Dodaj do ulubionych

curry-czym zastapic tluste mleko czy smietane

10.03.09, 10:01
Uwielbiam curry, ale niestety smietana i tluste mleko dodaja kalorri.
Probowalam chudy jogurt, ale niezbyt wyszlo, takies takie kwasne.
Czy ktos prosze moze poradzic co uzyc?
Edytor zaawansowany
  • 10.03.09, 10:17
    A ja właśnie robiłam kiedyś z jogurtem i wcale nie było kwaśne (może
    jogurt miałaś stary?). Z tym że jogurtu nie lejesz litrami do curry
    tylko marynujesz w nim wcześniej mięso.
    fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,62711746,62711746.html
    A z mlekiem kokosowym nie próbowałaś ? Tak prawdę mówiąc zwykłe
    mleko czy śmietana to chyba nie są zwyczajowe składniki curry, ale
    może się mylę.
    --
    Aneks kuchenny

    Podróżować lubię
  • 10.03.09, 10:33
    Tez nie lubie miesa marynowanego w jogurcie.
    Do marynowania imo o wiele lepiej nadaje sie maslanka - mieso robi
    sie delikatne, a nie ma obrzydliwego kwasnego posmaczku.
    Oczywiscie - do robienia sosu ani jogurt, ani maslanka sie nie
    nadaje. Nie mozesz zrobic bez nabialu - po prostu na wodzie i
    zagescic np przez dodanie drobno posiekanej cebuli?

    --
    Biskup nie jest Bogiem. Prawdopodobnie.
  • Gość: makrela IP: *.nott.cable.ntl.com 10.03.09, 10:46
    <Uwielbiam curry, ale niestety smietana i tluste mleko dodaja
    kalorri. >

    Placki ziemniaczane z dodatkiem przyprawy curry i polane smietana
    rzeczywiscie nie sa zbyt kaloryczne.Przepraszam nic nie rozumiem...
  • Gość: senin IP: *.prem.tmns.net.au 10.03.09, 11:04
    bo w dotychczasowych poradach pomieszanie z poplataniem

    przyzwoite curry:
    nie musi byc z jogurtem (a smietana i mleko to juz jakies
    nieporozumienie)

    zrob prosto: zeszklij cebule, dodaj przyprawy, dodaj mieso.
    (Mozna dodac surowe ziemniaki- w trakcie gotowania troche zageszcza
    curry- ale inne warzywa to w miesnym curry lekkie przegiecie)
    obrumien mieso - mozesz dodac kapke wody/bulionu (ja nie dodaje, bo
    mieso i tak 'pusci soki')- mozesz dodac tez pol szklanki..

    zageszczanie nastepuje w sposob naturalny i oczywisty - ot plyn musi
    troche odparowac w czasie gotowania...ale jak juz inaczej nie mozna
    to sos mozna zagescic maka, lub skorka chleba. Na koniec mozna
    zakwasic tamarynda/cytryna/octem

    mleko kokosowe tez mozna dac do takiego curry - ale to juz inny smak

    -
    > Probowalam chudy jogurt, ale niezbyt wyszlo, takies takie kwasne.

    curry wg mnie powinno byc lekko kwasne
    sa to jednak rozne rodzaje curry - takie zwykle i takie z jogurtem

    a ze smietana to juz chyba tylko "curry angielskie" ;DD
  • 10.03.09, 11:29
    W UK do zrobienia curry doradzano mi tez np majonez. Imo pomysl
    obrzydliwy, bo majonez jest tlusty nieslychanie, ale sa tacy,
    ktorzy to jedza.

    Z curry, obawiam sie, jest tak, jak z pizza - danie stalo sie tak
    miedzynarodowe, ze nie ma jedynej slusznej wersji.


    --
    Biskup nie jest Bogiem. Prawdopodobnie.
  • 10.03.09, 11:36
    ten majonez to niezle nieporozumienie, musialo byc okropne ;-)

    Tak ogolnie to nie slyszalam o curry z mlekiem czy smietana. Do curry zazwyczaj
    dodaje sie mleko kokosowe, ewentualnie jogurt ale nie do gotowania oczywiscie.
  • 10.03.09, 12:45
    A ja sie z tym spotykalam w Polsce. Pewnie dlatego, ze mleko
    kokosowe w Polsce jest o wiele drozsze niz krowie - noi trudno
    dostepne, a dodatkowo nie kazdy je lubi. A polski jogurt sie warzy,
    nawet ten balkanski.

    --
    stereotypes are a real time-saver
  • 11.03.09, 20:02
    Jest taki jeden, grecki, i się nie warzy. Mnie się w każdym razie nie zwarzył nigdy. Wystarczy, że się go odwiesi ;P

    --
    ... and that's it.
  • 10.03.09, 23:05
    nie na temat, ale kako na mleku sojowym, takie spienione specjalnym aparatem -
    pyszan rzecz, wiec moze i do curry sie nadaje, jak ktos lubi plynne potrawy?
    i tansze jest niz kokosowe mleko

    --
    It used to be that when you met someone, you needed to have sex as soon as
    possible, because by the time you got to know them you probably wouldn't want
    to. I used to do that, and I'm thinking about starting it again - Cybil Shepherd
  • 10.03.09, 13:54

    Gość portalu: senin napisał(a):

    > bo w dotychczasowych poradach pomieszanie z poplataniem
    >
    > przyzwoite curry:
    > nie musi byc z jogurtem (a smietana i mleko to juz jakies
    > nieporozumienie)

    senin, podawany przeze mnie przepis był od Ciebie i właśnie był z
    jogurtem ;) Oczywiście w marynacie.

    --
    Aneks kuchenny

    Podróżować lubię
  • Gość: senin IP: *.prem.tmns.net.au 10.03.09, 22:29
    > senin, podawany przeze mnie przepis był od Ciebie i właśnie był z
    > jogurtem ;) Oczywiście w marynacie.
    >

    w twojej poradzie nie bylo nic niewlasciwego, to chyba ja
    niefortunnie sie wyrazilam
  • Gość: sto kobiet IP: 66.241.143.* 11.03.09, 17:45
    he he he lacze sie w bolu ;)

    curry z polnocnych Indii nigdy nie maja zadnych zabielaczy;)
  • 10.03.09, 12:41
    barona napisała:

    > Uwielbiam curry, ale niestety smietana i tluste mleko dodaja
    kalorri.

    to tak niestety jest,albo jem cos wspanialego albo pije wode,
    a te kalorrie komu szkodza tobie czy tej potrawie,
  • 10.03.09, 17:18
    Mleko kokosowe.
    --
    Somebody Stop Me!!!!
  • 11.03.09, 00:48
    ale jakie curry???

    Indyjskie????

    Tajskie???


  • 11.03.09, 07:35
    nie wiem czy to indyjskie, ale takie mocne

    Dziekuje za tyle pomocnych wypowiedzi. Ja mysle o takim curry do
    lososia. Moze nawet sprobuje sojowe mleko.
  • Gość: senin IP: *.253-208-93.QLD.netspace.net.au 11.03.09, 10:40
    barona napisała:

    > nie wiem czy to indyjskie, ale takie mocne
    >
    > Dziekuje za tyle pomocnych wypowiedzi. Ja mysle o takim curry do
    > lososia. Moze nawet sprobuje sojowe mleko

    tylko nie to!!!

    zajrzyj do galerii potraw, znajdziesz wiele pomyslow...


    z lososiem bedzie dobre zarowno curry indyjskie jak i czerwone
    tajskie

    indyjskie dla poczatkujacych: - kup dobra mieszanke, a najlepiej
    paste curry, na oleju podsmaz cebule, czosnek, imbir, dodaj
    lyzeczke sproszkowanego kuminu i pol lyzeczki kopru rzymskiego
    (fennel) , dodaj paste/proszek curry, sol, cos kwasnego
    (cytryna/tamarynda/ocet) i troche wody/bulionu
    zagotuj przez chwile, dodaj rybe, gotuj na wolnym ogniu przez 5-7
    minut.

    podawaj z ryzem

    tajskie jest latwiejsze -

    wersja dla poczatkujacych: podgrzej mleko kokosowe, dodaj paste
    curry , troche cukru, lisc limonki, troche limonkowego soku ... i
    rybe... (az nie moge uwiezyc, ze to napisalam;)))

    gotuj przez piec minut nie dluzej (ja zwykle 3 minuty rybe gotuje :)

    mleko sojowe i curry to gorzej niz kwiatek do kozucha ;DD

  • 11.03.09, 11:19
    wczoraj jadłam z jogurtem, wcześniej z mlekiem kokosowym light (kupione przez
    pomyłkę)- oba bardzo dobre, a z jogurtem pyszne. Kokosowe niestety traci na tym
    light:)
    --
    onemoredress.blogspot.com
  • 12.03.09, 11:19
    Dziekuje Corinka, wyglada swietnie, zrobie to
    i dziekuje wszystkim za pomoc

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.