Dodaj do ulubionych

Kiszona kapusta a kuchnia indyjska ;)

15.02.09, 14:39
Kojarzy mi się że ktoś gdzieś o tym wspominał, ale nie pamiętam gdzie i kto ;)

Zrobiłam sobie ostatnio smażone ziemniaki, z sambalem, kolendrą i gorczycą w
ziarnach, kuminem, kurkumą i ogólną mieszanką typu garam masala. Na ogół
dorzucam do tego jeszcze groszek i pacam trochę jogurtu na talerz, ale nie
miałam, więc skubałam sobie kiszoną kapustę i nie powiem, pasowało mi. Dziwne
było, ale kiszona kapusta jakoś tak grała z kolendrą...Rodzina patrzyła na
mnie dziwnie, ale przyzwyczaiłam się ;)
Eksperymentujecie z takimi połączeniami?
--
A ja wolę Wolę
Rude i Łaciate
Ogród Martvej
(73/93)
Edytor zaawansowany
  • Gość: armtsar IP: *.nott.cable.ntl.com 15.02.09, 16:42
    No jak tam jest sambal to chyba taki wiekszy mix ,niz kuchnia
    indyjska?Wiec moze kiszona kapusta a kuchnia ?
  • Gość: senin IP: *.dyn.iinet.net.au 15.02.09, 20:52

    >>Zrobiłam sobie ostatnio smażone ziemniaki, z sambalem, kolendrą


    a z jakim konkretnie sambalem???
    jeat ich baardzo wiele, od sambal oelek po coconut sambal

    Gość portalu: armtsar napisał(a):

    > No jak tam jest sambal to chyba taki wiekszy mix ,niz kuchnia
    > indyjska?Wiec moze kiszona kapusta a kuchnia ?

    kuchnia Inndii w Singapurze (fiji tez chyba oraz idyjskie poludnie i
    Sri Lanka) tez obfituja w wiele potraw typu sambal



  • martvica 15.02.09, 22:36
    Sambal oelek. W uproszczeniu ostra pasta paprykowa ze słoika, to w tym przypadku
    naprawdę mało istotne.
    Chodziło mi o to, czy ktoś z Was używał kapusty do dań, powiedzmy, korzennych
    (poza bigosem rzecz jasna). Bo jednak co innego podskubywać kapustę z boczku
    talerza, na surowo, co innego robić z niej integralny składnik potrawy.

    Ktoś wspominał o takich pomysłach, tylko kto? :(
    --
    Lobby bardziej i
    mniej biuściastych
    Małe kobietki i kobietki z Krakowa
    (73/93)
  • pani.serwusowa 15.02.09, 22:39
    Wydaje mi sie, ze Senin w jakims watku o curry. :)
    --
    Uwaga! Krowa nadlatuje. Mam nadzieje, ze oni lubia wolowine. Przygotowac katapulty!
  • Gość: senin IP: *.dyn.iinet.net.au 16.02.09, 11:02
    faktycznie, nie odpowiedzialam na pytanie zasadnicze

    uzywalam, ale juz nie pamiatam jak

    na pewno mozesz dodac zrobic kapusciane curry, czyli przyprawy
    (garam masala,chilli, tumeric bardzo lubi sie z kapusta- albo pasta
    curry jakas) sol, czosnek, cebula


    mozna byloby pokombinowac z mlekiem kokosowym (chyba)
  • izabelski 15.02.09, 23:53
    poszukaj przepisow na pickles - moga byc kwasne i ostre (lub/i
    slodkie)
    dlatego nie zdziwilm sie,ze twoje zestawienie ci smakowalo
    --
    Radzę, żeby pan nie zadawał sobie pytania: dlaczego mnie to
    spotkało? Niech pan pomyśli, jak z tego wyjść.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka