadanie to kwestia tylko zwyczaju w
    centralnej Polsce czy tak samo jest w całym kraju? Czy tam gdzie mieszkacie
    jest też znana i popularna tak, że można ją umieścić na 1 miejscu jako potrawę
    na Wielkanoc?
    Czy są miejsca, gdzie nie kupuje się surowej kiełbasy?
    Edytor zaawansowany
    • 04.02.09, 15:16
      U mnie na Warmii- kupuje się:)
      --
      "Podawajmy przepisy w formie rebusów - śmiechom i dyskusjom nie będzie końca" Bobralus, Forum Kuchnia
    • 04.02.09, 15:39
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • 04.02.09, 16:19
        > W całym kraju,żaden zwyczaj i zawsze biała jest surowa.Proponuję zajrzeć tu

        Chyba, że akurat jest parzona. Proponuję zajrzeć do sklepu :-)

        Pozdrawiam!
      • 04.02.09, 17:27
        wibracyjny napisał:

        > W całym kraju,żaden zwyczaj i zawsze biała jest surowa.Proponuję zajrzeć
        > tu:wedlinydomowe.pl/
        Może pod tym linkiem mają jakieś pojęcie o zrobieniu prawdziwej białej kiełbasy,
        ale nie mają zbytniego pojęcia o Polskich tradycjach, o kulturze i.t.p.
        W temacie było czy w całej Polsce jest tradycja jedzenia białej kiełbasy na
        wielkanoc.

        --
        Zostawmy co złe za sobą i idźmy ku słońcu.
    • 05.02.09, 10:28
      Moi dziadkowie pochodzą z Kresów (woj. lwowskie) i przywieźli tradycję święconki
      tzn. wszystkie wielkanocne wędliny kroi się na cieniutki plasterki, kiełbasy - w
      tym białą kiełbasę - na małe porcje i podsmaża się krótko a następnie dusi się
      razem na tłuszczyku w garze, z dodatkiem świeżo utartego chrzanu, cebuli i
      czosnku. Moja Mama doprawia to jeszcze ziołami i pod koniec wrzuca ugotowane
      połówki jajek. Potem to na talerzyk, a sosem z wędlin polewa się biały ser i
      wszystko razem konsumuje - rodzinę mojego taty i męża to przerażało, ale jak
      spróbowali, zmienili zdanie.
      Pycha- straszne kalorie i cholesterol ale w końcu robimy to tylko na Wielkanoc :)
    • 05.02.09, 11:32
      Nie odszedłem sam tylko zostałem potraktowany w bezczelny sposób i dano mi do
      zrozumienia, żebym więcej się tam nie pojawiał, co też z nieukrywaną
      przyjemnością czynię.
      A co do Twojego stwierdzenia, że został beton i mięsoroby, to masz rację.
      A co do kiełbasy białej, to nawet nie mają tam porządnego przepisu na prawdziwą
      tradycyjną białą kiełbasę.
      --
      Zostawmy co złe za sobą i idźmy ku słońcu.
      • Gość: Gość IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.09, 12:07
        Koń by się uśmiał.A skąd JWP jzp bierze pomysły na swoje przepisy?
        Pewnie cichaczem zagląda na ich stronę.
        • 05.02.09, 12:30
          Jak do tej pory to oni korzystali z moich pomysłów i mojej pracy, a nie
          odwrotnie. Nie muszę tam zaglądać, bo nic nowego , czego bym nie wiedział tam
          nie znajdę. A jeżeli już potrzebowałbym coś znależć, to mam pokaźną biblioteczkę
          w której jeżeli poszukam znajdę odpowiedzi na wszystkie pytania. I nie pisz
          głupot, bo jak się czyta takie bzdury to człowieka brzuch boli. Jak do tej pory
          to tamta strona zwdzięcza kilkadziesiąt razy więcej mnie, niż ja jej.
          --
          Zostawmy co złe za sobą i idźmy ku słońcu.
      • Gość: Gość1 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.09, 21:36
        JZP podaj przepis na prawdziwą białą.
        Pozdrawiam
      • Gość: królik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.02.09, 12:18
        Zgłaszam protest.Nie róbcie tylko ze mnie tradycyjnej białej
        kiełbasy, bo nie mnożymy się tak jak to jest powszechnie wiadomo.
        • 06.02.09, 12:20
          Ale doskonale wiesz z czego się robi białą kiełbasę i nie rób z siebie zająca.
          --
          Zostawmy co złe za sobą i idźmy ku słońcu.
    • 05.02.09, 12:27
      ha!
      czytam o tej bialej kielbasie (u mnie w domu, pomorskie, na wielkanoc
      obowiazkowa - surowa, ugotowana wolniutko, na wywarze cos jak bialy barszcz z
      chrzanem)i polecialam do polskiego sklepu. niestety, surowa bedzie jutro, wiec
      kupilam taka w laskach jak normalna kielbasa, ale wlasnie biala, najwyrazniej
      sparzona i ogolnie "dlugoterminowa". wlasnie zjadlam grillowana na patelni. :)
      bardzo smaczna byla.
      --
      Exit Ghost
    • 05.02.09, 13:03
      jest powszechna w całej Polsce.Czy to jako dodatek do żurku, czy barszczu, czy
      też samą.
      Dzięki temu tematowi, nabrałem strasznej ochoty na białą kiełbasę i w ten
      weekend będę musiał sobie zrobić. Mimo, że w niedzielę zrobiłem sporo kiełbasy z
      królika.
      pozdrawiam
      --
      Zostawmy co złe za sobą i idźmy ku słońcu.
      • 05.02.09, 13:12
        w dawnej Polsce, świniobicie odbywało sie parę razy do roku. Jedno -
        przed Wielkanocą. (40 dni postu raczej nie sprzyjało świniobiciu, a
        był on raczej rygorystycznie przestrzegany)
        Biała kiełbasa, niewymagająca długiej obróbki w postaci dojrzeania,
        czy też wędzenia - mogła być dosyc szybko po wytworzeni przeznaczona
        do spożycia.
        Reszta raczej była oddawana obróbce pozwalającej na dluższe
        przechowywanie...
        (lodówki pojawiły sie stosunkowo niedawne, jeśli wziąć pod uwagę
        historię :) )
        • 05.02.09, 13:17
          ///
          wibracyjny 05.02.09, 09:01 Odpowiedz Wielkopolska, Małopolska,
          pogranicze Jacku jada się białą kiełbasę najchętniej w
          żurku. Z całym szacunkiem. Polska nie Grecja.
          ////////////////

          ZŻaden Jacek tu sie nie wypowiadał, kolego Wibracyjny.
          //
    • 05.02.09, 21:33
      Człowieku, ja zawsze byłem tutaj i z tego forum wszedłem na oliwkę a później
      powstała strona wd. Pomagałem ją tworzyć. Dawałem swoje autorskie przepisy.
      Wkładałem swoją pracę, ale niestety nie jestem poprzez swoją chorobę medialny i
      przestałem się podobać w realu.
      pozdrawiać mnie nie musisz, bo to niewiele pomoże.
      Nic mnie nie odpaliło tylko wyraziłem swój głęboki żal za takie mnie traktowanie
      i podawanie półprawdy, ćwierćprawdy i przeinaczanie prawdy. Ale o tym możemy
      podyskutować na PRW. Wystarczy, że do majego nicka dodasz @gazeta.pl i już masz
      mój emilek.
      A co do mojego odejścia to nie odszedłem z własnej nieprzymuszonej woli,
      potrafię czytać i ro
      --
      Zostawmy co złe za sobą i idźmy ku słońcu.
      • 05.02.09, 21:41
        Za szybko poszło pies wcisnął mi klawisz:))
        J.w potrafię czytać i rozumiem kiedy guru mówi wont. Nie mam zamiaru płaszczyć
        się przed kimś kto nie docenia cudzego wkładu i włożonej pracy. Zwykle mówię to
        co myślę i nie mam zamiaru zmieniać swojego charakteru. Chcecie to się tam
        bawcie w towarzystwo wzajemnej adoracji, myślę, że przy takim stosunku do innych
        będziecie się bawić we własnej piaskownicy. a jak chcesz wiedzieć to już dużo
        ludzi odeszło tylko nie afiszowali się z tym. Porównaj sobie listę
        zarejestrowanych uczestników z ich uczestnictwem na stronie.
        Jak to sobie dobrze przeanalizujesz to dojdziesz do wniosku, że .... wieje grozą
        :))
        --
        Zostawmy co złe za sobą i idźmy ku słońcu.
    • 05.02.09, 21:45
      może byś się nieznany gościu zalogował.
      P.S. ten gość nie ma nic wspólnego z tym gościem który tutaj pisze dość często.
      A co do świniobicia to wszystko zależy od regionu kraju.
      --
      Zostawmy co złe za sobą i idźmy ku słońcu.
      • Gość: zuzia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.09, 23:22
        widzisz sens w logowaniu?.Czy fakt,ze dispell,Ba-nita,Kizia 46,Kurt Scheller
        Akademie,Waldi.plecien,a teraz wibracyjny byli i są zalogowani zmienia w
        czymkolwiek zachowanie człowieka,który w naturze ma
        trollizm,złośliwość,pogardę dla innych i brak wychowania?.Zobacz ile wykreśleń
        jego postów było w okresie jego działalności na forum.Zobacz ile wykresleń ma
        juz wibracyjny.I zechciej rozważyć co ten człowiek wnosi do tego forum poza
        rozdrażnieniem forumowiczów,obrazą,złośliwością i pogardą dla innych.
        Znajomość rzeczy?-praktycznie żadna,a przynajmniej nie wykraczająca poza
        wiedzę ogólnie dostępną.Znajomość przepisów?- większość to przepisy bezczelnie
        zerżnięte od innych(porównaj przepis na jego(?) babeczki
        czekoladowe-forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=88614296&a=88614950 z
        przepisem Jarzębinki-
        gotowanie.onet.pl/29114,0,1,babeczki_czekoladowe,ksiażka_przepis.html.To
        zwykły sfrustrowany złodziej z adekwatnym obecnie nickiem.
        • 05.02.09, 23:44
          widzisz w mojej sytuacji jest to trochę inna sprawa. Jeżeli chcesz wyjaśnię na PRW.
          --
          Zostawmy co złe za sobą i idźmy ku słońcu.
    • 06.02.09, 16:35
      Tutaj nie ma guru który powie: co pisać, jak pisać, o czym pisać i o kim pisać i
      w jaki sposób. Tutaj każdy może pisać bez cenzury i beż obawy, że narazi się
      guru. A myślę, że to Wy tutaj przypełzacie ze swojej kałuży i obrażacie innych,
      ot chociażby:
      Maxell napisał:
      "Swoją drogą jzp należysz do starej, polskiej rasy tzw. polska
      zwisłoucha. ha, ha, ha
      Ale jaja."
      A jeżeli już panie znawco to ta rasa ma nazwę " polska biała zwisłoucha". Można
      sobie na ten temat poczytać chociażby tutaj:
      notatki.e-klasa.info/2008/09/07/polska-biala-zwisloucha-pbz-rasy-swin/
      Nawet w tak podstawowych sprawach macie poważne luki w wiadomościach, to cóż
      powiedzieć o dalszych trudniejszych rzeczach.
      Na Wasze forum już się nie wybieram, bo nie piszę po linii i na bazie i nie
      muszę się zgadzać z jedynie słuszną doktryną. A gdy będę pisał wbrew to i tak
      moje posty zostaną usunięte, więc po co się męczyć i tacić czas na jałowe dyskusje.
      --
      Zostawmy co złe za sobą i idźmy ku słońcu.
      • Gość: królik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.02.09, 17:54
        No Wiesz, kałuża to jeszcze nie jest źle ponieważ może zamienić się w
        jezoro, morze lub bagno.I dopóki filtry dobrze działają - bagno nie
        grozi.
      • Gość: Gość1 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.09, 19:48
        To kto kasuje posty niewygodne dla Ciebie?.
        Pozdrawiam
    • Gość: Obserwator IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.02.09, 17:37
      Ludzie co się z wami stało. Bierzcie przykład z młodych bocianów oni nie robią w
      swoje gniazdo ani sąsiadów.
      • 06.02.09, 17:55
        Niestety masz rację drogi Obserwatorze, nie wiem tylko co masz na myśli, bo
        piszesz trochę zagadkowo. O którym gnieździe myślisz, czy o naszym czy o Waszym.
        Nasze mam na myśli - dla jasności forum kuchnia gazety. A wasze niestety nie
        jest mi znane, bo nie raczyłeś tego sprecyzować.
        --
        Zostawmy co złe za sobą i idźmy ku słońcu.
        • Gość: Obserwator IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.02.09, 18:57
          Jacku swoimi wypowiedziami obraziłeś bardzo wielu zwolenników strony Wędliny
          Domowe.Mogę zrozumieć Twoje rozgoryczenie gdy zacząłeś się czuć nie doceniany,
          ale chęć brylowania na forum nie powinna przysłaniać zdrowego rozsądku.Boję się
          że to samo może powtórzyć się na tym forum. Rozstania przecież mogą być miłe.
          • 06.02.09, 19:59
            Po pierwsze nie wzywaj Jacka, bo zwróci Ci słuszną uwagę, że On do tego nic nie ma.
            Jeżeli nie znasz wszystkich aspektów tej sprawy, bo znasz tylko półprawdy,
            ćwierćprawdy i prawdy jaki chciano tobie łaskawie przekazać, to już tylko Twoja
            sprawa, że nie zgłębiwszy tematu wypowiadasz o nim swoje subiektywne zdanie.
            Gdybyś uważnie przeczytał to co pisałem w swoich postach powyżej, to może byś
            zaczął cokolwiek rozumieć i ujrzałbyś czubek góry lodowej.
            Nie chce mi się powtarzać wszystkiego po raz kolejny, żyj w swojej
            nieświadomości i w magnetycznym zapatrzeniu w...
            Zegnam temat uważam za zamknięty, o ile znowu jakieś duchy przeszłości nie
            wypełzną ze swoich nor.
            --
            Zostawmy co złe za sobą i idźmy ku słońcu.
    • 06.02.09, 18:22
      Nie wiem o jakich obelgach piszesz "Gościu", do obelg jeszcze nie doszedłem. Jak
      na razie to na mnie lecą z każdą chwilą obelgi. Nie wiem gdzie i ina jakie forum
      mam się udać, bo nie raczyliście się przedstawić. Wolicie być anonimowi, żeby
      tutaj trolić i obrażać innych.
      Nie mienię się specjalistą masarskim, ale wiedza, którą posiadam wystarcza mnie
      do robienia wyrobów, które smakują mnie i moim bliskim oraz znajomym i kolegom.
      A co do mojego odejścia, to zostało one wymuszone i osobiście uważam, że
      zostałem wyrzucony. A jeżeli ktoś ma inne mniemanie to radzę zwrócić się do
      Maxella, może w przypływie dobrego humoru raczy wyjaśnić jak postępować z ludźmi.
      --
      Zostawmy co złe za sobą i idźmy ku słońcu.
    • 07.02.09, 15:34
      A co z tą białą kiełbasą autorki wątku? Może coś bardziej na temat?
      • Gość: Gościu IP: *.belchatow.msk.pl 07.02.09, 15:42
        Tutaj masz wypróbowane przepisy:
        www.wedlinydomowe.pl/articles.php?topic=35
        • 07.02.09, 15:50
          Źle mnie zrozumiałeś, nie chodzi mi o przepisy. Chodzi mi o wątek,
          który w 90% jest zupełnie nie na temat a dokładnie jest jakimiś
          osobistymi wycieczkami. Trochę szacunku dla autorów watków, oni chcą
          się czegoś dowiedzieć a nie czytać jakiś słownych przepychanek
          zrozumiałych jedynie dla samych "przepychających się".
          • 07.02.09, 16:02
            Wylazły trole ze swojej kałuży i nabałaganiły. Szkoda, że wdałem się z nimi w
            przepychanki słowne. Szkoda było mojego czasu i energii.
            A co do białej kiełbasy to tak jak napisałem wcześniej w różnych regionach kraju
            różnie się ją spożywa, ale z tego co mi wiadomo spożywa się ją wszędzie, jak
            kraj długi i szeroki, chociaż sposoby podawania mogą być różne.

            --
            Zostawmy co złe za sobą i idźmy ku słońcu.
            • Gość: królik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.09, 16:11
              Każde dziecko to wie.Zaraz na forum pojawi się pytanie odnośnie
              ziemniaków, jajek itp - czy produkty te są znane w całym kraju :-)

            • Gość: Tomek IP: *.euronet.net.pl 07.02.09, 16:17
              Kolego Ty chyba nie masz w domu lustra ,Kiełbasa biała naprawdę jest "szara" robiona na soli beż peklowania, nadaje się do spożycia na zimno i ciepło, najlepsza świeża i zrobiona własnoręcznie co nie jest takie trudne.
              • Gość: moni IP: *.dip.t-dialin.net 07.02.09, 16:24
                Tak ,kiełbasa biała będzie szara w środku.Coś za coś.Albo traktujemy mięso
                peklosolą i wtedy mamy różowy środek,albo tradycyjnie na samej soli i kolorek szary.
            • 07.02.09, 17:46
              Właśnie Jarku:) Trzeba było uciąć od razu tą dyskusję. Jak to się
              mówiło w przedszkolnej piaskownicy: Mądry głupiemu....
              A biała kiełbasa jest pycha, z pewnością w każdym zakątku kraju,
              kupiona, robiona własnoręcznie, szara, różowa, pieczona, smażona i
              co tam jeszcze. Oby towarzystwo przy stole było sympatyczne.
              • 07.02.09, 17:52
                Czego i ja Tobie życzę i
                pozdrawiam
                --
                Zostawmy co złe za sobą i idźmy ku słońcu.
    • 07.02.09, 19:51
      ani na pierwszym miejscu, ani w ogóle jako danie wielkanocne.

      --
      ...jak sztućce zatykają usta jej wrogowie...
  • Powiadamiaj o nowych wpisach

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.