• drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego

co zrobić z samych żółtek? Dodaj do ulubionych

  • IP: *.chelmnet.pl 07.02.09, 13:10
    Witam i proszę o podpowiedź,co można zrobić z samych żółtek.Moje
    dziecko lubi jajecznicę z białek i dlatego często zostają same
    żółtka.Nie mam na nie pomysłu.Kogel-mogel odpada,bo nikt w domu go
    nie lubi. Będę wdzięczna za podpowiedzi.Dzięki i pozdrawiam
    Edytor zaawansowany
    • 07.02.09, 13:30
      Ajerkoniak.

      Aż mi ślinka pociekła ;-)
    • Gość: kwaśna śmietana IP: *.chello.pl 07.02.09, 14:01
      Faworki.
    • 07.02.09, 14:03
      Kogiel mogiel. A tak serio to przekonać dziecko do jedzenia zółtek w tej czy
      innej postaci, bop taka 'białkownica' jest kompletnie bezwartościowa.
      • 07.02.09, 15:51
        Ciasto drożdżowe. A ,,białkownica'' nie jest bezwartościowa, to białko bardzo
        dobrej jakości i nie zawiera cholesterolu.
        --
        www.garnek.pl/zuzanka
        • Gość: miu IP: *.acn.waw.pl 11.02.09, 03:05
          bialka sa bardzo zdrowe jako zrodlo... bialka ;) calkiem serio choc
          zabawnie brzmi.
          • 12.02.09, 22:22
            Gość portalu: miu napisał(a):

            > bialka sa bardzo zdrowe jako zrodlo... bialka ;) calkiem serio choc
            > zabawnie brzmi.

            Bardzo zabawnie. Zwłaszcza w kontekście tego, że znacznie wyższą zawartość
            białka mają żółtka.
    • 07.02.09, 16:03
      szarlotke, paczki, ciasto drozdzowe, majonez.

      Ja mam zawsze odwrotny problem : co robic z bialkami? Szkoda, ze nie jestesmy
      sasiadkami ;)
    • Gość: Marek IP: *.cust.tele2.de 07.02.09, 19:41
      Robi sie z samych zołtek.

      Mozna zrobic kruche ciasteczka, albo uzyc jako podstawy do jakiegos wiekszego ciasta.

      Chodzi mi poza tym po głowie taki pomysł: Pieczen w kruchym ciescie. Mieso troche zamarynowac, a potem okleic kruchym ciastem i do piekarnika (nie wiem jak z czasem pieczenia, moze trzeba byłoby nyjpierw mieso podpiec bez ciasta). Tylko ze nie mam tylu zołtek ;)
    • 07.02.09, 22:57
      Creme brulee
      • 10.02.09, 19:01
        Domowy makaron.
        • 10.02.09, 23:16
          1/ sos holenderski,
          2/ slodki sos angielski do deserow,
          3/ sabayon / zabaione /w ktorym mozna tez zapiekac owoce.

          Nadmiar mozna zamrozic.
    • 12.02.09, 22:20
      W tej chwili przychodzi mi do głowy kruche ciasto i sos holenderski.
    • 12.02.09, 22:23
      np pączki :)
    • 13.02.09, 08:59
    • 13.02.09, 11:17
      Zabaglione
      --
      Wszyscy mamy jakieś swoje przywary i niekoniecznie to znaczy, że
      trzeba
      pielęgnować w sercu dawne urazy i odświeżać je bez końca.
  • Powiadamiaj o nowych wpisach

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.