Dodaj do ulubionych

Potrzebuję pomysł na sos do pieczonych polędwiczek

03.04.09, 19:36
wieprzowych, który NIE ZAWIERAŁBY mleka ani pochodnych.
Znalazłam smakowity pomysł na pieczone polędwiczki w sosie kurkowym,
ale do sosu dodaje się śmietanę.
Ja potrzebuję bez śmietany :(

Pomożecie?
Edytor zaawansowany
  • Gość: ania_m IP: *.pools.arcor-ip.net 03.04.09, 20:22
    jakis alkoholowy w takim razie?
    najlepiej, jesli kosci, mieso i warzywa i np lyzke przecieru przyrumienisz dosc
    mocno, zalejesz woda i pogotujesz kilka h, az zrobi sie redukcja, czyli
    prawdziwy sos. ja mozesz doprawic, np winiakiem, winem czerwonym (trzeba bedzie
    znowu troche zredukowac)
    albo podaj do poledwiczek mini cebulki w redukcji porto, ewentualnie z figami,
    ktore zrobia za dodatek i za sos.
  • hexolina 03.04.09, 21:37
    Z alkiem chyba nie bo wydaje mi sie,ze Nisar karmi jeszcze.
    Moze smietanka sojowa zamiast zwyklej do tego sosu kurkowego?
    ewentualnie np sliwkowy
    www.gotowanie.wkl.pl/przepis17964.html
    tylko zamiast czosnku jakies ziolka czy cus:)
    --
    Nigdy nie kloc sie z idiotami.Sprowadza cie do swojego poziomu i pokonaja
    doswiadczeniem.
  • Gość: ania_m IP: *.pools.arcor-ip.net 03.04.09, 21:43
    to mozna zrobic klasyczna redukcje opisana przeze mnie i nie dodawac alkoholu :)
    poza tym jest jeszcze google.
    np ta propozycja bardzo do mnie przemawia, ale pewnie matka karmiaca polowy
    skladnikow nie moze :)
    allrecipes.com/Recipe/Citrus-Grilled-Pork-Filet-with-Mint-Fig-Sauce/Detail.aspx
  • nisar 03.04.09, 21:43
    Dokładnie tak, hexolina, karmię i mleko mi wzbronione. Alkohol
    takoż.
    Mleko sojowe znam (pijam do kawy), ale śmietanka sojowa? Nie znam...
    To mówisz, że takowa istnieje? Hm. A gdzie toto kupić?

    Czosnek mi wolno, nie ma problemów, mały ssie czosnkowe mleko też.
    Wiadomo, nieodrodny brat swojej siostry :)
  • Gość: ania_m IP: *.pools.arcor-ip.net 03.04.09, 22:44
    prawie rok temu pytalam o zwykly placek drozdzowy w tym watku
    forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=81465814&a=81465814
    podalas mi link do przepisu na zwykly kolocz slaski, ktory pomimo pierwszych
    obaw po upieczeniu, okazal sie byc dlugoterminowo b. dobry
    no i zbieram sie, zeby jutro zrobic, a tu link nie dziala :(
    kuchnia.kisa.pl/przepis.php?nr=1&hm=ciasta/ko
    to byl przepis na zwykly placek bez nadzienia z kruszonka. byly w nim 4 jaja i 2
    zoltka. ilosci maki i cukru nie pamietam.
    masz go gdzies moze pod reka?
    bylabym bardzo wdzieczna
    pozdrawiam
    ania
  • fettinia 04.04.09, 11:21
    Tak wlasciwie to mnie tu nie ma :DD
    Niestety kuchnia kisa chyba zostala zlikwidowana.Tamtego przepisu nie mam.Ale
    mam inny w miare klasyczny na koloc z posypka:)
    1/2kg maki
    70g drozdzy
    1,5 szklanki mleka
    4 jajka
    2 zoltka
    250g cukru
    1/2 lyzeczki soli
    250g masla
    Posypka-
    500g maki
    250g masla
    250g cukru
    aromat waniliowy
    Drozdze rozpuscic w letnim mleku z lyzka cukru.W misce wymieszac make,reszte
    cukru,sol,jajka,zoltka.Dodac wyrosniete drozdze i stopione lekko schlodzone
    maslo.Wyrobic-odstawic na 3 godziny.Przygotowac posypke/maslo musi byc z
    lodowki/.Wyrosniete ciasto rozkladac na blasze i odstawic aby jeszcze raz
    wyroslo.Posypujemy posypka.Piekarnik na 200 stopni.Piec ca 30 minut.

    Oczywiscie to bardzo kaloryczny przepis:DD No i posypki-kruszonki sporo:)
    --
    no i jeszcze Pinezka
    Kuchenne Pogaduszki
  • Gość: ania_m IP: *.pools.arcor-ip.net 04.04.09, 12:36
    dzieki dobra kobieto!
    ale z maslem cos bede musiala zrobic, bo wiecej niz "nasza" (250g) kostke razem
    na drozdzowke i kruszonke dac nie zamierzam. bedzie mala blaszka.
  • bene_gesserit 05.04.09, 13:30
    Kuchnia Kisa rzeczywiscie nie dziala, ale dzialaja jeszcze kopie.
    To ten przepis?

    "Kołocz śląski z posypką "

    Składniki:
    Ciasto:
    1 kg mąki,
    6 dkg drożdży,
    ok. 0.5 l mleka,
    20 dkg masła,
    20 dkg cukru,
    4 żółtka,
    2 całe jajka,
    startą skórkę cytrynową,
    cukier waniliowy,
    sól,
    tłuszcz do smarowania blachy.

    Posypka (kruszonka):
    50 dkg mąki,
    25 dkg masła lub margaryny,
    25 dkg drobnego cukru,
    paczkę cukru waniliowego.

    Sposób przyrządzenia:
    Wyrobić starannie ciasto, dodając do przesianej mąki
    podrośnięty rozczyn drożdżowy, dobrze ubite z cukrem jaja i żółtka,
    sól, skórkę cytrynową, cukier waniliowy i tłuszcz. Dobrze wyrobione
    ciasto postawić w cieple do wyrośnięcia.

    W tym czasie przyrządzić posypkę: mąkę wymieszać z cukrem i
    cukrem waniliowym, masło (zimne z lodówki) rozdrobnić na małe
    kawałki, wszystko razem przesiekać i zagnieść nie wyrabiając zbyt
    długo. Posypkę wstawić do lodówki lub wynieść w zimne miejsce.

    Posmarować blachy tłuszczem. Wyrośnięte ciasto ułożyć na
    blasze, rozciągnąć je natłuszczonymi palcami. Pozostawić je chwilę
    w cieple żeby wyrosło, po czym posmarować mlekiem z rozpuszczoną w
    nim łyżką cukru, a z wierzchu posypać grubo kruszonką. Wstawić do
    wygrzanego pieca lub piekarnika i piec ok. 45 - 50 min.

    --
    mazurek potrzebuje osoby, ktora go kocha
    a nie tylko tak obok
  • nisar 04.04.09, 17:37
  • coralin 04.04.09, 12:05
    Sos z zielonego marynowanego pieprzu.
  • Gość: ania_m IP: *.pools.arcor-ip.net 04.04.09, 12:46
    dla matki karmiacej?
  • coralin 04.04.09, 13:22
    Jak widzisz po drzewku odpowiedziałam na pierwszy wpis Nisar. Nie pisała nic o
    tym,że jest karmiącą matką tylko prosiła o przepis na sos bez śmietany do
    polędwicy. Teraz dopiero doczytałam o tym,że tak jest(o czym chyba sama pierwsza
    nie napisała tylko inny uczestnik forum). To ważna okoliczność, ale warto o tym
    było napisać już w pierwszym poscie, bo tu nie tylko chodzi o wykluczenie
    śmietany, ale masy innych produktów i wątek zdaje się być dla autorki
    nieprzydatny, bo najpierw pojawił sie alkohol teraz pieprz marynowany.
  • coralin 04.04.09, 13:28
    PS. A całego wątku od razu nie przeczytałam , bo już po tytułach kolejnych
    wpisów było widać, że jest trochę OT:) Tytuł wątku Nisar i jej pierwszy wpis
    wydawał sie konkretny wiec zasugerowałam ten sos z zielonym pieprzem marynowanym.
  • figgin1 05.04.09, 09:57
    Może tak sos gruszkowy?na maśle trza skarmelizować cebulkę, dodać drobno
    posiekane gruszki (o tej porze użyj niskosłodzonych powideł gruszkowych), ziele
    angielskie, liście laurowe, jeden goździk, troszkę imbiru, szczyptę soli i
    łyżeczkę miodu. Kiedy będzie gęste dodaj dużą łychę musztardy. Sos jest
    doskonały na zimno i gorąco. Znakomitym dodatkiem będzie grillowany kamembert,
    kiszone ogórasy i alkoholowe wisienki.
  • amel22 05.04.09, 14:20
    a możesz podać przepis na te pyszne polędwiczki
  • hydrazine 05.04.09, 21:59
    Ja ostatnio robiłam śliwkowy - na maśle trzeba zeszklić drobno posiekaną cebulę, potem wrzucasz posiekane suszone śliwki. Chwilę smażysz i podlewasz czerwonym wytrawnym winem. Po odparowaniu wina dolewasz bulion i dusisz jakiś czas. Potem całość wystarczy przetrzeć przez sitko i doprawić (w zasadzie wystarczy sól i pieprz - ja daję biały). Wychodzi wyśmienity.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.