Dodaj do ulubionych

bita smietana i galaretka

20.11.03, 18:27
Chcialabym zrobic torta w ktorym krem bedzie zrobiony z bitej smietany wraz z
owocami. Chcialabym ta smietane usztywnic galaretka (zelatyna) Prosze
napiszcie co do czego sie dolewa abym nic nie zepsula. Czy wlewa sie
galaretke do bitej smietany czy dodaje bita smietane do rozpuszczonej
nieztezalej jeszcze galaretki. Wiem ze jest w tym jakas kolejnosc ale nie
moge sobie przypomniec. Pomozcie :)
Edytor zaawansowany
  • 21.11.03, 10:07
    Schłodzona galaretke do smietany.
  • Gość: effka454 IP: *.eltur.com.pl 21.11.03, 11:06
    Przepraszam, ale czy z tego połączenia nie wyjdzie coś w rodzaju ptasiego
    mleczka???
    O ile wiem najlepiej bitą śmietanę usztywnia "Śmietan-fix" nie zmieniając jej
    smaku...


    Smacznego ;)
  • 21.11.03, 13:28
    Z połaczenia ubitej śmietany, wczesniej dobrze schłodzonej, i galaretki
    zrobionej z polowy ilości wody i ostudzonej do momentu kiedy jest jeszcze
    płynna ale juz prawie krzepnąca wychodzi bardzo dobra masa to tortu
    śmietanowego z owocami.
    Jesli tort mam byc biały to należy uzyc galaretki cytrynowej, mozna tez użyc
    galeretki o smaku owoców dodawanych do masy.
    Ważne są dwie rzeczy, śmietana musi byc mocno schłodzona (24 godziny w lodówce)
    a galaretka zimna ale płynna i dodawana wolno małym strumieniem do juz ubitej
    śmietany.

    A

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.