• drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
Dodaj do ulubionych

Pręga wołowa

  • 21.11.03, 12:40
    Czy wiecie co można zrobić z pręgi wołowej (oprócz ugotowania na niej zupy i
    wykorzystania do farszu do naleśników lub pierogów). Będe wdzięczna za
    przepisy.
    Edytor zaawansowany
    • Gość: Monia IP: *.tele2.pl 21.11.03, 12:45
      Bardzo dobry gulasz. Wrzcic kawalki wolowiny na bulion grzybowy, w ktorym plywa
      sobie jeden grzybek suszony, liscie laurowe, ziele angielskie, pieprz
      i ....pare zabkow czosnku. Jak miesko bedzie mieciutkie odlac sos i zaprawic z
      maka potem wlac zeby zgestnialo. Ostatnio wyszla mi taka pyszna ta prega, ze
      wszyscy mysleli iz podalam cielecine. Mozna na drugi dzien jak zostanie jeszcze
      troche mieska, dodac do gulaszu rozyczki brokul i podac z kasza gryczana, badzi
      makaronem.Smacznego!
      • 21.11.03, 12:48
        Gość portalu: Monia napisał(a):

        > Bardzo dobry gulasz. Wrzcic kawalki wolowiny na bulion grzybowy, w ktorym
        plywa
        >
        > sobie jeden grzybek suszony, liscie laurowe, ziele angielskie, pieprz
        > i ....pare zabkow czosnku. Jak miesko bedzie mieciutkie odlac sos i zaprawic
        z
        > maka potem wlac zeby zgestnialo. Ostatnio wyszla mi taka pyszna ta prega, ze
        > wszyscy mysleli iz podalam cielecine. Mozna na drugi dzien jak zostanie
        jeszcze
        >
        > troche mieska, dodac do gulaszu rozyczki brokul i podac z kasza gryczana,
        badzi
        >
        > makaronem.Smacznego!

        Czy przed wrzuceniem do bulionu trzeba te kawałki obsmażyć na patelni?
    • 21.11.03, 13:37
      Ja też robię coś w rodzaju gulaszu: podsmażam kawałki pręgi w rondlu na oliwie,
      podlewam wodą i wsypuję ok. pół paczki mrożonki pt. warzywa krojone w paski.
      Solę, pieprzę, daję listek. Dusi się do miękkości, z warzyw robi się fajny,
      gęsty sosik, nie trzeba już podprawiać mąką. Dobre z dużym makaronem, np.
      kolanka, świderki, kokardki itp. Z kaszą też. I kiszonym ogórkiem.
      • Gość: Monia IP: *.tele2.pl 21.11.03, 14:27
        Ja nie podsmazam, bo wydaje mi sie ze to za tluste. Mozna podsmazyc bo podobno
        mieso kruszeje i tak sie ogolnie z wolowina robi np. na bitki czy zrazy.
        Osobiscie nie podsmazam, a miesko mi zawsze mieciutke wychodzi. Dobrze jest
        ladny kawalek miesa kupic, a prega jest dosc kleista i soczysta w smaku wiec,
        obowiazek smazenia mozna skutecznie pominac, ale za to dluzej gotowac. Plus
        jest taki ze nie trzyba zmywac patelni ;-)
        • 21.11.03, 14:59
          Gość portalu: Monia napisał(a):

          > Ja nie podsmazam, bo wydaje mi sie ze to za tluste. Mozna podsmazyc bo
          podobno
          > mieso kruszeje i tak sie ogolnie z wolowina robi np. na bitki czy zrazy.
          > Osobiscie nie podsmazam, a miesko mi zawsze mieciutke wychodzi. Dobrze jest
          > ladny kawalek miesa kupic, a prega jest dosc kleista i soczysta w smaku wiec,
          > obowiazek smazenia mozna skutecznie pominac, ale za to dluzej gotowac. Plus
          > jest taki ze nie trzyba zmywac patelni ;-)


          mięso się podsmaza nie dla miękkości tylko po to, aby sok nie wyciekł caly do
          sosu tylko został w mięsie
          wtędy mieso jest soczyste

          pozdrowka

          --
          koń jaki jest każdy widzi
    • 21.11.03, 14:39
      Dziękuję wszystkim, ale mam jeszcze jedno pytanie. Jak długo trzeba gotować to
      mięsko?
      • 21.11.03, 15:09
        kdd napisała:

        > Dziękuję wszystkim, ale mam jeszcze jedno pytanie. Jak długo trzeba gotować
        to
        > mięsko?

        Aż będzie miękkie. To trudno jednoznacznie określić, bo zależy też od wołowiny,
        nieraz wystarczy 40 minut, a nieraz potrzeba 1,5 godziny. No ale jaki problem -
        przecież spróbujesz i zobaczysz czy już pora wyłączyć!
    • 21.11.03, 16:17
      Z pręgi można zrobić fajne danko: podsmażasz mięsko pokrojone tak jak na
      gulasz i podsmażasz na drugiej patelni pory (ze dwa na 40 dgk pręgi) pokrojone
      na plasterki na oleju. Potem łączysz, dolewasz wody i dusisz trochę razem:)
      Pycha!!!
      • Gość: Aga IP: *.wp3.ptc.pl 22.11.03, 17:54
        Albo dużo cebuli tak jak porów. Mniam. Nie ma lepszego gulaszu wołowego - a
        tylko taki uznaję - niż z pręgi
        • Gość: ela IP: *.dynamic.chello.pl 15.10.13, 09:35
          za drogo wychodzi gulasz na prendze, na bazarku po 29 zloty za kilogram zdzierstwo
          • 15.10.13, 09:37
            Gość portalu: ela napisał(a):

            > za drogo wychodzi gulasz na prendze, na bazarku po 29 zloty za kilogram zdziers
            > two

            Po 10 latach, a tyle mija od założenia wątku, może obniżyli...;-))


            --
            Chaotyczna neutralna.
    • Gość: gość IP: *.dynamic.chello.pl 15.10.13, 11:11
      pychota
  • Powiadamiaj o nowych wpisach

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.