Dodaj do ulubionych

kiełbasa biała na wielkanoc - potrawa regionalna?

04.02.09, 13:49
Witam,
Mam takie pytanie - czy tradycja jedzenia kiełbasy białej - kupionej na surowo
i parzonej w domu, na Wielkanocne śniadanie to kwestia tylko zwyczaju w
centralnej Polsce czy tak samo jest w całym kraju? Czy tam gdzie mieszkacie
jest też znana i popularna tak, że można ją umieścić na 1 miejscu jako potrawę
na Wielkanoc?
Czy są miejsca, gdzie nie kupuje się surowej kiełbasy?
Edytor zaawansowany
  • 04.02.09, 15:16
    U mnie na Warmii- kupuje się:)
    --
    "Podawajmy przepisy w formie rebusów - śmiechom i dyskusjom nie będzie końca" Bobralus, Forum Kuchnia
  • 04.02.09, 15:39
    Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
  • 04.02.09, 16:19
    > W całym kraju,żaden zwyczaj i zawsze biała jest surowa.Proponuję zajrzeć tu

    Chyba, że akurat jest parzona. Proponuję zajrzeć do sklepu :-)

    Pozdrawiam!
  • wibracyjny napisał:

    > W całym kraju,żaden zwyczaj i zawsze biała jest surowa.Proponuję zajrzeć
    > tu:wedlinydomowe.pl/
    Może pod tym linkiem mają jakieś pojęcie o zrobieniu prawdziwej białej kiełbasy,
    ale nie mają zbytniego pojęcia o Polskich tradycjach, o kulturze i.t.p.
    W temacie było czy w całej Polsce jest tradycja jedzenia białej kiełbasy na
    wielkanoc.

    --
    Zostawmy co złe za sobą i idźmy ku słońcu.
  • 05.02.09, 10:28
    Moi dziadkowie pochodzą z Kresów (woj. lwowskie) i przywieźli tradycję święconki
    tzn. wszystkie wielkanocne wędliny kroi się na cieniutki plasterki, kiełbasy - w
    tym białą kiełbasę - na małe porcje i podsmaża się krótko a następnie dusi się
    razem na tłuszczyku w garze, z dodatkiem świeżo utartego chrzanu, cebuli i
    czosnku. Moja Mama doprawia to jeszcze ziołami i pod koniec wrzuca ugotowane
    połówki jajek. Potem to na talerzyk, a sosem z wędlin polewa się biały ser i
    wszystko razem konsumuje - rodzinę mojego taty i męża to przerażało, ale jak
    spróbowali, zmienili zdanie.
    Pycha- straszne kalorie i cholesterol ale w końcu robimy to tylko na Wielkanoc :)
  • Nie odszedłem sam tylko zostałem potraktowany w bezczelny sposób i dano mi do
    zrozumienia, żebym więcej się tam nie pojawiał, co też z nieukrywaną
    przyjemnością czynię.
    A co do Twojego stwierdzenia, że został beton i mięsoroby, to masz rację.
    A co do kiełbasy białej, to nawet nie mają tam porządnego przepisu na prawdziwą
    tradycyjną białą kiełbasę.
    --
    Zostawmy co złe za sobą i idźmy ku słońcu.
  • Gość: Gość IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.09, 12:07
    Koń by się uśmiał.A skąd JWP jzp bierze pomysły na swoje przepisy?
    Pewnie cichaczem zagląda na ich stronę.
  • Jak do tej pory to oni korzystali z moich pomysłów i mojej pracy, a nie
    odwrotnie. Nie muszę tam zaglądać, bo nic nowego , czego bym nie wiedział tam
    nie znajdę. A jeżeli już potrzebowałbym coś znależć, to mam pokaźną biblioteczkę
    w której jeżeli poszukam znajdę odpowiedzi na wszystkie pytania. I nie pisz
    głupot, bo jak się czyta takie bzdury to człowieka brzuch boli. Jak do tej pory
    to tamta strona zwdzięcza kilkadziesiąt razy więcej mnie, niż ja jej.
    --
    Zostawmy co złe za sobą i idźmy ku słońcu.
  • Gość: Gość1 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.09, 21:36
    JZP podaj przepis na prawdziwą białą.
    Pozdrawiam
  • Gość: królik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.02.09, 12:18
    Zgłaszam protest.Nie róbcie tylko ze mnie tradycyjnej białej
    kiełbasy, bo nie mnożymy się tak jak to jest powszechnie wiadomo.
  • Ale doskonale wiesz z czego się robi białą kiełbasę i nie rób z siebie zająca.
    --
    Zostawmy co złe za sobą i idźmy ku słońcu.
  • 05.02.09, 12:27
    ha!
    czytam o tej bialej kielbasie (u mnie w domu, pomorskie, na wielkanoc
    obowiazkowa - surowa, ugotowana wolniutko, na wywarze cos jak bialy barszcz z
    chrzanem)i polecialam do polskiego sklepu. niestety, surowa bedzie jutro, wiec
    kupilam taka w laskach jak normalna kielbasa, ale wlasnie biala, najwyrazniej
    sparzona i ogolnie "dlugoterminowa". wlasnie zjadlam grillowana na patelni. :)
    bardzo smaczna byla.
    --
    Exit Ghost
  • jest powszechna w całej Polsce.Czy to jako dodatek do żurku, czy barszczu, czy
    też samą.
    Dzięki temu tematowi, nabrałem strasznej ochoty na białą kiełbasę i w ten
    weekend będę musiał sobie zrobić. Mimo, że w niedzielę zrobiłem sporo kiełbasy z
    królika.
    pozdrawiam
    --
    Zostawmy co złe za sobą i idźmy ku słońcu.
  • 05.02.09, 13:12
    w dawnej Polsce, świniobicie odbywało sie parę razy do roku. Jedno -
    przed Wielkanocą. (40 dni postu raczej nie sprzyjało świniobiciu, a
    był on raczej rygorystycznie przestrzegany)
    Biała kiełbasa, niewymagająca długiej obróbki w postaci dojrzeania,
    czy też wędzenia - mogła być dosyc szybko po wytworzeni przeznaczona
    do spożycia.
    Reszta raczej była oddawana obróbce pozwalającej na dluższe
    przechowywanie...
    (lodówki pojawiły sie stosunkowo niedawne, jeśli wziąć pod uwagę
    historię :) )
  • 05.02.09, 13:17
    ///
    wibracyjny 05.02.09, 09:01 Odpowiedz Wielkopolska, Małopolska,
    pogranicze Jacku jada się białą kiełbasę najchętniej w
    żurku. Z całym szacunkiem. Polska nie Grecja.
    ////////////////

    ZŻaden Jacek tu sie nie wypowiadał, kolego Wibracyjny.
    //
  • Człowieku, ja zawsze byłem tutaj i z tego forum wszedłem na oliwkę a później
    powstała strona wd. Pomagałem ją tworzyć. Dawałem swoje autorskie przepisy.
    Wkładałem swoją pracę, ale niestety nie jestem poprzez swoją chorobę medialny i
    przestałem się podobać w realu.
    pozdrawiać mnie nie musisz, bo to niewiele pomoże.
    Nic mnie nie odpaliło tylko wyraziłem swój głęboki żal za takie mnie traktowanie
    i podawanie półprawdy, ćwierćprawdy i przeinaczanie prawdy. Ale o tym możemy
    podyskutować na PRW. Wystarczy, że do majego nicka dodasz @gazeta.pl i już masz
    mój emilek.
    A co do mojego odejścia to nie odszedłem z własnej nieprzymuszonej woli,
    potrafię czytać i ro
    --
    Zostawmy co złe za sobą i idźmy ku słońcu.
  • Za szybko poszło pies wcisnął mi klawisz:))
    J.w potrafię czytać i rozumiem kiedy guru mówi wont. Nie mam zamiaru płaszczyć
    się przed kimś kto nie docenia cudzego wkładu i włożonej pracy. Zwykle mówię to
    co myślę i nie mam zamiaru zmieniać swojego charakteru. Chcecie to się tam
    bawcie w towarzystwo wzajemnej adoracji, myślę, że przy takim stosunku do innych
    będziecie się bawić we własnej piaskownicy. a jak chcesz wiedzieć to już dużo
    ludzi odeszło tylko nie afiszowali się z tym. Porównaj sobie listę
    zarejestrowanych uczestników z ich uczestnictwem na stronie.
    Jak to sobie dobrze przeanalizujesz to dojdziesz do wniosku, że .... wieje grozą
    :))
    --
    Zostawmy co złe za sobą i idźmy ku słońcu.
  • może byś się nieznany gościu zalogował.
    P.S. ten gość nie ma nic wspólnego z tym gościem który tutaj pisze dość często.
    A co do świniobicia to wszystko zależy od regionu kraju.
    --
    Zostawmy co złe za sobą i idźmy ku słońcu.
  • Gość: zuzia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.09, 23:22
    widzisz sens w logowaniu?.Czy fakt,ze dispell,Ba-nita,Kizia 46,Kurt Scheller
    Akademie,Waldi.plecien,a teraz wibracyjny byli i są zalogowani zmienia w
    czymkolwiek zachowanie człowieka,który w naturze ma
    trollizm,złośliwość,pogardę dla innych i brak wychowania?.Zobacz ile wykreśleń
    jego postów było w okresie jego działalności na forum.Zobacz ile wykresleń ma
    juz wibracyjny.I zechciej rozważyć co ten człowiek wnosi do tego forum poza
    rozdrażnieniem forumowiczów,obrazą,złośliwością i pogardą dla innych.
    Znajomość rzeczy?-praktycznie żadna,a przynajmniej nie wykraczająca poza
    wiedzę ogólnie dostępną.Znajomość przepisów?- większość to przepisy bezczelnie
    zerżnięte od innych(porównaj przepis na jego(?) babeczki
    czekoladowe-forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=88614296&a=88614950 z
    przepisem Jarzębinki-
    gotowanie.onet.pl/29114,0,1,babeczki_czekoladowe,ksiażka_przepis.html.To
    zwykły sfrustrowany złodziej z adekwatnym obecnie nickiem.
  • widzisz w mojej sytuacji jest to trochę inna sprawa. Jeżeli chcesz wyjaśnię na PRW.
    --
    Zostawmy co złe za sobą i idźmy ku słońcu.
  • Tutaj nie ma guru który powie: co pisać, jak pisać, o czym pisać i o kim pisać i
    w jaki sposób. Tutaj każdy może pisać bez cenzury i beż obawy, że narazi się
    guru. A myślę, że to Wy tutaj przypełzacie ze swojej kałuży i obrażacie innych,
    ot chociażby:
    Maxell napisał:
    "Swoją drogą jzp należysz do starej, polskiej rasy tzw. polska
    zwisłoucha. ha, ha, ha
    Ale jaja."
    A jeżeli już panie znawco to ta rasa ma nazwę " polska biała zwisłoucha". Można
    sobie na ten temat poczytać chociażby tutaj:
    notatki.e-klasa.info/2008/09/07/polska-biala-zwisloucha-pbz-rasy-swin/
    Nawet w tak podstawowych sprawach macie poważne luki w wiadomościach, to cóż
    powiedzieć o dalszych trudniejszych rzeczach.
    Na Wasze forum już się nie wybieram, bo nie piszę po linii i na bazie i nie
    muszę się zgadzać z jedynie słuszną doktryną. A gdy będę pisał wbrew to i tak
    moje posty zostaną usunięte, więc po co się męczyć i tacić czas na jałowe dyskusje.
    --
    Zostawmy co złe za sobą i idźmy ku słońcu.
  • Gość: królik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.02.09, 17:54
    No Wiesz, kałuża to jeszcze nie jest źle ponieważ może zamienić się w
    jezoro, morze lub bagno.I dopóki filtry dobrze działają - bagno nie
    grozi.
  • Gość: Gość1 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.09, 19:48
    To kto kasuje posty niewygodne dla Ciebie?.
    Pozdrawiam
  • Gość: Obserwator IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.02.09, 17:37
    Ludzie co się z wami stało. Bierzcie przykład z młodych bocianów oni nie robią w
    swoje gniazdo ani sąsiadów.
  • Niestety masz rację drogi Obserwatorze, nie wiem tylko co masz na myśli, bo
    piszesz trochę zagadkowo. O którym gnieździe myślisz, czy o naszym czy o Waszym.
    Nasze mam na myśli - dla jasności forum kuchnia gazety. A wasze niestety nie
    jest mi znane, bo nie raczyłeś tego sprecyzować.
    --
    Zostawmy co złe za sobą i idźmy ku słońcu.
  • Gość: Obserwator IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.02.09, 18:57
    Jacku swoimi wypowiedziami obraziłeś bardzo wielu zwolenników strony Wędliny
    Domowe.Mogę zrozumieć Twoje rozgoryczenie gdy zacząłeś się czuć nie doceniany,
    ale chęć brylowania na forum nie powinna przysłaniać zdrowego rozsądku.Boję się
    że to samo może powtórzyć się na tym forum. Rozstania przecież mogą być miłe.
  • Po pierwsze nie wzywaj Jacka, bo zwróci Ci słuszną uwagę, że On do tego nic nie ma.
    Jeżeli nie znasz wszystkich aspektów tej sprawy, bo znasz tylko półprawdy,
    ćwierćprawdy i prawdy jaki chciano tobie łaskawie przekazać, to już tylko Twoja
    sprawa, że nie zgłębiwszy tematu wypowiadasz o nim swoje subiektywne zdanie.
    Gdybyś uważnie przeczytał to co pisałem w swoich postach powyżej, to może byś
    zaczął cokolwiek rozumieć i ujrzałbyś czubek góry lodowej.
    Nie chce mi się powtarzać wszystkiego po raz kolejny, żyj w swojej
    nieświadomości i w magnetycznym zapatrzeniu w...
    Zegnam temat uważam za zamknięty, o ile znowu jakieś duchy przeszłości nie
    wypełzną ze swoich nor.
    --
    Zostawmy co złe za sobą i idźmy ku słońcu.
  • Nie wiem o jakich obelgach piszesz "Gościu", do obelg jeszcze nie doszedłem. Jak
    na razie to na mnie lecą z każdą chwilą obelgi. Nie wiem gdzie i ina jakie forum
    mam się udać, bo nie raczyliście się przedstawić. Wolicie być anonimowi, żeby
    tutaj trolić i obrażać innych.
    Nie mienię się specjalistą masarskim, ale wiedza, którą posiadam wystarcza mnie
    do robienia wyrobów, które smakują mnie i moim bliskim oraz znajomym i kolegom.
    A co do mojego odejścia, to zostało one wymuszone i osobiście uważam, że
    zostałem wyrzucony. A jeżeli ktoś ma inne mniemanie to radzę zwrócić się do
    Maxella, może w przypływie dobrego humoru raczy wyjaśnić jak postępować z ludźmi.
    --
    Zostawmy co złe za sobą i idźmy ku słońcu.
  • 07.02.09, 15:34
    A co z tą białą kiełbasą autorki wątku? Może coś bardziej na temat?
  • 07.02.09, 15:50
    Źle mnie zrozumiałeś, nie chodzi mi o przepisy. Chodzi mi o wątek,
    który w 90% jest zupełnie nie na temat a dokładnie jest jakimiś
    osobistymi wycieczkami. Trochę szacunku dla autorów watków, oni chcą
    się czegoś dowiedzieć a nie czytać jakiś słownych przepychanek
    zrozumiałych jedynie dla samych "przepychających się".
  • Wylazły trole ze swojej kałuży i nabałaganiły. Szkoda, że wdałem się z nimi w
    przepychanki słowne. Szkoda było mojego czasu i energii.
    A co do białej kiełbasy to tak jak napisałem wcześniej w różnych regionach kraju
    różnie się ją spożywa, ale z tego co mi wiadomo spożywa się ją wszędzie, jak
    kraj długi i szeroki, chociaż sposoby podawania mogą być różne.

    --
    Zostawmy co złe za sobą i idźmy ku słońcu.
  • Gość: królik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.09, 16:11
    Każde dziecko to wie.Zaraz na forum pojawi się pytanie odnośnie
    ziemniaków, jajek itp - czy produkty te są znane w całym kraju :-)

  • Gość: Tomek IP: *.euronet.net.pl 07.02.09, 16:17
    Kolego Ty chyba nie masz w domu lustra ,Kiełbasa biała naprawdę jest "szara" robiona na soli beż peklowania, nadaje się do spożycia na zimno i ciepło, najlepsza świeża i zrobiona własnoręcznie co nie jest takie trudne.
  • Gość: moni IP: *.dip.t-dialin.net 07.02.09, 16:24
    Tak ,kiełbasa biała będzie szara w środku.Coś za coś.Albo traktujemy mięso
    peklosolą i wtedy mamy różowy środek,albo tradycyjnie na samej soli i kolorek szary.
  • 07.02.09, 17:46
    Właśnie Jarku:) Trzeba było uciąć od razu tą dyskusję. Jak to się
    mówiło w przedszkolnej piaskownicy: Mądry głupiemu....
    A biała kiełbasa jest pycha, z pewnością w każdym zakątku kraju,
    kupiona, robiona własnoręcznie, szara, różowa, pieczona, smażona i
    co tam jeszcze. Oby towarzystwo przy stole było sympatyczne.
  • Czego i ja Tobie życzę i
    pozdrawiam
    --
    Zostawmy co złe za sobą i idźmy ku słońcu.
  • 07.02.09, 19:51
    ani na pierwszym miejscu, ani w ogóle jako danie wielkanocne.

    --
    ...jak sztućce zatykają usta jej wrogowie...

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.