• drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
Dodaj do ulubionych

curry-czym zastapic tluste mleko czy smietane

  • 10.03.09, 10:01
    Uwielbiam curry, ale niestety smietana i tluste mleko dodaja kalorri.
    Probowalam chudy jogurt, ale niezbyt wyszlo, takies takie kwasne.
    Czy ktos prosze moze poradzic co uzyc?
    Edytor zaawansowany
    • 10.03.09, 10:17
      A ja właśnie robiłam kiedyś z jogurtem i wcale nie było kwaśne (może
      jogurt miałaś stary?). Z tym że jogurtu nie lejesz litrami do curry
      tylko marynujesz w nim wcześniej mięso.
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,62711746,62711746.html
      A z mlekiem kokosowym nie próbowałaś ? Tak prawdę mówiąc zwykłe
      mleko czy śmietana to chyba nie są zwyczajowe składniki curry, ale
      może się mylę.
      --
      Aneks kuchenny

      Podróżować lubię
    • 10.03.09, 10:33
      Tez nie lubie miesa marynowanego w jogurcie.
      Do marynowania imo o wiele lepiej nadaje sie maslanka - mieso robi
      sie delikatne, a nie ma obrzydliwego kwasnego posmaczku.
      Oczywiscie - do robienia sosu ani jogurt, ani maslanka sie nie
      nadaje. Nie mozesz zrobic bez nabialu - po prostu na wodzie i
      zagescic np przez dodanie drobno posiekanej cebuli?

      --
      Biskup nie jest Bogiem. Prawdopodobnie.
      • Gość: makrela IP: *.nott.cable.ntl.com 10.03.09, 10:46
        <Uwielbiam curry, ale niestety smietana i tluste mleko dodaja
        kalorri. >

        Placki ziemniaczane z dodatkiem przyprawy curry i polane smietana
        rzeczywiscie nie sa zbyt kaloryczne.Przepraszam nic nie rozumiem...
    • Gość: senin IP: *.prem.tmns.net.au 10.03.09, 11:04
      bo w dotychczasowych poradach pomieszanie z poplataniem

      przyzwoite curry:
      nie musi byc z jogurtem (a smietana i mleko to juz jakies
      nieporozumienie)

      zrob prosto: zeszklij cebule, dodaj przyprawy, dodaj mieso.
      (Mozna dodac surowe ziemniaki- w trakcie gotowania troche zageszcza
      curry- ale inne warzywa to w miesnym curry lekkie przegiecie)
      obrumien mieso - mozesz dodac kapke wody/bulionu (ja nie dodaje, bo
      mieso i tak 'pusci soki')- mozesz dodac tez pol szklanki..

      zageszczanie nastepuje w sposob naturalny i oczywisty - ot plyn musi
      troche odparowac w czasie gotowania...ale jak juz inaczej nie mozna
      to sos mozna zagescic maka, lub skorka chleba. Na koniec mozna
      zakwasic tamarynda/cytryna/octem

      mleko kokosowe tez mozna dac do takiego curry - ale to juz inny smak

      -
      > Probowalam chudy jogurt, ale niezbyt wyszlo, takies takie kwasne.

      curry wg mnie powinno byc lekko kwasne
      sa to jednak rozne rodzaje curry - takie zwykle i takie z jogurtem

      a ze smietana to juz chyba tylko "curry angielskie" ;DD
      • 10.03.09, 11:29
        W UK do zrobienia curry doradzano mi tez np majonez. Imo pomysl
        obrzydliwy, bo majonez jest tlusty nieslychanie, ale sa tacy,
        ktorzy to jedza.

        Z curry, obawiam sie, jest tak, jak z pizza - danie stalo sie tak
        miedzynarodowe, ze nie ma jedynej slusznej wersji.


        --
        Biskup nie jest Bogiem. Prawdopodobnie.
        • 10.03.09, 11:36
          ten majonez to niezle nieporozumienie, musialo byc okropne ;-)

          Tak ogolnie to nie slyszalam o curry z mlekiem czy smietana. Do curry zazwyczaj
          dodaje sie mleko kokosowe, ewentualnie jogurt ale nie do gotowania oczywiscie.
          • 10.03.09, 12:45
            A ja sie z tym spotykalam w Polsce. Pewnie dlatego, ze mleko
            kokosowe w Polsce jest o wiele drozsze niz krowie - noi trudno
            dostepne, a dodatkowo nie kazdy je lubi. A polski jogurt sie warzy,
            nawet ten balkanski.

            --
            stereotypes are a real time-saver
            • 11.03.09, 20:02
              Jest taki jeden, grecki, i się nie warzy. Mnie się w każdym razie nie zwarzył nigdy. Wystarczy, że się go odwiesi ;P

              --
              ... and that's it.
        • 10.03.09, 23:05
          nie na temat, ale kako na mleku sojowym, takie spienione specjalnym aparatem -
          pyszan rzecz, wiec moze i do curry sie nadaje, jak ktos lubi plynne potrawy?
          i tansze jest niz kokosowe mleko

          --
          It used to be that when you met someone, you needed to have sex as soon as
          possible, because by the time you got to know them you probably wouldn't want
          to. I used to do that, and I'm thinking about starting it again - Cybil Shepherd
      • 10.03.09, 13:54

        Gość portalu: senin napisał(a):

        > bo w dotychczasowych poradach pomieszanie z poplataniem
        >
        > przyzwoite curry:
        > nie musi byc z jogurtem (a smietana i mleko to juz jakies
        > nieporozumienie)

        senin, podawany przeze mnie przepis był od Ciebie i właśnie był z
        jogurtem ;) Oczywiście w marynacie.

        --
        Aneks kuchenny

        Podróżować lubię
        • Gość: senin IP: *.prem.tmns.net.au 10.03.09, 22:29
          > senin, podawany przeze mnie przepis był od Ciebie i właśnie był z
          > jogurtem ;) Oczywiście w marynacie.
          >

          w twojej poradzie nie bylo nic niewlasciwego, to chyba ja
          niefortunnie sie wyrazilam
      • Gość: sto kobiet IP: 66.241.143.* 11.03.09, 17:45
        he he he lacze sie w bolu ;)

        curry z polnocnych Indii nigdy nie maja zadnych zabielaczy;)
    • 10.03.09, 12:41
      barona napisała:

      > Uwielbiam curry, ale niestety smietana i tluste mleko dodaja
      kalorri.

      to tak niestety jest,albo jem cos wspanialego albo pije wode,
      a te kalorrie komu szkodza tobie czy tej potrawie,
    • 10.03.09, 17:18
      Mleko kokosowe.
      --
      Somebody Stop Me!!!!
    • 10.03.09, 17:38
      mlekiem kokosowym nieslodzonym.
      m.s.
      --
      Waltz with Bashir- Made in Israel
      www.youtube.com/watch?v=5AiPs8NjTpU&feature=related
      de.youtube.com/watch?v=ylzO9vbEpPg&feature=related
    • 11.03.09, 00:48
      ale jakie curry???

      Indyjskie????

      Tajskie???


      • 11.03.09, 07:35
        nie wiem czy to indyjskie, ale takie mocne

        Dziekuje za tyle pomocnych wypowiedzi. Ja mysle o takim curry do
        lososia. Moze nawet sprobuje sojowe mleko.
        • Gość: senin IP: *.253-208-93.QLD.netspace.net.au 11.03.09, 10:40
          barona napisała:

          > nie wiem czy to indyjskie, ale takie mocne
          >
          > Dziekuje za tyle pomocnych wypowiedzi. Ja mysle o takim curry do
          > lososia. Moze nawet sprobuje sojowe mleko

          tylko nie to!!!

          zajrzyj do galerii potraw, znajdziesz wiele pomyslow...


          z lososiem bedzie dobre zarowno curry indyjskie jak i czerwone
          tajskie

          indyjskie dla poczatkujacych: - kup dobra mieszanke, a najlepiej
          paste curry, na oleju podsmaz cebule, czosnek, imbir, dodaj
          lyzeczke sproszkowanego kuminu i pol lyzeczki kopru rzymskiego
          (fennel) , dodaj paste/proszek curry, sol, cos kwasnego
          (cytryna/tamarynda/ocet) i troche wody/bulionu
          zagotuj przez chwile, dodaj rybe, gotuj na wolnym ogniu przez 5-7
          minut.

          podawaj z ryzem

          tajskie jest latwiejsze -

          wersja dla poczatkujacych: podgrzej mleko kokosowe, dodaj paste
          curry , troche cukru, lisc limonki, troche limonkowego soku ... i
          rybe... (az nie moge uwiezyc, ze to napisalam;)))

          gotuj przez piec minut nie dluzej (ja zwykle 3 minuty rybe gotuje :)

          mleko sojowe i curry to gorzej niz kwiatek do kozucha ;DD

        • 11.03.09, 11:09

          barona napisała:

          > nie wiem czy to indyjskie, ale takie mocne
          >
          > Dziekuje za tyle pomocnych wypowiedzi. Ja mysle o takim curry do
          > lososia. Moze nawet sprobuje sojowe mleko.

          Łosoś ? A to proszę bardzo :
          fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,58448916,58448916.html
          --
          Aneks kuchenny

          Podróżować lubię
    • 11.03.09, 11:19
      wczoraj jadłam z jogurtem, wcześniej z mlekiem kokosowym light (kupione przez
      pomyłkę)- oba bardzo dobre, a z jogurtem pyszne. Kokosowe niestety traci na tym
      light:)
      --
      onemoredress.blogspot.com
      • 12.03.09, 11:19
        Dziekuje Corinka, wyglada swietnie, zrobie to
        i dziekuje wszystkim za pomoc
  • Powiadamiaj o nowych wpisach

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.