Dodaj do ulubionych

co zrobić z samych żółtek?

IP: *.chelmnet.pl 07.02.09, 13:10
Witam i proszę o podpowiedź,co można zrobić z samych żółtek.Moje
dziecko lubi jajecznicę z białek i dlatego często zostają same
żółtka.Nie mam na nie pomysłu.Kogel-mogel odpada,bo nikt w domu go
nie lubi. Będę wdzięczna za podpowiedzi.Dzięki i pozdrawiam
Edytor zaawansowany
  • 07.02.09, 13:30
    Ajerkoniak.

    Aż mi ślinka pociekła ;-)
  • Gość: kwaśna śmietana IP: *.chello.pl 07.02.09, 14:01
    Faworki.
  • 07.02.09, 14:03
    Kogiel mogiel. A tak serio to przekonać dziecko do jedzenia zółtek w tej czy
    innej postaci, bop taka 'białkownica' jest kompletnie bezwartościowa.
  • 07.02.09, 15:51
    Ciasto drożdżowe. A ,,białkownica'' nie jest bezwartościowa, to białko bardzo
    dobrej jakości i nie zawiera cholesterolu.
    --
    www.garnek.pl/zuzanka
  • Gość: miu IP: *.acn.waw.pl 11.02.09, 03:05
    bialka sa bardzo zdrowe jako zrodlo... bialka ;) calkiem serio choc
    zabawnie brzmi.
  • 12.02.09, 22:22
    Gość portalu: miu napisał(a):

    > bialka sa bardzo zdrowe jako zrodlo... bialka ;) calkiem serio choc
    > zabawnie brzmi.

    Bardzo zabawnie. Zwłaszcza w kontekście tego, że znacznie wyższą zawartość
    białka mają żółtka.
  • 07.02.09, 16:03
    szarlotke, paczki, ciasto drozdzowe, majonez.

    Ja mam zawsze odwrotny problem : co robic z bialkami? Szkoda, ze nie jestesmy
    sasiadkami ;)
  • Gość: Marek IP: *.cust.tele2.de 07.02.09, 19:41
    Robi sie z samych zołtek.

    Mozna zrobic kruche ciasteczka, albo uzyc jako podstawy do jakiegos wiekszego ciasta.

    Chodzi mi poza tym po głowie taki pomysł: Pieczen w kruchym ciescie. Mieso troche zamarynowac, a potem okleic kruchym ciastem i do piekarnika (nie wiem jak z czasem pieczenia, moze trzeba byłoby nyjpierw mieso podpiec bez ciasta). Tylko ze nie mam tylu zołtek ;)
  • 07.02.09, 22:57
    Creme brulee
  • 10.02.09, 19:01
    Domowy makaron.
  • 10.02.09, 23:16
    1/ sos holenderski,
    2/ slodki sos angielski do deserow,
    3/ sabayon / zabaione /w ktorym mozna tez zapiekac owoce.

    Nadmiar mozna zamrozic.
  • 12.02.09, 22:20
    W tej chwili przychodzi mi do głowy kruche ciasto i sos holenderski.
  • 12.02.09, 22:23
    np pączki :)
  • 13.02.09, 11:17
    Zabaglione
    --
    Wszyscy mamy jakieś swoje przywary i niekoniecznie to znaczy, że
    trzeba
    pielęgnować w sercu dawne urazy i odświeżać je bez końca.

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.