Dodaj do ulubionych

ryz-jakie przyprawy dodajesz podczas gotowania...?

13.03.09, 14:55
wiem ze sol...
curry ale co jeszcze i do czego najbardziej pasuje "odpowiednio"
zaprawiony ryz?
ostatnio stanelam przed polka z przyprawami i... tyle
wzielam jakas azjatycka mieszanke 7 przypraw w stylu Thai
troche za duzo w tym imbiru jak dla mnie i szukam jakis inspiracji
by sama cos pomieszac
jak najczesciej przygotowujecie ryz?

--
--wedlug ostatnich sondazy CBOSu 40% polskich nastolatkow
optymistycznie patrzy w przyszlosc, pozostale 60% nie ma pieniedzy
na narkotyki--
Edytor zaawansowany
  • Gość: ania_m IP: *.pools.arcor-ip.net 13.03.09, 15:07
    sam ryz BEZ PRZYPRAW. ba, bez soli nawet (przynajmniej ja, za reszte nie recze).
    dopiero do tajskiego curry, stir fry'a itp dodajemy przyprawy :)
  • Gość: kuchareczka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.09, 15:31
    Ja daję zamiast curry, kurkumę. Moja siostra gotuje w kostce rosołowej zamiast
    soli. Można jeszcze ugotowany biały ryz podsmażyć na cebulce z koncentratem
    pomidorowym ale dla mnie to w sumie takie sobie. Co kto lubi.
  • figgin1 14.03.09, 23:30
    Ryż obsmażam na dobrym oleju, wrzucam do niego liść laurowy, ziele aggielskie i
    sos sojowy i dolewam wodę po troszeczce aż się ugotuje. Oczywiście, nie do
    wszytkiego, ale do wielu potraw taki smakuje mi najbardziej.
  • bene_gesserit 13.03.09, 16:12
    To zalezy, jaki ryz. Basmatiego niczym nie paprze, ale odmiany
    kleiste (ostatnie odkrycie to ryz Roma, smakuje mi lepiej od
    Arborio czy Carnaroli) - jak najbardziej. W najtrywialniejszej
    wersji smaze ryz na sucho w oleju z podsmazona cebula i zalewam
    czystym bulionem. W zaleznosci od przenaczenia dodaje liscie
    laurowe, czosnek, skorke od cytryny, wino, galke muszkatalowa,
    cynamon, cayenne etc
    --
    Biskup nie jest Bogiem. Prawdopodobnie.
  • Gość: senin IP: *.QLD.netspace.net.au 13.03.09, 16:23
    w duzym skrocie:

    do indyjskich curry -albo bez przypraw (z sola), albo zolty ryz z
    lurkuma, kardamonem i gozdzikami
    podobnie dp pilawow i byriani

    do chinskich - bialy ryz, bez przypraw
    do tajskich,malajskich moze byc gotowany w mleku kokosowym
  • paulinaa 13.03.09, 17:13
    nic nie dodaje, nawet soli
    --
    Podróż w świat zapachów
  • keltoi 13.03.09, 18:19
    Szafran + stłuczone ziele angielskie + sól + pieprz
    Kurkuma + imbir + kardamon

    albo

    smażę ryż, dodaję drobno posiekaną cebulę, listek laurowy, ziele angielskie, zalewam wodą i gotuję, dodaję potem odrobinę kurkumy do smaku.

    Ale lubię też czysty, z samą solą ;P
    --
    Velcome to my huuuome...
  • wiedzma30 13.03.09, 19:40
    Ja po ugotowaniu dodaje troche pesto bazyliowego i garsc gotowanej cieciorki - bdb.
  • Gość: dorotkah IP: *.hsd1.il.comcast.net 14.03.09, 04:46
    Na codzien robie basmati i dodaje tylko sol i odrobine
    masla.Uwielbiam ryz kokosowy.Podsmazam ryz ze spora iloscia
    szczypioru (biala i zielona czesc)i slodzonymi wiorkami
    kokosowymi,sol,pieprz i zalewam to nieslodzonym mlekiem kokosowym z
    puszki.Dusze az sie wchlonie plyn.Mnie uzaleznil ten ryz.
  • hippo55 14.03.09, 09:00
    Np latem go grilla gotuję ryz (wysypuję z torebek) z curry lub
    kurkumą w wodzie z kostką rosołowa z bazylia i oliwą (czy jakoś tak -
    w każdym razie knnora :)). Po odcedzeniu mieszam ryz z łyżką masła
    i posiekanym koperkiem (jest trochę kleisty ale naprawdę pycha :)).
    Polecam jako dodatek do mięs wszelkiej maści :).
    --
    Ania z Kubutkiem (16.11.2006)
    www.suwaczek.pl/cache/d30b5d5822.png[/img][/url]
  • bene_gesserit 16.03.09, 11:33
    Bardzo fajnie i prosto brzmi.
    A z czym ten ryz podajesz?


    --
    Moja mama ma Nobla z fizyki, mój tata pracuje w przedszkolu.
  • sara_toga 15.03.09, 00:03
    Cebula przekrojona na pół z powbijanymi goździkami. Nie wierzyłam póki nie
    spróbowałam, polecam.
    --
    Co cię nie zabije, to cię wzmocni.
  • matthias_sammer 16.03.09, 11:01
    zalezy co gotuje: do paelli uzywam okraglego ryzu, do potraw
    azjatyckich jasminowego i basmati, czasami dzikiego. innego ryzu
    (zwanego w niemczech amerykanskim) nie jadam- zawiera za duzo
    kalorii i smakuje jak papier.
    ryz gotuje zawsze z odrobina masla (oprocz paelli), nie sole, woda
    przykrywa powierzchnie ryzu na wys. 1cm- w zaleznosci od odmiany
    gotuje 10 do 20min.
    m.s.--
    Znakomity wpis forumowicza GW:
    "Krytycznie o artykulach w dziale Nauka"
    forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32&w=92670958&a=92670958
  • Gość: sto kobiet IP: 66.241.143.* 16.03.09, 13:49
    do curry gotuje basmati z sola, zielonym groszkiem i nasionami
    kolendry.

    jako pilaw z kurkuma, garam masala, czuszka, kolendra, anyzkiem,
    gozdzikami i kardamonem

    jako paelle na bulionie z kurkuma albo szafranem

    jako kheer basmati na mleku z cukrem i odrobina cynamonu

    jako risotto - arborio na wodzie z roznymi dodatkami, z grzybami,
    winem, czyste - zalezy

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka