Pręga wołowa

  • drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
  • drzewko odwrotne
  • Czy wiecie co można zrobić z pręgi wołowej (oprócz ugotowania na niej zupy i
    wykorzystania do farszu do naleśników lub pierogów). Będe wdzięczna za
    przepisy.
  • IP: *.tele2.pl

    Gość: Monia 21.11.03, 12:45 Odpowiedz
    Bardzo dobry gulasz. Wrzcic kawalki wolowiny na bulion grzybowy, w ktorym plywa
    sobie jeden grzybek suszony, liscie laurowe, ziele angielskie, pieprz
    i ....pare zabkow czosnku. Jak miesko bedzie mieciutkie odlac sos i zaprawic z
    maka potem wlac zeby zgestnialo. Ostatnio wyszla mi taka pyszna ta prega, ze
    wszyscy mysleli iz podalam cielecine. Mozna na drugi dzien jak zostanie jeszcze
    troche mieska, dodac do gulaszu rozyczki brokul i podac z kasza gryczana, badzi
    makaronem.Smacznego!
  • 21.11.03, 12:48 Odpowiedz
    Gość portalu: Monia napisał(a):

    > Bardzo dobry gulasz. Wrzcic kawalki wolowiny na bulion grzybowy, w ktorym
    plywa
    >
    > sobie jeden grzybek suszony, liscie laurowe, ziele angielskie, pieprz
    > i ....pare zabkow czosnku. Jak miesko bedzie mieciutkie odlac sos i zaprawic
    z
    > maka potem wlac zeby zgestnialo. Ostatnio wyszla mi taka pyszna ta prega, ze
    > wszyscy mysleli iz podalam cielecine. Mozna na drugi dzien jak zostanie
    jeszcze
    >
    > troche mieska, dodac do gulaszu rozyczki brokul i podac z kasza gryczana,
    badzi
    >
    > makaronem.Smacznego!

    Czy przed wrzuceniem do bulionu trzeba te kawałki obsmażyć na patelni?
  • 21.11.03, 13:37 Odpowiedz
    Ja też robię coś w rodzaju gulaszu: podsmażam kawałki pręgi w rondlu na oliwie,
    podlewam wodą i wsypuję ok. pół paczki mrożonki pt. warzywa krojone w paski.
    Solę, pieprzę, daję listek. Dusi się do miękkości, z warzyw robi się fajny,
    gęsty sosik, nie trzeba już podprawiać mąką. Dobre z dużym makaronem, np.
    kolanka, świderki, kokardki itp. Z kaszą też. I kiszonym ogórkiem.
  • IP: *.tele2.pl

    Gość: Monia 21.11.03, 14:27 Odpowiedz
    Ja nie podsmazam, bo wydaje mi sie ze to za tluste. Mozna podsmazyc bo podobno
    mieso kruszeje i tak sie ogolnie z wolowina robi np. na bitki czy zrazy.
    Osobiscie nie podsmazam, a miesko mi zawsze mieciutke wychodzi. Dobrze jest
    ladny kawalek miesa kupic, a prega jest dosc kleista i soczysta w smaku wiec,
    obowiazek smazenia mozna skutecznie pominac, ale za to dluzej gotowac. Plus
    jest taki ze nie trzyba zmywac patelni ;-)
  • 21.11.03, 14:39 Odpowiedz
    Dziękuję wszystkim, ale mam jeszcze jedno pytanie. Jak długo trzeba gotować to
    mięsko?
  • 21.11.03, 14:59 Odpowiedz
    Gość portalu: Monia napisał(a):

    > Ja nie podsmazam, bo wydaje mi sie ze to za tluste. Mozna podsmazyc bo
    podobno
    > mieso kruszeje i tak sie ogolnie z wolowina robi np. na bitki czy zrazy.
    > Osobiscie nie podsmazam, a miesko mi zawsze mieciutke wychodzi. Dobrze jest
    > ladny kawalek miesa kupic, a prega jest dosc kleista i soczysta w smaku wiec,
    > obowiazek smazenia mozna skutecznie pominac, ale za to dluzej gotowac. Plus
    > jest taki ze nie trzyba zmywac patelni ;-)


    mięso się podsmaza nie dla miękkości tylko po to, aby sok nie wyciekł caly do
    sosu tylko został w mięsie
    wtędy mieso jest soczyste

    pozdrowka

    --
    koń jaki jest każdy widzi
  • 21.11.03, 15:09 Odpowiedz
    kdd napisała:

    > Dziękuję wszystkim, ale mam jeszcze jedno pytanie. Jak długo trzeba gotować
    to
    > mięsko?

    Aż będzie miękkie. To trudno jednoznacznie określić, bo zależy też od wołowiny,
    nieraz wystarczy 40 minut, a nieraz potrzeba 1,5 godziny. No ale jaki problem -
    przecież spróbujesz i zobaczysz czy już pora wyłączyć!
  • 21.11.03, 16:17 Odpowiedz
    Z pręgi można zrobić fajne danko: podsmażasz mięsko pokrojone tak jak na
    gulasz i podsmażasz na drugiej patelni pory (ze dwa na 40 dgk pręgi) pokrojone
    na plasterki na oleju. Potem łączysz, dolewasz wody i dusisz trochę razem:)
    Pycha!!!
  • IP: *.wp3.ptc.pl

    Gość: Aga 22.11.03, 17:54 Odpowiedz
    Albo dużo cebuli tak jak porów. Mniam. Nie ma lepszego gulaszu wołowego - a
    tylko taki uznaję - niż z pręgi
  • IP: *.dynamic.chello.pl

    Gość: ela 15.10.13, 09:35 Odpowiedz
    za drogo wychodzi gulasz na prendze, na bazarku po 29 zloty za kilogram zdzierstwo
  • 15.10.13, 09:37 Odpowiedz
    Gość portalu: ela napisał(a):

    > za drogo wychodzi gulasz na prendze, na bazarku po 29 zloty za kilogram zdziers
    > two

    Po 10 latach, a tyle mija od założenia wątku, może obniżyli...;-))


    --
    Chaotyczna neutralna.
  • IP: *.dynamic.chello.pl

    Gość: gość 15.10.13, 11:11 Odpowiedz
    pychota

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.