Dodaj do ulubionych

ciasto z musem-czy nie będzie ciapy???

01.04.09, 20:36
przymierzam się do zrobienia ciasta a w zasadzie to tortu urodzinowego z
biszkoptu, musu owocowego, bitej śmietany i wierzchu z masy marshmellows.
tylko zastanawiam się czy uda mi się takie coś zrobić, a mianowicie chcę
zrobić takie warstwy:
biszkopt na spód, normalny biały bez kakao, następnie mus truskawkowy ale nie
taki zrobiony z paczki tylko taki prawdziwy z przetartych owoców i żelatyny i
piany, następnie bitą śmietanę(z fixem albo śnieżką żeby się nie rozpadła)na
to kolejną warstwę biszkoptu i na samą górę rozwałkowaną masę marshmellows.
i teraz moje pytanie brzmi: po pierwsze czy to się wszystko nie rozjedzie tzn
ten tężejący mus, śmietana i w ogóle całość? po drugie może mam poczekać przed
wlaniem na biszkopt i poczekać aż mus lekko stężeje, ale jeśli tak to czy ten
mus potem da się ładnie rozsmarować czy nie będzie grudek itp? jeśli to
wszystko, te połączenie nie ma sensu to co proponujecie w zamian musu(i nie
tylko musu)?bo tego z torebki nie chcę robić
proszę o szybkie odp
z góry dzięki
--
youtube.com/watch?v=izmWxMSYGFk

www.anjax.photoblog.pl
Edytor zaawansowany
  • achulaw 01.04.09, 21:14
    Proponuję nadzwyczajniejszy mus trukawkow lub inny kwaskowaty bez
    piany!!Może z żelatyną -aby sie nie "rozjechał"
    Dobrze ubita śmietana również powinna się ładnie trzymać.
    Na górę biszkoptu owoce i galaretka adekwatna do smaku lub reszta
    bitej śmietany "wzmocnionej" w/w galaretką?
  • roseanne 01.04.09, 21:57
    jesli mus bedzie gesty, prawie "zsiadly" to nic sie nie rozplynie


    --
    Inny Swiat - Zespół Aspergera

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka