• drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego

Do czego wykorzystujecie szpinak mrozony? Dodaj do ulubionych

  • 21.02.09, 19:47
    Witam ja robię tylko zupę szpinakową z czosnkiem i ryzem na rosołku lub z
    lanym ciastem i zaciągniete żółtkiem wiem ,że robia też nalesniki z riccotą i
    co jeszcze mozna oprócz jajecznicy ze szpinakiem wyczarowac ? pozdr. będe
    wdzięczna za sugestie:)
    Zaawansowany formularz
    • Gość: Inka IP: *.icpnet.pl 21.02.09, 19:52
      Chodzi o taki rozdrobniony, drobno siekany?
      Dziś właśnie domieszałam do ryżu (kurczak curry z ananasem + ryż).
      Czasami robię z tego sos do makaronu.
      Lubię także doprawiony jogurtem albo rokpolem.

      Taki szpinak dobry jest też do gnocchi
    • 21.02.09, 19:52
      do wszstkiego:)
      do zupy, do naleśników, jako dodatek do drugiego dania, do lazanii, do jajecznicy...
      --
      Podróż w świat zapachów
      • 21.02.09, 20:13
        Do naleśników,pierogów,zapiekanek,sosów,zupy.
        • Gość: becia IP: *.leon.com.pl 21.02.09, 21:34
          Do rolady szpinakowo - łososiowej - zawsze zachwyca. Tu link
          fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,54660782,54681343,0,2.html?v=2
          • 21.02.09, 21:42
            ja raczej uzywam tego mrozonego w lisciach, glownie to mojego ukochanego obiadu
            - szpinaku duszonego z odrobina oliwy i czosnkiem, jajka sadzonego z grzankami
            czosnkowymi.
            --
            widział kto takiego kotka?
    • 21.02.09, 21:50

      --
      Anything could happen, and it usually does, so there is no point in sitting
      around thinking about all the ifs, ands and buts - Amy Winehouse.
    • 21.02.09, 22:18
      Przede wszystkim jadam sam, jako danie, z czosnkiem, odrobiną masła i bardzo
      dobrze posolony, nieraz chlapnę jogurtu.
      Poza tym naleśniki, farfale itp.


      --
      Podróżewzbogacają mędrców i pogarszają stan głupców

      Serwis komputerowy
      • 22.02.09, 16:11
        podobnie jak Wadera - sam "na garni" ale mniej pewnie posolony za to
        z żóltkiem masłem czosnkiem ziołami i śmietaną! :-))
        A.
    • 22.02.09, 17:38
      W Hszpanii, bardzo popularnym daniem jest cieciorka ze szpinakiem
      (garbanzos con espinacas) do ktorego uzywa sie wlasnie szpinaku
      zamrozonego bardzo cienko pokrojonego. Bardzo smaczne.

      fotos.subefotos.com/af29541cf90c262f4ba90ab7659c1e9bo.jpg

      • 23.02.09, 13:13
        anek53 napisał:

        > W Hszpanii, bardzo popularnym daniem jest cieciorka ze szpinakiem
        > (garbanzos con espinacas) do ktorego uzywa sie wlasnie szpinaku
        > zamrozonego bardzo cienko pokrojonego. Bardzo smaczne.
        >

        A mógłbyś przepis podać? Bo wygląda przyjemnie.
        --
        Dzieciaki ze szkół muzycznych
    • 23.02.09, 11:54
      Ja robię roladki ziołowo-szpinakowe z piersi "kurzęcych".
      Przygotowuję farsz: szpinak, posiekana pietruszka, jak mam to
      tymianek świeży siekam, masło, czosnek, parmezan. Wszystko razem
      ucieram. Rozklepuję delikatnie piersi, smaruję farszem, zwijam,
      panieruję i smażę w głębokim tłuszczu jak de volaile. Pyszne!
      --
      DZIECI ROCZNIK 2000
      Marzec 2007

      forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=40480
      • 23.02.09, 13:39
        polecam przepis Pascala "makaron po prowansalsku" wyprobowalam, naprawde pyszne

        •100g suszonych pomidorów
        •2 łyżki oliwy
        •2 posiekane ząbki czosnku
        •1 posiekana cebula
        •300g posiekanego, świeżego, oczyszczonego szpinaku
        •100g karczochów w oleju
        •300ml gęstej śmietany 36%
        •1 mini kostka przyprawowa Oregano Knorr
        •50g startego parmezanu
        •600g ugotowanego, zahartowanego i skropionego oliwą makaronu tagliatelle

        1. Pomidory pokrój w paseczki.
        2. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj czosnek i suszone pomidory, smaż minutę.
        Dodaj cebulę i smaż 2 minuty.
        3. Dodaj szpinak i smaż kolejne 5 minut. Dodaj karczochy, wymieszaj i zalej
        śmietaną. Smaż wszystko 3 minuty.
        4. Dopraw mini kostką przyprawową Oregano Knorr i dodaj starty parmezan.
        5. Wymieszaj z wcześniej ugotowanym makaronem i podgrzej wszystko na patelni.

        źródło: www.poprostugotuj.pl/index.php?page=11&recipe=438
      • 23.02.09, 13:57
        u nas zawsze do jajka(roznej formy) i mlodych ziemniakow,
        ktore teraz juz mamy z zagranicy(np.Tunezja),

    • 26.02.09, 04:28
      przepis jest Kasi Kowalskiej, chyba był kiedyś w "Rzeczpopolitej"
      Pita ze szpinakiem. Może coś będzie inaczej niż w oryginale ale jest
      to dobre i takie.
      Paczka szpinaku, tego mielonego,
      ze dwie cebule, dwa jajka,jedno opakowanie fetiny,olej do
      smażenia,pęczek koperku, jak nie ma to trudno. Gotowe ciasto
      francuskie. Ja używam to zwinięte w rolkę. Ambitni mogą sami zrobić.
      Cebulę pokrojoną w kostkę smażymy na oleju. Ile tego oleju to nie
      wiem ale lepiej mniej niż więcej. Dodajemy szpinak smażymy do
      odparowania dodajemy pokruszony ser. Jeszcze smażymy, aż ser zaczyna
      się rozpuszczać. Odstawiamy po lekkim przestudzeniu mieszamy z
      rozkłóconymi jajkami i koperkiem, nie solimy wystarczy słoność sera.
      Zupełnie ostudzone rozkładamy na rozmrożonym cieście, zawijamy nie w
      roladę ale powiedziałabym w paczkę, zaklejamy boki. Piec w
      temperaturze 180 stopni aż się ładnie zrumieni. Kroić lepiej po
      ostudzeniu, mniej się kruszy, podgrzać przed podaniem.
      Szczególnie polecam karmienie tą potrawą tych co nie lubią szpinaku.
      Jeszcze nie zdarzyło mi się spotkać kogoś kto po zjedzeniu nadal nie
      lubi. Smacznego
    • 28.02.09, 16:16
      Ja robiłam ostatnio paszteciki do barszczu z nadzieniem szpinakowo serowym i
      wyszły wyśmienite.
    • Gość: dodo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.09, 14:14
      kocham szpinak i nawet dziś robię na obiad, tylko ja wolę w liściach. Usmażyłam
      solę z solą i pieprzem i lekko oprószoną mąką, do tego ugotowany i osączony(nie
      rozgotowany) szpinak rzucony potem na patelnię ze zrumienionym czosnkiem,
      posolony, popieprzony i lekko skropiony cytryną, jak ktoś lubi może też dodać
      trochę gałki, ale mnie do soli nie pasuje. Kładę na ogrzane talerze rybę na to
      szpinak do tego mogą być ziemniaki gotowane na parze lub z wody albo bagietka.
      Ja nie będę nic dodawać, bo chcę schudnąć ;)
    • 04.03.09, 13:32
      do faszerowania pomidorow...
      i do pizzy... :)
      • Gość: Ulka IP: *.teleki-koll.sulinet.hu 24.03.09, 17:19
        Mieszkam na Wegrzech.Tutaj ze szpinaku mrozonki robi sie danie
        obiadowe.Zrobic zasmazke na oleju z paroma zabkami drobno
        pokrojonego czosnku.Troche posolic i wrzucic na to rozmrozony plat
        szpinaku.Ciagle mieszajac podlewac mlekiem az do uzyskania
        odpowiedniej gestosci.Jedno surowe jajko rozbeltac widelcem i wlac
        do szpinaku.Mozna tez podlac lub doprawic do smaku mielonym
        pieprzem.Tak ugotowany szpinak wlewamy do glemokiego talerza.jemy go
        lyzka do zupy zagryzajac kawalkami bagietki w tzw. kozuszku, która
        uprzednio moczylismy w jajaku z obu stron i smazylismy na rumiano na
        patelni z rozgzanym tluszczem.Pychotka.!
      • Gość: Ulka IP: *.teleki-koll.sulinet.hu 24.03.09, 17:22
        Mieszkam na Wegrzech.Tutaj ze szpinaku mrozonki robi sie danie
        obiadowe.Zrobic zasmazke na oleju z paroma zabkami drobno
        pokrojonego czosnku.Troche posolic i wrzucic na to rozmrozony plat
        szpinaku.Ciagle mieszajac podlewac mlekiem az do uzyskania
        odpowiedniej gestosci.Jedno surowe jajko rozbeltac widelcem i wlac
        do szpinaku.Mozna tez podlac smietanka lub doprawic do smaku
        mielonym pieprzem.Tak ugotowany szpinak wlewamy do glebokiego
        talerza.Jemy go lyzka do zupy zagryzajac kawalkami bagietki w tzw.
        kozuszku, która uprzednio moczylismy w jajaku z obu stron i
        smazylismy na rumiano na patelni z goracym tluszczem.Pychotka.!
  • Powiadamiaj o nowych wpisach

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.